Portfolio signature

Sorsfordító pillanathoz érkezett Joe Biden kampánya, miközben a Fehér Házat a valós állapota eltitkolásával vádolják

Szabó Ákos
Lassan két hét telt el azóta, hogy június végén összecsapott egymással Joe Biden hivatalban lévő elnök és republikánus elődje, Donald Trump. Miközben Trump hozta a kötelezőt, és megszokott formáját nyújtotta annak minden pozitív és negatív vonzatával együtt, a demokrata elnök az újraválasztási kampánya eddigi leghatalmasabb kihívásába ütközött. A jelenlegi legnagyobb kérdés, hogy Biden jelöltsége túléli-e a párt nagygyűléséig tartó időszakot, az elmúlt időszakban viszont egy másik kulcsfontosságú témáról is egyre több szó esik az amerikai médiában: hogyan fajulhatott idáig a Biden egészségügyi állapotát övező helyzet, ki tudott erről, és mekkora felelősség terheli a Fehér Házat, de akár magát a sajtót is?

A vita másnapja

A június 27-i Biden-Trump-vitát követően egybehangzó tudósítások jelentek meg arról, hogy a Demokrata Párton belül pánik és kétségbeesés tört ki az elnök szereplése miatt. A Biden-kampány gyakorlatilag napról napra más kifogással jelentkezett, hogy magyarázattal szolgáljanak az elnök teljesítményre: még a csörte alatt közölték, hogy Biden megfázott, ezért ilyen rekedtes a hangja; az erőtlenségét később a jetlagből adódó fáradtságnak és európai körútjának tudták be – amiről a vita előtt szűk két héttel tért vissza –; aztán egyes források arról számoltak be, hogy a hétvégére Camp Davidbe visszatérő Biden család egyes tagjai az elnök főtanácsadóit hibáztatták, amiért túl sok statisztikával tömték tele a demokrata jelölt fejét. Végül annál a verziónál maradtak, hogy az elnöknek egyszerűen rossz napja volt.

A párharcot követő pénteken, Észak-Karolinában tartott energikusabb kampánybeszéd sem volt elég megerősítés a Biden alkalmasságát hirtelen kétségbe vonó demokraták számára. A Washington Post szerint az elnök egészségügyi állapotának firtatása azért gyűrűzhetett be ennyire a nyilvánosság előtt, mert

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés