Putyin nagyhatalmú szövetségese a békekötésről tárgyalt Moszkvában, ez lett az eredménye
Globál

Putyin nagyhatalmú szövetségese a békekötésről tárgyalt Moszkvában, ez lett az eredménye

MTI
India kész bármilyen segítséget megadni az ukrajnai béke megteremtéséhez - jelentette ki Narendra Modi indiai kormányfő, amikor kedden a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az ön barátjaként mindig azt mondtam önnek, hogy a következő nemzedékek fényes jövője érdekében kötelező a béke, ezért úgy gondoljuk, hogy a háború nem megoldás. A bombák, rakéták és lőfegyverek nem hozhatnak békét, ezért a hangsúlyt a párbeszédre helyezzük, és a párbeszédre szükség van

- mondta Modi.

Az indiai miniszterelnök, utalva előző napi, Putyinnal Novo-Ogarjovóban tartott informális találkozójára, azt mondta: ott megállapodtak abban, hogy "a lehető leghamarabb békét teremtenek".

Az orosz elnök válaszul megköszönte az indiai miniszterelnöknek, hogy figyelmet fordít az égető problémákra, köztük az ukrajnai válság békés megoldására tett kísérletre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a tárgyalásokat követően azt mondta, hogy

Modi és Putyin konstruktív tárgyalásokat folytatott az ukrajnai válság rendezéséről, és a megbeszélések nyomán új elképzelések születtek.

Megjegyezte azonban, hogy az indiai vendég nem ajánlotta fel közvetítő szerepét a rendezésben. Kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a NATO-csúcson meg fogják hallani Modi "békekezdeményezését".

Az indiai miniszterelnök a tárgyalások után azt mondta, hogy az orosz államfővel fontos új döntéseket hozott a kölcsönös együttműködés további erősítése érdekében minden területen. Hangsúlyozta, hogy az indiai-orosz partnerség napjaink globális kontextusában új jelentőséget kap, és mindkét fél meggyőződése, hogy további erőfeszítésekre van szükség a globális stabilitás és béke megteremtése érdekében.

Az X közösségi hálón Modi azt írta: eredményes megbeszéléseket folytatott a Kremlben, ahol megvitatta a kétoldalú együttműködés diverzifikálásának lehetőségeit olyan területeken, mint a kereskedelem, a biztonság, a mezőgazdaság, a technológia és az innováció. Mint írta, a felek nagy jelentőséget tulajdonítottak a közlekedési megközelíthetőségnek és a kulturális cserének.

Szergej Lavrov külügyminiszter közölte, hogy Modi elfogadta Putyinnak a BRICS csoport októberi kazanyi csúcstalálkozójára szóló meghívását. Elmondta, hogy mindkét fél elsőrendű fontosságú együttműködési platformnak nevezte a Sanghaji Együttműködési Szervezetet is. Közölte: Oroszország támogatja, hogy India állandó tagjává váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A Kreml-beli tárgyalásokat megelőzően Putyin és Modi a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) felkereste az Atom pavilont. Az orosz vezető ott egyebek mellett arról beszélt vendégének, hogy az úszó atomerőművek technológiája a jövőben kiválthatja az olajenergiát.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója közölte: Oroszország együttműködést ajánl Indiának a trópusi viszonyokhoz igazított, kis kapacitású atomerőművek építésében, azok lokalizációjának lehetőségével.

 "A teljes építési részt át tudjuk adni önöknek" - mondta Lihacsov Modinak.

Makszim Oreskin, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője azt mondta, hogy a tárgyalások fő eredménye gazdasági szempontból a két ország közötti stratégiai együttműködés területeinek 2030-ig tartó fejlesztési programja volt.

Modi, akinek a miniszterelnökké való újraválasztása utáni első külföldi útja Oroszországba vezetett, kedd délelőtt a Moszkvában élő indiai kolónia tagjaival tartott találkozóján bejelentette: kormánya konzuli képviseletet nyit Jekatyerinburgban és Kazanyban. Ezt az idegenforgalom fellendülésével indokolta.

Az indiai kormányfő hétfői megérkezésekor azt közölte a közösségi médiában, hogy várakozással tekint a két ország közötti "különleges és kiváltságos stratégiai partnerség további elmélyítése" elé, és vendéglátóját "drága barátjának" nevezte. Vlagyimir Putyin kedden a legmagasabb orosz állami kitüntetéssel, az Első Meghívott Szent András Apostol Renddel tüntette ki Narendra Modit.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Mindent a CSOK Pluszról

Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd, akkor érdemes végignézned. Ha kérdésed van, keresd meg őt, a honlapján megtalálod a tel

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

SPB Blog

Szívünk csücske, AUSZTRÁLIA

Az érzelmes címadás oka, hogy a rengeteg üzleti beszélgetés alatt, amihez szerencsém volt, igen gyakran kiderült: kígyók ide, pókok oda, szinte mindenki vágyik a távoli földrészre. A többs

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
gyerek-mesterséges-intelligencia-kockázat-biztonság