Csűrös Csanád

Cikkeinek a száma: 90
Fontosabb a fenntarthatóság, mint a bérleti díj?

Fontosabb a fenntarthatóság, mint a bérleti díj?

Az Európai Unió energiafelhasználása 6%-kal, a CO2 kibocsátás pedig 5%-kal lenne csökkenthető az EU ma meglévő épületállományának korszerűsítésével. Az európai befektetők közel kétharmada véli úgy, hogy a következő három évben a fenntarthatóság egyre fontosabb szempont lesz az ingatlanbefektetési döntéseknél. A trendek Magyarország esetében is érvényesek, ezt támasztja alá a bérlői oldal is, erősítették meg az ICON Real Estate Management szakértői.

Rosszul időzített a kormány? - Ezért csúsznak az építkezések

2017-től a korábbi Raiffeisen Evolution szerkezeti átalakításával és átnevezésével jött létre a Strabag Real Estate ingatlanfejlesztő vállalat, amely a korábbi projekteken tovább dolgozva, valamint új lakásfejlesztési lehetőségek után kutatva egy régi, mégis új szereplője a magyar, valamint a kelet-közép-európai fejlesztési piacnak. Az aktuális projektekről és a további lehetőségekről Rudolf Riedlt, a Strabag RE magyarországi ingatlanfejlesztési divíziójának ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hónapokra bezárnak egy pesti plázát - Itt van az első látványterv!

Az egyik jelentősebb hazai ingatlanalap-kezelő a tavalyi év végén két tranzakciót is lezárt, 2018-ban pedig további jelentős vásárlásokat tervez, emellett tovább folytatja eszközei fejlesztését és felújítását. Czifra Balázs, a Diófa Alapkezelő Zrt. ingatlanbefektetési üzletágának vezetője beszélt a Portfolio Ingatlannak a cég terveiről és várakozásairól.

Budapestre jött, hogy a semmiből építsen fel egy új városnegyedet

Látványos építkezés kezdődött az Árpád híd metróállomás melletti területen, ahol néhány éven belül egy hatalmas irodakomplexum átadásával bővül a Váci úti irodafolyosó. A beruházó a HB Reavis, aminek ez lesz az eddigi legnagyobb magyarországi fejlesztése. A beruházással kapcsolatos tapasztalatokról és a hazai piac alakulásáról a cég nemrég kinevezett budapesti vezetőjével, Jan Hübnerrel beszélgettünk.

Tizenkét hónapja maradt azoknak, akik ingatlanba fektetnek

Tizenkét hónapja maradt azoknak, akik ingatlanba fektetnek

A TriGranit vezérigazgatója szerint egy évig még biztosan folytatódik a növekedés a budapesti ingatlanpiacon, hamarosan azonban valamilyen szintű visszarendeződésre kerülhet sor. A nagy kérdés persze az, hogy ez a visszarendeződés a piac stabilizálódását vagy komolyabb visszaesést hoz majd magával. Török Árpád beszélt a Portfolio Ingatlannak a TriGranit fejlesztési és akvizíciós terveiről, valamint piaci várakozásairól.

Budapest és Bukarest kéz a kézben jön fel

Optimista rövid távú kilátások, továbbra is vonzó befektetési lehetőségek és egyre több új tőke jellemzi a közép-európai ingatlanpiac nemzetközi megítélését. Röviden legalábbis így lehetne összefoglalni a Portfolio és az RICS közös, Londonban tartott ingatlanbefektetési konferenciáját. A második alkalommal megrendezett Emerging Europe Property Forum előadói között Európa és a régió legnagyobb befektetői foglaltak helyet, a téma pedig Közép-Európa volt.

Már nem lehet Magyarországra mutogatni, mint kockázatos helyre

A TriGranit vezérigazgatója a világpolitikában zajló folyamatokat látva nem érti, miért hangsúlyozzák sokan még mindig a politikai kockázat meglétét, ha a közép-európai ingatlanpiacokról van szó. A jövőt tekintve optimista, a hozamok további csökkenésére és új befektetők megjelenésére számít Budapesten. Török Árpád beszélt a Portfolio-nak a TriGranit fejlesztési terveiről és a régiós ingatlanpiac jövőjéről.

Megszólalt a Duna House: nagy változások jönnek az IPO után

A Duna House tavaly már megpróbálkozott egy részvénykibocsátással, és bár a jegyzést akkor felfüggesztették, mert egy jogszabályváltozás érzékenyen érintette a társaság bevételeinek alakulását, a társaság nem adta fel, most újra nekifutottak az IPO-nak, a jegyzési időszak csütörtök délután le is zárul. Az elmúlt év fejleményeiről és a cég növekedési lehetőségeiről beszéltek a Portfolio-nak a Duna House tulajdonosai, Guy és Doron Dymschiz.

Harmadával is csökkenhet ezeknek a házaknak az értéke

Bár az ingatlanpiac élénkülése az értékbecslési üzletágat is megmozgatta, továbbra is komoly kihívásokkal kell szembesülniük a vagyonértékeléssel foglalkozó szakembereknek. A transzparencia és megfelelő utánpótlásképzés hiánya hosszú évek óta visszatérő problémákat okoz, ezekre keresi most a megoldást a Grant Thornton új vagyonértékelési üzletága, mely korábban American Appraisal néven volt ismert Magyarországon. Jakab Ágoston MRICS, a Grant Thornton Valuation Kft. ügyvezetője és dr. Hajnal István FRICS, a Grant Thornton tudásmenedzsment projektjének vezetője beszéltek nekünk a tanácsadó cég terveiről.

