Ingatlan

Hidegháború dúl az építőiparban - Ki győzi meg a kormányt?

Egymásnak estek képletesen a legnehezebb napjaikat élő építőipari szereplők, akik a munkák hiánya miatt most egymástól próbálják meg elvenni azt, ami még megmaradt. Komoly indulatokat váltott ki ugyanis a hazai építési piac egyes szereplőiből a nemrég megjelent, Noll Tamással készült interjúnk. A Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke szerint ugyanis több fronton is jelentős változások léphetnek életbe, melyek teljesen átírhatják a hazai beruházások jelenleg ismert struktúráját. Az esetleges változásokról, azok létjogosultságáról a legfontosabb piaci szereplők fejtették ki nekünk álláspontjukat.
Már csak egy hét és újra megrendezésre kerül a Portfolio.hu Property Investment Forum, az ingatlanpiac legnagyobb hazai seregszemléje. Jelentkezzen most!


Ahogy azt a MÉK elnöke korábban elmondta, komoly előrelépés történt az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény (Étv.) módosításával kapcsolatban. Az elnök értesülései szerint ugyanis belátható közelségbe került az a módosítás, amely előírná, hogy ne a kivitelező, hanem az építész-tervező legyen a beruházó első embere. "Az építésznek független szereplőnek kell lennie, az építtető bizalmi partnerének, míg a kivitelező arra szerződne - mint abszolút nyereségérdekelt gazdasági szereplő -, hogy a legjobb minőségben építse meg az épületet. Ez a hierarchikus rendszer egyértelmű minőségi javulást hozna. A folyamatot természetesen az építész segítségével kell majd kontrollálni. A jogszabályokban ez elsősorban úgy fog megjelenni, hogy az építésznek ezt a lehetőséget minden esetben fel kell majd kínálni, és ha nem akarja elvállalni, akkor lehet megbízni majd egy külön műszaki ellenőrt"- mondta Noll Tamás.

Hidegháború dúl az építőiparban - Ki győzi meg a kormányt?
"Várakozásaink szerint a nagyberuházások lebonyolítási struktúrája nem fog változni a jövőben - reagált a MÉK elnökének értesüléseire Árendás Gergely, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke. Véleménye szerint az építész, mint a beruházó első számú embere alapvetően a kisebb volumenű beruházásoknál jelenhet csak meg gyakorlati lehetőségként. A többmilliárdos nagyberuházások továbbra is alkalmazni fognak külön lebonyolító, műszaki ellenőr (esetleg elkülönült tervellenőr, construction manager) társaságokat. Ezek megfelelő szakértelemmel, szakemberállománnyal, pénzügyi és biztosítási háttérrel rendelkeznek ahhoz, hogy egy nagy értékű beruházást lebonyolítsanak. "Megítélésünk szerint a magyar tervezőirodáknak nehézséget jelenthet az is, hogy a tervezési munkával kapcsolatos felelősségi kérdésekhez kötődő biztosítást megfelelően megoldják" - hívta fel a figyelmet Árendás Gergely.

Hidegháború dúl az építőiparban - Ki győzi meg a kormányt?
Hasonló állásponton van a kérdésben Koji László is. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint azt, hogy a beruházó kit tekint az első emberének, rá kell bízni. Szakmailag semmi sem indokolja, hogy az építészt jogszabályi háttérrel emeljük ki a közreműködők közül. Az adott létesítmény jellege, bonyolultsága, a beruházó szabad akarata döntse el, hogy a meglévő előírások figyelembevételével, kinek milyen szerepet szán. "Véleményem szerint ebben a témakörben további szabályozásokra nincs szükség. Ismeretlen lobbicsoport érdekeinek előtérbe helyezését látom a törekvések mögött" - emelte ki Koji László.

Hidegháború dúl az építőiparban - Ki győzi meg a kormányt?
De a MÉK elnöke szerint jelentős változást hozhat, hogy pontosan meghatároznák a különböző tervezési szolgáltatásokhoz tartozó minimum- és maximumértékeket is. A piaci verseny így - német mintára - egy sávban zajlana. A tervezőket a teljes folyamat levezényléséért - ami a tervezés és a korábban említett teljes körű műszaki ellenőrzésből áll -, nagyjából a beruházás értékének 10 százaléka illetné meg. Összehasonlításképp jelen pillanatban ez a két folyamat két külön szervezetnél van - 3-5 százalék között mozog a tervezési díj, míg 2-4 százalék között a másik érték. A változtatás tehát 2-3 százalékos emelkedést jelenthet.

"Nem ismerve a javaslat részleteit, általánosságban elmondható, hogy minden olyan törekvés, amely egyoldalúan megemeli a beruházás bármely költségelemét, tovább mélyíti majd az ágazat válságát, és a beruházási kedv csökkenéséhez vezet, márpedig a magyar gazdaság jelenlegi legnagyobb problémája éppen az alacsony beruházási ráta" - fűzte hozzá a javaslathoz Árendás Gergely. Mint mondja, a magyarországi építőipar teljesítménye folyamatosan romlik, ezen belül a magánberuházások helyzete különösen aggasztó. A piaci igény és a finanszírozás hiánya, a csökkenő bérleti díjak, a szabályozás változása miatt is növekvő költségek rendkívül megnehezítik az olyan üzleti tervek összeállítását, amelyek alapján a tulajdonos, felmérve a kockázatokat, a beruházás megindítása mellett dönthetne- az IFK által 2012-ben megvalósított beruházások volumene mindössze 7 százaléka a 2008-as értéknek. "Ebből következően a magyar gazdaság, és a munkaerőpiac összérdekeit nem szolgálja ez a javaslat, és megítélésünk szerint az építésztársadalom valóban nagyon nehéz helyzetén sem javítana" - összegezte az IFK álláspontját az egyesület elnöke.

Hidegháború dúl az építőiparban - Ki győzi meg a kormányt?
Egészen más állásponton van viszont az ÉVOSZ alelnöke. A mérnöki-, építészeti mérnökórák díjtáblázatának szükségességével teljes mértékben egyet ért Noll Tamással Koji László. Az alelnök véleménye szerint ezt azonban egy ún. bértarifa-táblázatnak kellene tekinteni. Ez tartalmazná azokat az elvárt minimum értékeket, ami alatt nem szabadna mérnöki szolgáltatást elvállalni, illetve teljesíteni. Mint mondja, a jelenlegi díjszabás azért nem működik, mert a piac által elfogadott óradíjakhoz, mérnök nap árakhoz képest nagyon magas értékek vannak benne rögzítve. "Véleményem szerint a piaci realitásokat, aztán meg a gyakorlat ellenőrzését, szankcionálást sokkal körültekintőbben kellene kezelni" - összegezte az ÉVOSZ alelnöke, aki - bár nem tartja kizártnak - mindezek ellenére sem vár törvénymódosítást.
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Irodaház ablakok