Földhöz közeli, titokzatos fekete lyukat fedeztek fel a csillagászok
Globál

Földhöz közeli, titokzatos fekete lyukat fedeztek fel a csillagászok

Portfolio
A Hubble űrtávcső segítségével a csillagászok felfedezték a Földhöz legközelebb lévő köztes tömegű fekete lyukat. A Tejútrendszerben elhelyezkedő objektum mintegy 18 ezer fényévre található bolygónktól - írja a Space.com a kutatócsapat frissen megjelent tanulmánya alapján.

Az újonnan felfedezett Omega Centauri a fekete lyukak között „közepes méretűnek" számít. A nála jóval kisebb, csillagméretű fekete lyukak a Nap tömegének 5-100-szorosával rendelkeznek, míg az újonnan felfedezett objektum 8200-szor nehezebb a Napnál. Ugyanakkor a világűrben előfordulnak jócskán nagyobb, szupermasszív fekete lyukak is mint például galaxisunk, a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A.

Az Omega Centauri 18 ezer fényévre található a Földtől, amivel eddig a bolygónkhoz legközelebb eső, észlelt, köztes tömegű fekete lyuk.

A felfedezés azonban nem csak a közelsége miatt érdekes, a kutatók sokat megtudhatnak a köztes tömegű objektumok keletkezéséről.

A csillagászok szerint, az Omega Centauri korábban saját galaxissal rendelkezett, azt azonban a bekebelezte a Tejútrendszer, ami miatt nem volt képes hatalmas, szupermasszív fekete lyukká fejlődni.

A tudósok már régóta tudják, hogy nem minden fekete lyuk egyformán keletkezik. Míg a fentebb említett csillagtömegűek nagyobb csillagok összeomlásával jönnek létre, addig a szupermasszív társaik kisebb fekete lyukak összeolvadásával és a körülöttük lévő galaxis anyagának elnyelésével nőnek egyre nagyobbra.

Az Omega Centaurira már 2019 óta vadásztak a csillagászok, ám ez az első alkalom, hogy sikerült meghatározni az elhelyezkedését. A kutatók 500 Hubble felvételen elemezték a régióban lévő 1,4 millió csillag sebességét, amelyekből képesek voltak meghatározni, hol helyezkedik el a köztes tömegű fekete lyuk.

A szó szoros értelmében látni, azonban nem lehet az objektumot. A szunnyadó fekete lyukak (mint amilyen az Omega is) észlelése azért is különösen nehéz feladat, mert a fekete lyukak csak akkor bocsátanak ki fényt, mikor éppen aktívak, tehát a környezetükben lévő anyagot „fogyasztják”.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
mexikói hatóságok