Ingatlan

Építhetik a római-parti mobilgátat - az MTA támogatja a tervet

Portfolio
Elkészült a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleménye a római-parti mobilgát terveiről. A friss szakmai állásfoglalás támogatja a gát kiépítését. Tarlós István főpolgármester korábban a Budapesti Műszaki Egyetem geotechnikai tanszékének, illetve az MTA bizottságának pozitív szakmai véleményéhez kötötte a mobilgát felhúzását, így úgy tűnik, hogy hamarosan elkezdhetik a kivitelezést-számol be az Origo.
A Műszaki Egyetem geotechnikai tanszéke már márciusban megfogalmazta szakvéleményét, amelyben megvalósíthatónak nevezve a mobilgát terveit, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József pedig szerda délután fogadta el és továbbította Tarlós Istvánnak a kilenctagú bizottság szakvéleményét - mondta az Origónak Bakonyi Péter, a testület elnöke.

A bizottság a tanulmány elkészítésével megbízott Erbo-Plan Kft. tervét tanulmányozta, illetve megvizsgálták a Királyok útja-Nánási úton lévő gát megerősítésének kérdését is. A terv értékelése alapján a körülbelül feleannyiba kerülő mobilgát további tervezését támogatják. A bizottság hét tagja egyetértett a szakvéleménnyel, egy tagja nem hozott végleges döntést, egy pedig különvéleményt csatolt (a különvéleményt Vida Gábor ökológus fogalmazta meg).

A szakvélemény korrekt műszaki tervként jellemezte az Erbo-Plan anyagát, és a tervezés folytatását javasolja. Emellett ugyanakkor megjegyzik, hogy még vannak hiányosságok is a tervben. Ennek megfelelően további szakterületeken szorgalmaznak újabb vizsgálatokat (pl. talajmechanikai és hidrogeológiai feltárást, és a vészhelyzetek kezelésére elkészített haváriaterv finomítását is javasolják). Bakonyi elmondása szerint elsősorban a környezetvédelmi hatástanulmány kiegészítésére és pontosítására lenne szükség, mert a tervben egyelőre nem foglalkoztak az élő- és növényvilággal.

Az ügy kapcsán több ellentmondás is felmerült. Az Átlátszó.hu szerint a Műszaki Egyetem szakvéleményének társszerzője, Farkas József az Erbo-Plant tervezetét külső szakértőként segítette, emellett tagja az MTA bizottságának is. További kérdésként merül fel, hogy a beruházás becsült ára is növekszik - a főpolgármester korábban 3 milliárd körüli összegről beszélt, most pedig már 4,8 milliárdosra becsülik a projekt költségét.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,