Ingatlan

Újabb hírek a TÓPARK-ról - 2013-ban átadják az irodaházat?

Portfolio
Fél éve hallottunk utoljára az M0, M1 és M7-es autópályák által határolt aranyháromszögben, a Walker & Williams Investment Group (WWIG) fejlesztésében épülő TÓPARK megaprojektről. Az utolsó hírek szerint a finanszírozó Eurohypo AG 2010 szeptemberétől szüneteltette a folyósításokat, így a projekt azóta áll. A remény azonban kitart még, és a beruházó képviselője továbbra is pozitívan látja a jövőt, olyannyira, hogy a sikeres tárgyalások lezárása után véleménye szerint már jövőre újraindulhat az építkezés, és 2013-ban átadhatják a 100 000 négyzetméter irodát, és a 168 bérlakást.
"Volt előrelépés azóta, hogy utoljára beszéltünk.", mondta megkeresésünkre Somos Attila, a Tópark marketing igazgatója. "Fél éves tárgyalássorozat nyomán úgy tűnik sikerül békében elválni az Eurohypo-tól, ami a folytatás egyik kulcsa.", mondta Somos, aki az elválás részleteiről azonban nem adott további felvilágosítást."Több finanszírozási tárgyalást folytattunk új befektetőkkel, finanszírozókkal. A vélemény egyöntetűen pozitív a projekttel kapcsolatban, de általános az a vélekedés is, hogy ahhoz, hogy pénzt tegyenek egy magyarországi projektbe, előbb az ország gazdasági mutatóinak kell pozitív irányba mutatniuk. Tehát ebben a tekintetben ki vagyunk szolgáltatva az ország megítélésének, besorolásának.", tette hozzá a marketing vezető.

A projekt helyszínére, a helyzet nehézsége ellenére, már mostanáig is több delegáció is ellátogatott, akik érdeklődést mutattak a TÓPARK projekttel kapcsolatban. "Tárgyalásaink nyomán úgy tűnik, hogy a projekt építési munkálatait a jövő évben, vagyis 2012-ben újra tudjuk indítani, így az átadás 2013-ban történhet meg.", fejtette ki pozitív álláspontját Somos, aki természetesen nagyon bizakodó a megvalósulással kapcsolatban.

Újabb hírek a TÓPARK-ról - 2013-ban átadják az irodaházat?
Korábban szó volt arról, hogy a már szerkezetkész irodafázis nehézségei ellenére a szomszédos telekre tervezett kiskereskedelmi beruházás a tervek szerint megindulhat, ám Somos közlése szerint, ezzel kapcsolatban is igazak a fent említett piaci nehézségek.

"Egy biztos a TóPARK meg fog épülni! Csak egyelőre a dátumokat nem lehet megmondani pontosan", zárta sorait Somos Attila.
  

Mi azonban némi túlzásnak érezzük azt, hogy a TÓPARK első fázisának folytatásával kapcsolatos nehézségeket kizárólag az országkockázattal lehetne magyarázni. Való igaz, hogy az elmúlt 2-3 évben komolyan megnehezedtek a feltételek, és egy rövidebb teljes befagyást követően nagyon lassan puhulnak a finanszírozók elvárásai. Egy-egy stabil előbérlettel, és megfelelő önrészaránnyal rendelkező fejlesztés azonban ma már hozzá tud jutni a szükséges forrásokhoz.

Az ország gazdasági stabilitásának megítélése, ha nem is rohamléptekben, de folyamatosan javul, így a befektetők és a finanszírozók is várhatóan egyre több, a fejlesztők számára pozitív elbírálást fognak hozni. A TÓPARK esetében inkább a projekt mérete (100 000 nm iroda), és költségei állnak szemben a hazánkban, és jellemzően az agglomerációs irodapiacon tapasztalható, jóval az átlag feletti kihasználatlansági mutatókkal, illetve a rendkívül alacsonynak tekinthető bérleti díjakkal. Ezek, és a vélhetően igen bonyolult üzleti, tulajdonosi kapcsolatok, üzletrész megoszlások, és egyéb jogi nehézségek lehetnek azok, amik miatt nem megy egyik napról a másikra a projekt folytatása. Ahogy fél évvel ezelőtt is vélekedtünk az igaz most is: A hazai ingatlanpiaci válság legmonumentálisabb áldozatának még sok idő kellhet, mire a totálisan átalakult piaci környezetben megtalálja a helyét, és befejeződhet.
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Arena Business Campus 2