Nagyon megütheti a bokáját a világ egyik leggazdagabb országa – Felmerült, hogy kivonulnak az amerikai katonák
Globál

Nagyon megütheti a bokáját a világ egyik leggazdagabb országa – Felmerült, hogy kivonulnak az amerikai katonák

Portfolio
Az Egyesült Államok Kongresszusa újra napirendre tűzte az amerikai-katari katonai együttműködés kérdését, különös tekintettel a Hamászhoz fűződő kapcsolatokra. A szenátus 2025-ös költségvetési évre vonatkozó nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvénytervezete (NDAA) tartalmaz egy Rick Scott republikánus szenátor által támogatott módosítást, amely felszólítja a Pentagont, hogy készítsen jelentést az al-Udeid katonai bázis működési értékéről – írta a Middle East Eye.

A Katarban található al-Udeid légibázis a Közel-Kelet legnagyobb amerikai légi támaszpontja. Itt állomásozik körülbelül 10 000 amerikai katona, és ez a bázis szolgál a régióban állomásozó összes amerikai haderő, más néven CENTCOM előretolt műveleti parancsnokságának központjaként. A kisméretű, de rendkívül gazdag

Katarral éppen 2024 elején egyeztek meg arról, hogy újabb 10 évre meghosszabbítják a szerződést, amely szerint maradhatnak az amerikai katonák a Perzsa-öböl partvidékén.

Ehhez képest éles váltást jelent a módosítás lehetősége, amely mögött egyértelműen a Dohába vetett kongresszusi bizalom megrendülését látják. A katari fővárosban ugyanis rendszeresen vendégül látják a radikális iszlamista mozgalom, a Hamász képviselőit.

Steny Hoyer vezető demokrata törvényhozó is felszólította az Egyesült Államokat, hogy „értékelje át” kapcsolatát az arab országgal, mivel szerinte Katar képtelen volt arra kényszeríteni a Hamászt, hogy túszalkut kössön Izraellel. Katar washingtoni nagykövetsége élesen visszautasította ezeket a vádakat:

A közvetítő hibáztatása és fenyegetése nem konstruktív

– mondta Meszál bin Hamad al-Száni katari nagykövet.

A Hamász (amelyet a világ számos országában, így az Egyesült Államokban is terrorszervezetként tartanak nyilván) korábban Szíriában székelt egészen 2012-ig, amikor az országban kitörő polgárháború miatt összeveszett a szíriai kormánnyal. Katar beleegyezett abba, hogy befogadja a száműzetésben élő vezetést az USA kérésére, hogy közvetett kommunikációs vonalat tartson fenn velük. Júniusban arról számoltak be, hogy mind Katar, mind Egyiptom figyelmeztette a Hamász tisztségviselőit: letartóztatás és vagyonuk befagyasztása fenyegeti őket, ha nem egyeznek bele egy tűzszünetbe Izraellel.

A szenátus tervezete törvénybe kívánja foglalni az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott segítséget is annak érdekében, hogy megtalálják és semlegesítsék a Hamász magas rangú vezetőit. Előírja továbbá a Pentagon számára, hogy 90 naponként tájékoztassa a Kongresszust e támogatás helyzetéről.

Amennyiben az al-Udeid támaszpontot elhagynák az amerikai katonák, az

hatalmas geopolitikai csapást jelentene Katar számára, mivel az Egyesült Államok csapatainak jelenléte érinthetetlenséget biztosít Dohának.

Az akkori amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson szerint 2017-ben Szaúd-Arábia azt tervezte, hogy lerohanják a kis olajhatalmat, ám erről éppen az amerikai jelenlét miatt végül letettek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

SPB Blog

Mi befolyásolja az olaj árát?

A kőolaj a világ egyik legfontosabb árucikke. Az árát sok paraméter befolyásolja és talán evidens lenne a kereslet-kínálat kapcsolatával kezdenünk, mégis jóval izgalmasabb tényező az olaj

Holdblog

Gombnyomásra működünk, mint a gépek

Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külön szakma, külön tudomány, hogyan kell mások gombjait céltudatosan nyomogatni. De kik,... T

KonyhaKontrolling

Álom a megfizethető lakhatás

A naiv emberek körében terjeng a megfizethető lakhatás álma, amivel ráadásul szavazatokat is lehet vásárolni. Bár a politika mindig is teljesíthetetlen ígéretek játszótere volt, fontos, hogy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrán mesterlövész gyakorlat közben