Ingatlan

Újabb hírek a TÓPARK-ról - 2013-ban átadják az irodaházat?

Portfolio
Fél éve hallottunk utoljára az M0, M1 és M7-es autópályák által határolt aranyháromszögben, a Walker & Williams Investment Group (WWIG) fejlesztésében épülő TÓPARK megaprojektről. Az utolsó hírek szerint a finanszírozó Eurohypo AG 2010 szeptemberétől szüneteltette a folyósításokat, így a projekt azóta áll. A remény azonban kitart még, és a beruházó képviselője továbbra is pozitívan látja a jövőt, olyannyira, hogy a sikeres tárgyalások lezárása után véleménye szerint már jövőre újraindulhat az építkezés, és 2013-ban átadhatják a 100 000 négyzetméter irodát, és a 168 bérlakást.
"Volt előrelépés azóta, hogy utoljára beszéltünk.", mondta megkeresésünkre Somos Attila, a Tópark marketing igazgatója. "Fél éves tárgyalássorozat nyomán úgy tűnik sikerül békében elválni az Eurohypo-tól, ami a folytatás egyik kulcsa.", mondta Somos, aki az elválás részleteiről azonban nem adott további felvilágosítást."Több finanszírozási tárgyalást folytattunk új befektetőkkel, finanszírozókkal. A vélemény egyöntetűen pozitív a projekttel kapcsolatban, de általános az a vélekedés is, hogy ahhoz, hogy pénzt tegyenek egy magyarországi projektbe, előbb az ország gazdasági mutatóinak kell pozitív irányba mutatniuk. Tehát ebben a tekintetben ki vagyunk szolgáltatva az ország megítélésének, besorolásának.", tette hozzá a marketing vezető.

A projekt helyszínére, a helyzet nehézsége ellenére, már mostanáig is több delegáció is ellátogatott, akik érdeklődést mutattak a TÓPARK projekttel kapcsolatban. "Tárgyalásaink nyomán úgy tűnik, hogy a projekt építési munkálatait a jövő évben, vagyis 2012-ben újra tudjuk indítani, így az átadás 2013-ban történhet meg.", fejtette ki pozitív álláspontját Somos, aki természetesen nagyon bizakodó a megvalósulással kapcsolatban.

Újabb hírek a TÓPARK-ról - 2013-ban átadják az irodaházat?
Korábban szó volt arról, hogy a már szerkezetkész irodafázis nehézségei ellenére a szomszédos telekre tervezett kiskereskedelmi beruházás a tervek szerint megindulhat, ám Somos közlése szerint, ezzel kapcsolatban is igazak a fent említett piaci nehézségek.

"Egy biztos a TóPARK meg fog épülni! Csak egyelőre a dátumokat nem lehet megmondani pontosan", zárta sorait Somos Attila.
  

Mi azonban némi túlzásnak érezzük azt, hogy a TÓPARK első fázisának folytatásával kapcsolatos nehézségeket kizárólag az országkockázattal lehetne magyarázni. Való igaz, hogy az elmúlt 2-3 évben komolyan megnehezedtek a feltételek, és egy rövidebb teljes befagyást követően nagyon lassan puhulnak a finanszírozók elvárásai. Egy-egy stabil előbérlettel, és megfelelő önrészaránnyal rendelkező fejlesztés azonban ma már hozzá tud jutni a szükséges forrásokhoz.

Az ország gazdasági stabilitásának megítélése, ha nem is rohamléptekben, de folyamatosan javul, így a befektetők és a finanszírozók is várhatóan egyre több, a fejlesztők számára pozitív elbírálást fognak hozni. A TÓPARK esetében inkább a projekt mérete (100 000 nm iroda), és költségei állnak szemben a hazánkban, és jellemzően az agglomerációs irodapiacon tapasztalható, jóval az átlag feletti kihasználatlansági mutatókkal, illetve a rendkívül alacsonynak tekinthető bérleti díjakkal. Ezek, és a vélhetően igen bonyolult üzleti, tulajdonosi kapcsolatok, üzletrész megoszlások, és egyéb jogi nehézségek lehetnek azok, amik miatt nem megy egyik napról a másikra a projekt folytatása. Ahogy fél évvel ezelőtt is vélekedtünk az igaz most is: A hazai ingatlanpiaci válság legmonumentálisabb áldozatának még sok idő kellhet, mire a totálisan átalakult piaci környezetben megtalálja a helyét, és befejeződhet.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1424418242