Előfizetői tartalom

Ingatlanadó, ahogy máshol csinálják - Külföldi példák

Az ingatlanadó kivitelezésének egyik legnehezebb része az egyes ingatlanok értékének igazságos, azaz a valós piaci árhoz nagyon közel eső megállapitása. A piaci szereplők nagy része egyetért abban, hogy a luxusadó végrehajtásához létrehozott mesterséges értékövezet-rendszer az egész társadalmat érintő ingatlanadó megvalósítására teljesen alkalmatlan. Feltétlenül érdemes tehát alternatívákat keresni, megvizsgáltunk tehát néhány külföldi példát. A rendszer nyilvánvalóan sehol sem tökéletes és a legtöbb országban időről időre politikai vita tárgyát képezi.

Egy működő rendszer: ingatlanadó az USA-ban. Az Egyesült Államokban van a legnagyobb hagyománya az ingatlan mint vagyontárgy megadóztatásának, az USA-ban a 18. századtól kezdve szednek ingatlanadót. Az adó a kezdetektől fogva önkormányzati hatáskörben volt és van ma is. Így az adókulcs, a kedvezmények rendszere és a behajtás is államról államra, sőt megyéről megyére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés