Ingatlan

Véget ért-e az agglomerációk virágkora?

Horváth Áron
Sápi Zoltán
A legutóbbi két népszámlálás között eltelt időszakban Magyarország lakossága tovább csökkent: 2011-ben mintegy negyedmillióval kevesebben éltek hazánkban 2001-hez képest, ami megközelítőleg 2,6%-os visszaesést jelent. Ez a csökkenés azonban nem mindenhol volt egyforma. Horváth Áron (ELTINGA és MTA KRTK KTI), és Sápi Zoltán (ELTINGA és ELTEcon) szerzőpáros tanulmányában a népességváltozással kapcsolatos közhelyeket pontosítja, előbb az egész ország, aztán a főváros folyamatait bemutatva.
Elemzésünkben többször visszautalunk majd az alábbi térképre, amely a települések lakosságszámának változását mutatja a két adatfelvétel közti évtizedben.

A népesség változása Magyarország településein 2001 és 2011 között (%)

Véget ért-e az agglomerációk virágkora?
Országos körkép - Virágoztak az agglomerációk

Közhely, hogy a kisebb települések népessége jobban fogy, mint a nagyobb városoké, ennek alátámasztására mindenki tud konkrét példát hozni elnéptelenedő falvakról. A folyamatok azonban ennél némileg árnyaltabbak: ha egy kisebb település nagyváros közelében (agglomerációjában) fekszik, akkor majdnem biztos, hogy növekedett a vizsgált évtizedben. Az alábbi ábrán a kisebb (5000 főnél kevesebb lakosú) települések népességváltozása látható, ahol a sötétebb pontok az agglomerációs településeket jelölik.

A népesség változása Magyarország 5000 főnél kevesebb lakosú településein 2001 és 2011 között (%)

Véget ért-e az agglomerációk virágkora?
Látható, hogy a kis települések népessége valóban inkább csökkent, és sok esetben igen nagy mértékben fogyott a lakosság. Az agglomerációs kis települések sötét pontjai azonban többnyire a pozitív tartományban találhatóak, azaz nőttek. Visszapillantva az első térképére ugyanez a jelenség érhető tetten. A kisebb települések közül a nagyvárosok közelében lévők sötétebbek, azaz ezek népességváltozása nemcsak, hogy magasabb volt az országos átlagnál, de általában növekedést mutatott. Ráadásul, felbontásunk során az agglomerációt közigazgatási - statisztikai értelemben definiáltuk. A térkép alapján pedig úgy tűnik, hogy a nagyvárosokhoz szervesen kapcsolódó települések köre még bővebb is lehet ennél a definíciónál. Minél közelebb található tehát egy település valamilyen nagyvároshoz, annál valószínűbb, hogy emelkedett a népessége 2001 és 2011 között.Elemzésünk második részében kiderült, hogy a két népszámlálás közti időszakban jellemző agglomerációs trend folytatódása nem egyértelmű. Annak megértése, hogy Budapest vándorlási egyenlegének megfordulása mögött milyen tényezők állnak, és ezek közül melyik mennyire fontos, izgalmas elemzési lehetőséget kínál.

Beköltözne a fővárosba? Az Otthontérképen nem csak eladó lakások között válogathat, hanem megnézheti a kiszemelt környék átlag értékesítési és kínálati négyzetméterárát, garázsárát, vagy akár a zöldterületi mutatóját.


Véget ért-e az agglomerációk virágkora?
GettyImages-800536520
GettyImages-1173741712
Frankfurti tőzsde
shutterstock_1457337218
BÉT
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
home office