Erődemonstrációhoz izzította be Kína a világ egyik legnagyobb hadihajóját, vadászgépek tucatjaival közelítette meg riválisait
Globál

Erődemonstrációhoz izzította be Kína a világ egyik legnagyobb hadihajóját, vadászgépek tucatjaival közelítette meg riválisait

Portfolio
A tajvani védelmi minisztérium szerint szerdán Tajvan és a Fülöp-szigetek közelében is elhaladt a Shandong nevű kínai repülőgép-hordozó, a manőverhez pedig vadászgépek tucatjai csatlakoztak – írja a Reuters.

A beszámoló szerint a 2019-ben átadott Shandong repülőgép-hordozó hadgyakorlatot hajt végre a Csendes-óceán térségében, az akcióhoz pedig 36 harci repülőgép csatlakozott. Többek között J-16-os vadászgépeket és H-6-os bombázókat is megfigyeltek a tajvani hatóságok a szigettől délre eső vizeken. Wellington Koo tajpeji védelmi miniszter szerint a hadihajó nem haladt át a Bashi-csatornán, hanem délebbre, a Balintang-csatornán keresztül tervez kijutni a Csendes-óceán irányába. Ez az útvonal egyben azt is jelenti, hogy a szokásos helyett sokkal délebbre haladna el a Shandong, amellyel a Fülöp-szigeteket is megközelítheti. A japán hatóságok arról számoltak be, hogy a repülőgép-hordozóval tartott két romboló és egy fregatt is.

A térségben az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a feszültség, miután Peking egyre hangosabban fejezi ki igényét Tajvan szigetének ellenőrzésére, valamint a Dél-kínai-tenger szinte egésze feletti területet magáénak követeli.

Az ellentétek eddig nem vezettek katonai összecsapásokig, ám a leginkább érintett tajpeji és manilai kormányok is igyekszik erősíteni a kapcsolatukat az Egyesült Államokkal, valamint bizalmatlanul tekintenek Kína szinte minden lépésére. A szerdai erődemonstrációt is figyelmeztetésnek élik meg, amellyel Peking gyakorlatilag jelezte erejét a riválisoknak. Az ilyen katonai műveletek nem ritkák a térségben, Tajvanban szinte naponta számolnak be a hatóságok valamilyen ijesztő légi vagy vízi megközelítésről.

Hamarosan sor kerül a tajvani haderő éves legnagyobb, Han Kuang hadgyakorlatára. A műveletet megelőzően Kína rendszeresen fokozza a tevékenységét, hogy ezzel megmutassa az erejét a sziget védelmének.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: VCG/VCG via Getty Images

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
űrszemét-űrkutatás-űrállomás-nasa