Előfizetői tartalom

Megállt a zuhanás a lakáspiacon!

Portfolio
2013 I. félévében 2680 új lakás épült, 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 3401 volt, ami 30 százalékos csökkenést jelent 2012 első félévéhez képest. A visszaesés valamennyi régióra jellemző, csak a fővárosban nőtt a használatba vett lakások száma néhány nagyobb beruházás befejeződésének köszönhetően, derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Jó hír, hogy mind az építési engedélyek, mind a használatba vételi számok is némileg javultak, ám árnyalja a képet, hogy az első negyedéves számok már annyira mélyen voltak, hogy az emelkedés nem egy nagy esemény. Ráadásul az építési engedély mutató éppen csak egy kicsivel javult, gyakorlatilag stagnált. Ennek megfelelően a friss számok a trendet nem tudták emelkedőbe fordítani.

Az adatok rendkívül hektikusak, és igen jól érzékeltetik a teljesen szétszakadt hazai lakáspiac folyamatait. Bizonyos mutatók, mint a megyei jogú városok új lakásépítési engedélyeinek száma, illetve a budapesti használatba vett lakások adatai pozitívak, vagyis némileg növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ám a kisebb városokban és a községekben továbbra...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái