Ingatlan

Margitszigeti álmok - 25 milliárd forintos gigaterv

Portfolio
Kétsávos futópályát, lóvasutat, üvegliftes kilátóként üzemelő Víztornyot építene a Margitszigetre a Fővárosi Önkormányzat - írja az [origo] a birtokába került frissen elkészített fejlesztési terv kapcsán. A dokumentum a korábbi információkkal ellentétben nem utal arra, hogy a Margitszigetet felparcelláznák, viszont rendkívül nagy ívű attrakciókat és fejlesztéseket fogalmaznak meg benne.
A fejlesztési terv szerint összesen 25 milliárd forintnyi beruházást hajtanának végre a Margitszigeten. Az infrastrukturális, a rekreációs, az informatikai, a zöldterületi és a közbiztonságot javító fejlesztéseket a dokumentum 36 oldalon részletezi - írja a lap. A dokumentum nem tér ki arra, hogy a fejlesztések mikor indulnak, és mikor kerülnek átadásra, Tarlós István főpolgármester egy hétfői nyilatkozatából viszont az derül ki, hogy a beruházásokat lépcsőzetesen, elsősorban saját forrásból, kormányzati támogatással valósítanák meg, előreláthatólag 2016-ig.

A Világgazdaság hétfői száma szerint a XIII. kerületi főépítésze, Arató György úgy nyilatkozott, hogy egy szabályozási terv szerint öt telket hoznának létre a Margitszigeten, "tulajdonképpen felparcelláznák a Margitszigetet". Az említett dokumentumból azonban a felparcellázás terve nem látszik egyértelműen.

Lóvasút és High-tech futópálya

A tervezet számos nagy ívű fejlesztést fogalmaz meg: többek között elektromos buszokat és egy 1,5 km-es lóvasutat, amelynek elődje már a századfordulón is működött. Az elképzelések szerint sziget északi oldalán található parkolót kibővítenék, az Árpád-híd margitszigeti lejárója alatt pedig parkolóházat alakítanának ki. A Margitsziget teljes csatornázását kiépítenék és két új hajókikötőt hoznának létre, a Kolosy térnél, és a margitszigeti Bercsek-kertnél.

A Palatinus Strandfürdő főépültét kívül-belül felújítanák, és fejlesztéseket hajtanának végre annak érdekében, hogy a strand szezonális jellegét megszüntessék, és egész évben használhatóvá tegyék. A tervezetben szerepel az is, hogy felújítanák az 5,3 kilométer hosszú futópályát, amit a dokumentum szövege szerint " a közelmúltban a világ 10 legjobb futóhelye közé választottak". A futóvonalat újraburkolnák, kétsávossá tennék, és információs pontokat helyeznének el a pálya mellé.

A volt UTE Dózsa teniszstadionon is fejlesztéseket hajtanának végre annak érdekében, hogy a jövőben színvonalas Davis-kupa- és ATP-versenyeket rendezhessenek itt. A fentieken kívül az Építők Sirály csónakházat is teljesen felújítanák, és a szigeten helyeznék el a Danubius Nemzeti Hajós Egylet evezősklubot is.

A Palatinus Strandfürdő nyugati oldalán található felvonulási épületeket lebontanák, és a jelenleg a honvédelem érdekeltségébe tartozó Európa Ház sorsát is rendeznék.

Kiemelt helyen említik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a 102 éves műemlék Víztorony fejlesztését is. Az épületegyüttest a dokumentum a Margitszigetet és Budapestet nemzetközi szinten a legvonzóbb helyszínek közé pozícionálja. A Víztornyot kilátóvá alakítanák, egy üvegfalú lifttel kibővítve.

Az informatikai fejlesztések keretében ingyenes wifipontokat és interaktív honlapokat építenének ki. A park egész területén térfigyelő kamerarendszert telepítenének, ami a tervezet készítői szerint "megakadályozza a sajnos mára már jelentős mértékűvé váló vandalizmust". Ezen felül állandó rendőri, kerékpáros, illetve lovas rendőri szolgálatot is biztosítanának.

Zenélő kút és Margitszigeti ásványvíz

A dokumentum részletezi, hogy rendeznék a Margit hídi lehajtót és annak környezetét, fejlesztenék a játszótereket is, valamint rendbe hoznák a sziget főútjának burkolatát és a járdákat. A tervezet előirányozza a zenélő kút teljes körű építészeti és kertépítészeti megújulását. "Az épület és a zenélő szerkezet teljes rekonstrukciója, valamint a környezetének dísz- és pihenőkertté alakítása méltó keretet teremt az egyedi épületnek" - írja a dokumentum. Érdekes lehetőségként említik, hogy Margitszigeti néven forgalomba hoznák a sziget palackozott vizét.
GettyImages-1169860781
BÉT
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1135735163