Meglepő kutatás: mégsem olyan károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint eddig hittük
Globál

Meglepő kutatás: mégsem olyan károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint eddig hittük

Portfolio
Egy új kutatás szerint az élelmiszerek tápanyagtartalma, valamint azok feldolgozottsági szintje nincs egyértelmű kapcsolatban azzal, hogy az emberek mely ételek esetén hajlamosak azokból túl sokat fogyasztani. A kutatók szerint ugyan sok esetben állítják be minden egészségügyi baj okozójaként az ultrafeldolgozott élelmiszereket, az étkezés pszichológiai és motivációs háttere is közrejátszik az evéssel, illetve elhízással kapcsolatos problémák terén - írta meg a SciTechDaily.
A magyar egészségügy legfontosabb és legégetőbb kérdéseit tárgyaljuk ki a magánegészségügyi piac találkozási pontjává vált Private Health Forumon szeptember 30-án. Most érdemes regisztrálni a nagyszabású és sok újdonságot felvonultató szakmai eseményre!

Az ultrafeldolgozott élelmiszereket (UPF) gyakran teszik felelőssé a modern egészségügyi problémákért, a demenciától az elhízásig. Ezeket az iparilag előállított termékeket – chipsek, készételek, üdítők, csomagolt snackek – sokan okolják a mai egészségügyi problémákért, mondván, hogy kifejezetten úgy tervezik őket, hogy maximalizálják a fogyasztást és a vállalati profitot.

Egy új kutatás azonban árnyaltabb képet fest. A kutatók több mint 3000 brit felnőtt válaszait elemezték 400 hétköznapi élelmiszerrel kapcsolatban, hogy megértsék: mi miatt kedvelünk bizonyos ételeket, és mi vezethez ahhoz, hogy túlegyük magunkat, tehát ne az éhség miatt, hanem élvezetből folytassuk az étkezést.

Az eredmények meglepőek voltak. Bár a tápanyagtartalom is számított – a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételeket élvezetesebbnek, az alacsony rost- és magas kalóriatartalmú ételeket pedig "túlevésre hajlamosítónak" találták – az emberek ételekről alkotott elképzelései legalább ugyanilyen fontosnak bizonyultak.

Ha valaki egy ételt édesnek, zsírosnak vagy erősen feldolgozottnak érzékelt, nagyobb valószínűséggel evett belőle túl, függetlenül annak tényleges tápanyagtartalmától.

A keserűnek vagy magas rosttartalmúnak vélt ételek esetében ennek ellenkezője volt igaz.

A kutatók a túlevési hajlam változatosságának 78%-át tudták előre jelezni a tápanyagadatok (41%) és az ételről alkotott elképzelések (38%) kombinálásával. Ezzel szemben az, hogy egy étel az "utlrafeldolgozott" kategóriába tartozott-e, mindössze 4%-ban magyarázta a túlevési hajlamot.

Ez nem jelenti azt, hogy minden UPF ártalmatlan lenne. Sok közülük valóban magas kalóriatartalmú, alacsony rosttartalmú és könnyen túlfogyasztható. De az UPF címke túlságosan leegyszerűsíti a problémát, hiszen egy kategóriába sorolja a cukros üdítőket, a gabonapelyheket, valamint a fehérjeszeleteket, vagy a vegán húshelyettesítőket is.

A kutatók szerint hatékonyabb megoldás lenne az élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, a célzott termékfejlesztés olyan élelmiszerek létrehozására, amelyek élvezetesek és kielégítőek is egyben, valamint az étkezési motivációk jobb megértése.

Végső soron az étel tápanyag- és érzékszervi jellemzői – és ahogyan ezeket érzékeljük – fontosabbak annál, mint hogy valami csomagolásból került-e elő.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Végre egy komoly grafikon

Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

KonyhaKontrolling

Mennyit fogsz keresni?

Nemrég láttam Redditen egy kérdést, hogy mennyit keresnek az emberek a multin kívüli életben. Az internet nem egy jó merítés, mert általában a jobb helyzetben lévők használják, illetve bizo

Díjmentes előadás

Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!

A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod

Network on Wheels - Portfolio Sunday Business Ride

Network on Wheels - Portfolio Sunday Business Ride

2025. szeptember 21.

KECSKEMÉT - Finanszírozás a gyakorlatban

2025. szeptember 22.

Portfolio Property Investment Forum 2025

2025. szeptember 23.

SOPRON - Finanszírozás a gyakorlatban

2025. szeptember 23.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet