Ingatlan

Mégis eladók a görög szigetek

Portfolio
Megdöbbentő bejelentést tett Antonis Samaras görög kormányfő a Le Monde francia napilap számára. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, "Görögország készen áll arra, hogy a piacra dobjon néhány lakatlan szigetet."
A meglepő bejelentést Antonis Samaras a Le Monde-nak adott interjúban tette. Az interjú felvezetőjében a szerző azt írta, hogy a görögök bíznak a privatizáció felgyorsulásában, ami elsősorban néhány állami tulajdonú ingatlan értékesítését jelenti, továbbá hozzáfűzte, hogy készen állnak akár néhány lakatlan sziget értékesítésére is.Az ötlet azonban nem új. Már 2010 márciusában ezt tanácsolták a németek a görögöknek, pontosabban a német kormánykoalíció két parlamenti képviselője akik a Bild napilapnak nyilatkoztak a kérdésben. "Görögországnak fontolóra kellene vennie, hogy eladja néhány szigetét annak érdekében, hogy ezáltal is csökkenjen államadóssága" - jelentette ki.

Úgy fest ha lassan, de a görögök végül rákényszerülnek a tanács megfogadására, és most végleg elszánják magukat néhány tengeri gyöngyszem értékesítésére. A Bild akkori cikke megjegyezte, hogy "Görögország több mint 3000 szigettel rendelkezik, főként az Égei-tengerben, ezek közül pedig csak 87 lakott".

Nem sokkal később újabb hír jelent meg a témában. 2010 júniusában már a Guardian számolt be arról, hogy a görög kormány álláspontja megváltozott a szigetek ügyében, és több szigetet is értékesítenének. A brit lap két évvel ezelőtti információ szerint a görög állam több szigetet is értékesítene, illetve hosszú távra bérbe adna külföldi befektetőknek. Az egyik ilyen eladó terület Mykonos szigetén van, ahova a kormány nemzetközi befektetők bevonásával (tulajdonszerzésükkel) fejlesztene luxus turista-komplexumot.

A korábbi cikk állításai szerint emellett teljes szigeteket is eladna a görög kormány. Ezek közül az egyik Nafsika szigete, melyet 15 millió euróért értékesítenének. Ugyanakkor kisebb szigetekhez már kb. 2 millió euróért is hozzá lehetne jutni. A brit lap a német bulvárlappal ellentétben némileg más számokat közölt a görög szigetvilággal kapcsolatban, az ő adataik szerint összesen mintegy 6 ezer tengeri szigete van Görögországnak, melyből azonban csupán 227 lakott. A Wikipedia angol nyelvű Görögország lapja szerint az országnak 1400 szigete van, melyből 227 lakott, a visitgreece, a hivatalos görög turisztikai portál szerint azonban 6000 szigetről kell beszélnünk.

A pontos szám ebben a helyzetben talán mindegy is. Az azonban bizonyos, hogy Görögországnak ezernél is több szigete van, melyből alig 100-200 lakott, vagyis még mindig több mint ezer olyan sziget jöhet számításba, ami eladósorba kerülhet. Várjuk a hirdetések megjelenését az ingatlankereső portálokon.
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
közösségi iroda