Olyan fegyverből rendelt be a NATO, ami tíz évig okozott álmatlan éjszakákat az oroszoknak
Globál

Olyan fegyverből rendelt be a NATO, ami tíz évig okozott álmatlan éjszakákat az oroszoknak

MTI
A NATO 700 millió dollár értékben kötött szerződés Stinger-rakéták gyártására tagállamaiban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Washington, a NATO-csúcstalálkozó kísérőrendezvényeként tartott védelmi ipari fórumon.

 Az északatlanti szervezet főtitkára kifejtette, hogy a szövetség súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, ami miatt nagyobb fokú együttműködés, és több védelmi beruházás szükséges. Ahogy fogalmazott, "nem lehet nagyobb védelmet nyújtani erős védelmi ipar nélkül", és sürgette az európai és észak-amerikai védelmi ipar innovációs szintjének emelését, valamint a termelési kapacitásának fokozását.

Az FIM-92 Stinger vállról indítható légvédelmi rakéták az 1982-es falkland-szigeteki háborúban mutatkoztak be, de igazi hírnévre Afganisztánban tettek szert, ahol először a szovjet, majd az ezredforduló után a NATO-gépeknek okoztak kellemetlen pillanatokat.

A rakéták gyártása ugyanakkor nem lesz zökkenőmentes, mivel több kulcsfontosságú komponens sem érhető már el. A fegyvert gyártó Raytheon szerint az új rakéták előállítása a meglévő alkatrészekből 2026-ig többé-kevésbé biztosított (már amennyiben nem emelik meg újra a kívánt darabszámot), azt követően azonban új alkatrészeket kell majd szerezni az egyébként hivatalosan 2020-ban elavulttá nyilvánított fegyverekhez, melyeket a NATO 2030-ig rendszerben kíván tartani.

Címlapkép: amerikai katonák gyakorlatoznak Stinger-rakétákkal 2009-ben. A címlapkép illusztráció, forrása: Wikimedia Commons

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
űrszemét-űrkutatás-űrállomás-nasa