Ingatlan

Tényleg elárasztják az oroszok a hazai lakáspiacot?

Portfolio
A Magyarországon ingatlant szerző harmadik országbeli, vagyis az Európai Unión kívüli állampolgárok számát egyértelműen az oroszok, az ukránok és a kínaiak vezetik. A nyomukban viszont szorosan ott vannak az amerikaiak, az izraeliek és a szerbek is. Az elmúlt két év statisztikái alapján évente több mint ezer ingatlant vásárolnak meg az Európa Unión kívüli állampolgárok Magyarországon.
A tavalyi évben, vagyis 2011-ben Magyarországon 1120 külföldi állampolgár kapott engedélyt, összesen 1069 ingatlan tulajdonjogának megszerzésére. A 2008-as és 2009-es évekhez képest ez természetesen nagyarányú csökkenést mutat, hiszen 2008-ban 4757, 2009-ben pedig 1848 ingatlan tulajdonjogát szerezték meg külföldiek hazánkban. A különbség legfőbb oka az, hogy 2009. május 1-jéig a tagállami állampolgárok ingatlanszerzése esetében is szükséges volt az engedély beszerzése, ami azonban megszűnt, így nem is lehet mérni ezt a számot. A 2010-es évi adathoz (998 ingatlan) viszonyítva azonban megállapítható, hogy a harmadik országbeli külföldiek által megszerzett ingatlanok száma emelkedést mutat. Azonban a teljes tranzakció számot tekintve nem jelentős tétel, az egész piac valamivel több mint 1 százalékát teszik ki az EU-n kívüli állampolgárok.

Orosz uralom a külföldiek között

Az elmúlt két évben, vagyis 2010-ben és 2011-ben a legtöbben, 653-an oroszok kaptak engedélyt Magyarországon ingatlanvásárlásra. A második helyen az ukránok találhatóak 269-cel, majd a kínaiak 254-gyel, aztán az izraeliek 165, az amerikaiak 152, és a szerbek 101 ingatlanvásárlási engedéllyel. Az egyéb nemzetek közül további 545-en vásárolhattak magyar ingatlant az említett két év alatt a minisztérium statisztikája szerint. Érdekcesség, hogy seychelle-szigeteki állampolgárok közül 2010-ben 7-en, míg 2011-ben 11-en kaptak engedélyt Magyarországon, számunkra azonban kérdéses, hogy valóban tősgyökeres seychelliek szemelték-e ki maguknak az országunkat, mint jó befektetési célpont. De találni palesztin, szír, jemeni, kazah, mongol, nigériai, venezuelai és egyéb vásárlót is a teljes listán.

Tényleg elárasztják az oroszok a hazai lakáspiacot?
Mit vesznek a külföldiek?

A megszerzett ingatlanokat típusaik szerint (lakóház/lakás, üdülő/hétvégi ház, tanya, beépítetlen földterület, illetve egyéb) csoportosítva azt látszik a minisztérium adataiból, hogy 2011. évben is - a korábbi évekhez hasonlóan - a lakások/lakóházak vonzzák leginkább a külföldi vásárlókat, az ingatlanszerzések 77,7%-át jelentve. Ez az arány pedig szinte teljesen egyezik a korábbi évek adataival. 2011. évben a megszerzett ingatlanok 10,6%-a volt beépítetlen földterület, 2,3%-a üdülő/hétvégi ház, 1,1%-a pedig tanya.

Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program külföldiek magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezéséről szóló 2118. sz. adatgyűjtését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium végzi.Az adatgyűjtés alapját a hivatalok - a külföldiek ingatlanszerzéséről szóló 7/1996. (I.18.) Korm. rendelet szerinti - döntései képezték. Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről szóló 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet alapján az adatgyűjtés a hivatalok eljárási adatain túl az ingatlanszerzők állampolgárságára és a megszerzett ingatlanok adataira terjedt ki.Tényleg elárasztják az oroszok a hazai lakáspiacot?
Megfigyelhető, hogy az elmúlt években az ingatlanszerzés a vidéki településeken háttérbe szorult és egyre inkább erősödik a főváros iránti érdeklődés: míg az uniós csatlakozás előtt a főváros részaránya mintegy 17% volt az összes ingatlanszerzést tekintve, addig 2006-ra ez az arány 36,32%-ra emelkedett. Budapest túlsúlya 2007-2009 között folyamatosan nőtt (39%, 41,4%, 43,4%), 2010-ben pedig az összes ingatlanszerzésnek az 54%-a történt a fővárosban.

2011-ben a fővárosi túlsúly valamelyest csökkent, a megszerzett ingatlanok 45,9%-a található Budapesten. Az ingatlanok területi eloszlását tovább vizsgálva megállapítható, hogy Budapesten kívül leginkább Zala és Vas megyében található településeken került sor ingatlanszerzésre (162 és 77 esetben). Figyelemre méltó adat, hogy Zala megye esetében a megszerzett ingatlanok száma az előző évi adat (108) másfélszerese.Van olyan is akit elutasítanak, bár nem sok

Az eljárási adatokat értékelve megállapítható, hogy a hatósági gyakorlatban továbbra is rendkívül alacsony számban kerül sor az ingatlanszerzés engedélyezésére irányuló eljárásban az eljárás megszüntetésére, vagy a kérelem elutasítására. 2011. évben 1066 eljárás indult, 30 esetben hoztak a hivatalok eljárást megszüntető végzést (jellemzően azért, mert tagállami állampolgár nyújtotta be kérelmet, tehát engedélykötelezettség nem állt fenn), illetve országosan 32 elutasító határozat született. Az elutasító határozatok ellen egy esetben került sor bírósági kereset benyújtására, derül ki a KIM Portfolio.hu-nak elküldött válaszából.

Az ingatlanvásárlások háttere

Hazánk az Európai Unióhoz való csatlakozásakor a csatlakozási szerződésben kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy a tagállami állampolgárok, valamint az Európai Unió tagállamában, illetve az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, továbbá a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban bejegyezett jogi személyek vagy jogi személyiség nélküli szervezetek Magyarországon termőföldnek nem minősülő ingatlant a belföldi személyekkel azonos módon szerezhetnek. A csatlakozási tárgyalások során azonban megállapodás született egy öt éves átmeneti időszakról, amely alatt az engedélyhez kötöttség megmaradt. Az engedélyezési eljárás alól a tagállami állampolgárok csak akkor kaptak felmentést, ha az ingatlant elsődleges lakóhelyként kívánták megszerezni vagy legalább négy éve jogszerűen Magyarországon tartózkodtak.

Az ötéves derogációs időszak 2009. május 1-jéig állt fent. Ettől az időponttól kezdve a tagállami polgárok ingatlanszerzésének engedélyhez kötöttsége megszűnt, és ez értelemszerűen az adatgyűjtésre is nagy hatással volt. 2008-ig bezáróan ugyanis az engedélyesek döntő többsége (2008-ban 77,7%-a) tagállami állampolgár volt. Az engedélykötelezettség évközi megszűnésével a 2009-es adatok a korábbiakkal érdemben nem vethetőek össze és ugyanez igaz a 2010. évi adatgyűjtésre is, mivel az adatgyűjtés rendje - az új körülményekhez igazodva - megváltozott.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_389893837