Ingatlan

Nem lesz a fővárosé a Margitsziget - Áder visszadobta a javaslatot

Portfolio
Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott törvényt, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet - közölték pénteken az Országgyűlés honlapján. Bár a Margitsziget ügyében a vélemények erősen megoszlanak, mi mégis úgy véljük, hogy Budapestnek talán jót tenne, ha zöld utat kapna a javaslat.
Az Országgyűlés június 10-én 252 igen, 54 nem szavazattal, 44 tartózkodás mellett fogadta el Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát. Áder János a megfontolásra visszaküldő levelében azt írta, a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség.

Az egyezmény 5. cikke értelmében "nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül" - mutatott rá az államfő. Mint írta, a jogalkotásról szóló törvény szerint, ha törvény valamely állami, helyi önkormányzati vagy más szervezet számára kifejezetten jogot biztosít arra, hogy a jogállását vagy a feladatkörét érintő jogszabályok tervezeteit véleményezhesse, a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy az érintett szerv e jogával élhessen.

"Különösen nagy jelentősége van a megfelelő keretek között lefolytatott előzetes konzultációnak", arra figyelemmel, hogy az elfogadott jogszabály különböző törvényeket módosító rendelkezései a helyi önkormányzat, polgármester és jegyző feladat- és hatásköreit is érintik. "Így biztosítható ugyanis a megfelelő jogi szabályozás, annak előreláthatósága, az arra történő felkészülés, illetve az érintett önkormányzatok között szükségessé váló átadás-átvételi eljárások, valamint a jogutódlás rendje" - áll a dokumentumban. Áder János levelét azzal zárta: az előbbiek alapján a törvénnyel nem ért egyet, és kéri az Országgyűlést, hogy azt észrevételei "alapos megfontolását követően fogadja el ismét.

Mit vegyen még el a Főváros a kerületektől? Bár a témában a vélemények megoszlanak - nem utolsó sorban az ügy érzelmi megítélése miatt - nagyon erős szakmai érvek szólnak amellett, hogy egy ilyen nagy léptékű fejlesztési projekt estében a főváros irányítása alá vonjon korábbi önkormányzati területeket. Mivel Budapest, mint közigazgatási egység rendkívül gyenge a kerületekkel szemben, a világvárosi nimbuszához mérten pedig főleg, a stratégiailag fontos területeit a városnak valóban megalapozott és hasznos lenne egy kézben kezelnie. A hosszú távú, egységes városfejlesztési koncepció megvalósítása ugyancsak megkívánná a hasonló intézkedéseket - erre pedig Budapestnek égető szüksége lenne. 2013.06.18 10:20 A Duna csoda és gond is egyben - Ki váltja valóra a víziót? Az ügyet mi magunk is továbbgondoltuk és olvasóinkkal közösen szavazást rendeztünk arról, hogy melyik kerületektől, melyik turisztikailag kiemelten fontos területeket kéne fővárosi hatáskörbe vonni a stratégia tervezés és a kerületi hatáskörökön túlmutató fejlesztési koncepciók meghatározása és megvalósítása végett. A szavazás végeredményét lásd az alábbi grafikonon. Reméljük, hogy a Margitsziget nem csak az első lépése volt ennek a hosszú és nehéz folyamatnak, és nem csupán a hírekből kihallatszó politikai színezetű akció, amiből mind a város lakói, mind az ide látogató belföldi és külföldi turisták profitálhatnak majd.Nem lesz a fővárosé a Margitsziget - Áder visszadobta a javaslatot
A törvénytervezetet beterjesztő Navracsics Tibor indoklása szerint az eddig a XIII. kerülethez tartozó terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. A tárcavezető kiemelte: a közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.

A törvénymódosítás szerint a Margitsziget esetében a fővárosi önkormányzat lesz a meghatározott feladat- és hatáskörökben eljárni jogosult hatóság, továbbá a helyi önkormányzati feladatokat szintén a főváros veszi át. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a területen található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni.Rögzítették egyúttal a XIII. kerület megváltozott határát, egyértelművé téve ugyanakkor, hogy a Margitszigeten a továbbiakban is a kerületi önkormányzat szedi be a gépjárműadót és a környezetterhelési díjat.

A fővárosi önkormányzatnak korábban nem volt közvetlenül irányított közigazgatási területe. A most elfogadott törvénymódosítás június 30-án lépett volna hatályba. A Margitsziget fővárosi önkormányzati irányítása ellen tiltakozott a XIII. kerület vezetése. Tóth József polgármester a közigazgatás "példátlan feldúlásának", ésszerűtlennek és törvénytelennek nevezte a lépést. Formai és tartalmi kifogásokat tett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége is, mert szerintük a javaslat elfogadásával a főváros közigazgatási területe 23 kerületből és a Margitszigetből állna, ami felbontja az egységes közigazgatási illetékességi területfelosztást.

Tarlós István főpolgármester korábban úgy nyilatkozott: a Margitsziget fővároshoz rendelése hatósági változás, az önkormányzat a saját tulajdona felett gyakorolhatja a közigazgatási jogokat. Számos fejlesztés, köztük a sportlétesítmények rekonstrukciója és a szabadtéri színpad bővítése készül el 2016-ig a Margitszigeten - ismertette.
IMG_5203
takarék_mti
Gottsegen Kórház
shutterstock_158635271
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_158635271