Nagy bevásárlásra készül a TriGranit

Néhány héttel ezelőtt zárult le az év legnagyobb üzlete a régiós ingatlanpiacon, a TPG Real Estate 100 százalékos tulajdonosa lett a TriGranit integrált ingatlanplatformjának. Az új tulajdonos új stratégiát is hoz magával, a fejlesztési tevékenység folytatása mellett akvizíciókkal bővül a cég tevékenységi köre. Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója először a Portfolio-nak beszélt a bővülés részleteiről.

Megszólalt a Duna House: Nem adjuk fel!

Egy néhány héttel ezelőtt benyújtott törvényjavaslat 2 százalékban maximálná a jelzáloghitel-közvetítői díjakat, miközben a piacon általában 2,5-3,5 százalékos szerzési jutalékszint jellemző. Mivel a Duna House üzleti modelljének egyik legfontosabb lába a pénzügyi szolgáltatások közvetítése, a hír hatására leállították a részvényjegyzést. A részvénykibocsátás meghiúsulásáról és a cég megváltozott jövőbeli terveiről kapcsolatban először szólalnak meg a Duna House tulajdonosai. Exkluzív interjúnk a cég vezetőivel, Guy és Doron Dymschiz-cel.

Egyelőre nem kell bezárni az irodákat

A túlzott fejlesztés okozta növekvő üresedéssel kapcsolatos félelmek régóta vezetik a varsói irodapiaccal kapcsolatos híreket. Ewelina Kaluzna MRICS, a Colliers International lengyelországi irodai és bérbeadó-képviseleti üzletágának vezetőjével beszélgettünk arról, hogy mi történik a lengyel fővárosban és más lengyel városokban.

Meglepetés: vonzónak tűnik Londonból Magyarország

Magas hozamok, nagy növekedés egy kicsi és kevésbé transzparens piacon - ezt gondolják röviden Közép-Európáról a nemzetközi ingatlanbefektetők, derült ki Londonban. Több mint 100 résztvevővel került sor ugyanis a Portfolio és az RICS első közös Londonban tartott ingatlanbefektetési konferenciájára. A CEE Property Investment Briefing előadói között Európa legnagyobb befektetői foglaltak helyet, a téma pedig Közép-Európa volt.

Így jött létre az új ingatlanpiaci óriás

A múlt hónapban a Cushman & Wakefield és a DTZ összeolvadt a Cushman & Wakefield márkanév alatt. Jonathan Hallett-tel (ügyvezető partner, Közép-Európa) és Pados Gergellyel (ügyvezető igazgató, Magyarország) beszélgettünk a fúzióról, a Cushman & Wakefield terveiről és a magyarországi ingatlanpiac jövőjéről.

Rá sem fogsz ismerni az Árpád hídra, miután ez elkészül

Tegnap érkezett a hír, hogy Közép-Kelet-Európa egyik vezető ingatlanfejlesztő vállalata, a HB Reavis 3 hektár nagyságú telkeket vásárolt Budapest egyik legfrekventáltabb területén, az Árpád híd felvezetője és a Váci út kereszteződésében. A telkek megvásárlásával a vállalat több mint 120 ezer négyzetméternyi bruttó bérbeadható területtel rendelkező irodafejlesztését készíti elő. Ennek, a térség és Budapest városképét gyökeresen megváltoztatható beruházásnak a részleteiről beszélgettünk Radnóty Zoltánnal, a HB Reavis magyarországi és törökországi vezérigazgatójával.

Románia az új Lengyelország?

Óriási lehetőségeket látnak a befektetők a román ingatlanpiacban, de úgy tűnik, hogy ezúttal nem ismétlődik meg a válság előtti hisztéria, hanem konzervatívabb növekedésre kell számítani - derült ki a Portfolio és az RICS közös szervezésű bukaresti konferenciáján. Az SEE Property Forum talán egyik legfőbb tanulsága, hogy a piaci szereplők egyértelműen Romániát látják a legattraktívabbnak a délkelet-európai térségben.

Nagy dobás jöhet - Tőzsdére megy a Duna House?

Külföldön terjeszkedne a Magyarországon 120 irodával rendelkező ingatlan franchise hálózat, a Duna House. A terjeszkedéshez pedig tőkét vonna be a cég. A tervezett tőkebevonás részleteiről, a cég terjeszkedési terveiről beszélgettünk a cég tulajdonosaival. Interjú Guy Dymschiz-cel és Doron Dymschiz-cel.

A lakásépítések válthatnák ki a közmunkát?

Bár a lakásvásárlók részéről egyre nő az érdeklődés az új építésű lakások iránt, a kínálat rendkívül szűk. Hasonló a helyzet az irodapiacon, ahol bár arányaiban több fejlesztés zajlik, egyre nehezebb nagyobb összefüggő területet találnia egy bérlőnek. Angel Gáborral, a BIF (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) vezérigazgatójával beszélgettünk az ingatlanpiac alakulásáról és arról, hogy mi kell a fejlesztések beindításához.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.