Hivatalos: vizsgálat indult Marine Le Pen ellen
Globál

Hivatalos: vizsgálat indult Marine Le Pen ellen

MTI
Vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampánya illegális finanszírozásának gyanúja miatt - erősítette meg kedden a párizsi ügyészség a BFM hírtelevízió értesülését.

Az előzetes eljárás július 2-án indult egy jogi személytől érkezett hitel ügyében - közölte a vádhatóság. A gyanú természetéről és részleteiről azonban nem közöltek részleteket.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását 1990 óta egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága (CNCCFP) intézi és ellenőrzi, s a hatóság jóváhagyása nyomán kapják meg a jelöltek a kampányköltségek egy részének visszatérítését az államtól. Ez a hatóság jelezte a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje kampánya finanszírozásának szabálytalansága miatti gyanút 2023-ban a párizsi ügyészségnek.

A nyomozást a párizsi bűnügyi rendőrség pénzügyi részlege folytatja le egy független vizsgálóbíró irányítása alatt - jelezte az ügyészség.

Az AFP hírügynökség idézte a Nemzeti Tömörülés egyik meg nem nevezett vezetőjét, aki emlékeztett, hogy Marine Le Pen elnökválasztási kampányszámláját 2022 decemberében jóváhagyta az illetékes hatóság, és az állam ez alapján visszafizette a költségek egy részét 2023 februárjában.

A hatóság azonban 2023 januárjában az elnökválasztás 12 jelöltje közül csak 11 kampányszámláit tette közzé. A 12. Marine Le Pen volt, ő vitatta akkor a hatóság döntését, amely szabálytalannak ítélt meg 316 182 eurót a politikus kampányköltségeiből. A szuverenista jobboldali politikus az alkotmánytanácshoz fordult jogorvoslatért, amelyet később visszavont. Az összeg a vidéki kampányához használt 12 busz bérlésére vonatkozott.

Marine Le Pen csaknem 11,5 millió eurót használt fel a harmadik elnökválasztási kampányához, amelyben alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

SPB Blog

Szívünk csücske, AUSZTRÁLIA

Az érzelmes címadás oka, hogy a rengeteg üzleti beszélgetés alatt, amihez szerencsém volt, igen gyakran kiderült: kígyók ide, pókok oda, szinte mindenki vágyik a távoli földrészre. A többs

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyerek-mesterséges-intelligencia-kockázat-biztonság