Ingatlan

Elkelt a Hunguest - Hatalmas magyar vállalat formálódik

Portfolio
A legnagyobb magyar turisztikai társaság jön létre az SCD Group Zrt. idegenforgalmi portfoliója és a Hunguest Hotels Zrt. (HH) egyesítésével - jelentette be Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa. A bejelentett tranzakció értelmében a Jászai Gellért által alapított Magyar Turisztikai Holding Zrt. (MTH) a Hunguest Hotels Zrt. egyharmadát vásárolja meg, melyért a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holdingnak. A tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik majd.
Az MTH a második legnagyobb hazai szállodalánc mellett tulajdonosa lesz a legnagyobb balatoni szállásadónak, a Balatontourist Zrt.-nek, a Fly Balaton nemzetközi repülőtérnek, de ez a cég viszi tovább az SCD Group 450 millió euróra becsült Balaton-fejlesztési Programját, illetve balatoni ingatlan portfólióját is, vagyis az SCD turisztikai portfóliója az MTH tulajdonába kerül át. A tulajdonos mintegy 50 milliárdosra becsüli az új vállalat vagyonának értékét. Az összeolvadt vállalatok évente összesen közel 400 ezer vendéget és több mint 1,5 millió vendégéjszakát regisztrálnak, ami a hazai kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel 10 százaléka.Elkelt a Hunguest - Hatalmas magyar vállalat formálódik
A Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t a hetekben alapította Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa, miután megállapodást kötött a Balaton-fejlesztési Programba korábban bevont ír partner utódszervezetével annak kivásárlásáról. Az MTH Zrt. ezt követően egyezett meg a Hunguest Hotels Zrt. egyharmadának átvételéről; a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért az Arago Befektetési Holdingnak. A tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik majd, míg Jászai Gellért részesedése 75 százalék lesz.

Az MTH Zrt. ezzel párhuzamosan opciós vételi jogot szerzett az Arago Befektetési Holding Zrt.-nél maradó, valamint a Lemisa Investment Holding AG illetve a Forrás Nyrt. birtokában lévő Hunguest Hotels részvényekre is. A megegyezés szerint a Magyar Turisztikai Holdingnak 2011 harmadik negyedévéig lesz lehetősége arra, hogy a Hunguest Hotels Zrt.-ben szavazati arányát 99,6 százalékig növelje, miközben az Arago Befektetési Holdingnak átadott sajátrészvényeit is visszavásárolhatja. A tranzakciók a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 100 százalékos tulajdonát képező, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. birtokában lévő osztalékelsőbbségi részvényeket nem érintik.

Jászai Gellért: nem kizárt a tőzsdei bevezetés

Jászai Gellért mérföldkőnek nevezte a Magyar Turisztikai Holding létrehozását, mely szerinte régiós és európai szinten is egyedülálló vállalkozás, hiszen olyan szolgáltatásokat integrál egy szervezetbe, melyek teljesen lefedik a turisztikai szektor vertikumát.

Az SCD többségi tulajdonosa hozzátette, hogy a válság kitörése óta a turisztikai iparágban a beruházások teljesen leálltak a finanszírozás hiánya miatt és több piaci szereplő is nagyon nehéz helyzetbe kerül. Jászai Gellért szerint a kedvezőtlen iparági környezet miatt fokozottan fontos, hogy a MTH létrehozásával a turisztikai portfólió egy elegendő üzemméretet ért el.

Régiós jelenlét
A Hunguest Hotels jelenleg 18 magyarországi és 3 külföldi (Csíkszereda, Herceg Novi, Heiligenblut) szállodát üzemeltet. Jelenleg 11 három csillagos és 10 négy csillagos hotel tartozik a cég portfóliójába. Belföldön Budapesten, Bükfürdőn, Debrecenben, Egerben, Galyatetőn, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Lillafüreden, Szegeden, Tapolcán és Zalakaroson vannak szállodáik.


Jászai Gellért hangsúlyozta, hogy a turizmusnak nagy az élőmunka igénye és a multiplikátor-hatása is: kalkulációik szerint az MTH által létrehozott miden új munkahely kb. 3,8 másik új munkahelyet hozhat létre. Az MTH alapítója szerint az újonnan létrehozott holding két éven belül Magyarország vezető turisztikai vállalatává válhat. Kérdésünkre Jászai Gellért elmondta, hogy céljuk a későbbiekben külső forrás bevonása, így lehetségesnek tart egy esetleges tőzsdei bevezetést is. Hozzátette, hogy számítanak arra, hogy a turizmus nemzetgazdasági jelentősége miatt az állami oldallal is elképzelhetőnek tart együttműködést a későbbiekben.

2009 óta keres befektetőt az Arago

Gránicz János, a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago vezérigazgatója elmondta, hogy az opció várható lehívása után a Hunguest-portfólióért befolyó készpénzből újabb befektetéseket terveznek, azonban még nincsenek konkrét célpontjaik. Példaként az ingatlanpiacot és a gyógyszeripart említette. Gránicz János elmondta azt is, hogy 2009 első negyedévében fogalmazódott meg az Arago igazgatóságában az a gondolat, hogy értékesítsék a Hunguest hotelportfólióját. Ekkor beindítottak egy partnerkereső-programot, melynek keretében több külföldi - izraeli, kínai, svájci, stb. - befektetővel is tárgyaltak mielőtt megállapodtak volna az SCD-vel. Az MTH-tranzakció kapcsán kifejtette, hogy úgy gondolják, hogy a válság hatásai elhúzódhatnak és az SCD turisztikai portfóliójával olyan szinergiákat hasznosíthatnak, melyek költséghatékonyabbá tehetik a Hunguest-hotelek üzemeltetését.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_1135735163