Ingatlan

Egy város mind felett - Válság előtti hangulat

Portfolio
A hazai ingatlanpiaci statisztikákat böngészve többnyire lehangoló képpel találkozunk, a statisztikákon túl érzékelhető, kézzel fogható fejlődéstől, a gombamód sűrűsödő építkezésektől pedig már igazán elszoktunk. Üdítő színfoltokkal azonban szerencsére elszórtan még mindig találkozunk. Ezek egyikét vettük most górcső alá, hátha olvasóink között is vannak olyanok, akik Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő csücskébe vágynak.
A stagnáló, negatív tendenciákat, jobbára elkeserítő képet mutató hazai lakáspiaci helyzet alól (egyes budapesti részpiacok mellett) úgy tűnik, hogy csak a nyugati országrész, illetve egy-egy, nagyobb beruházásnak örvendő város vonhatja ki magát. Gondolunk itt pl. természetesen Kecskemétre, Sopronra vagy Győrre. A Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő csücskének középpontjában elhelyezkedő Győr lakáspiacának pezsgését józan paraszti ésszel sem nehéz megindokolni. A győri lakáspiacot szeretik "válságállónak" bélyegezni, ami első látásra kis túlzásnak tűnik. Az azonban hellyel-közzel igaz, hogy az árak csaknem elérik a válság előtti szinteket. Ez adásvételek számát tekintve már nem mondható el, de a lakáspiac mégiscsak szemmel láthatólag élénk. Az új lakásépítések sűrűsödése pedig még a laikusok számára is szembetűnő.


Pörög a város

Győr és agglomerációja több tekintetben is egyedülálló helyzetben van. A város nyugat-magyarországi elhelyezkedése, az Audi és beszállítóinak jelenléte nyilvánvalóan kivételes lehetőségeket biztosít, és már sok éve biztos pályán tartja a lakáspiaci keresletet. Az autógyártó egyre terjeszkedik, a rekordidő alatt elkészült új járműgyárat kiszolgáló logisztikai parkot néhány hete adták át, a beszállítók pedig sorra követik a fejlesztéseket - az Audi három modelljeihez lökhárítókat gyártó Rehau gyára szintén frissen került átadásra.

Egy város mind felett - Válság előtti hangulat
Az győri multifunkcionális sportcsarnok látványterve, Forrás: kisalfold.hu
A város életébe újabb hatalmas lehetőségként toppant be a bejelentés, miszerint Győr rendezheti majd a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amely az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. Az eseményre 3000 résztvevőt várnak, a kapcsolódó fejlesztések pedig nagyszabásúak, és új távlatokat adnak a városfejlesztés, így a lakáspiac irányainak is.A fejlesztések már ebben az évben gőzerővel zajlanak. A sporteseményre a Magvassy Csarnok mellett egy több ezres közönség befogadására alkalmas multifunkcionális csarnokot építenek, amely az előbbivel egybeépülve egy komplex létesítményt alkot majd. Első lépésként egy uszoda építését valósítják meg, amelynek alapkövét november 5-én teszik le, majd következik a hozzá kapcsolódó úthálózat kiépítése. A projekt része egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas teniszkomplexum, valamint egy atlétikapálya, cselgáncs- és tornacsarnok kialakítása is. A fejlesztések összköltsége 30 milliárd forintot tesz ki, amelyhez a központi költségvetésből mintegy 10 milliárd forintot kap a város. Az állami tízmilliárd mellé nagyjából ugyanennyit kell hozzátenni Győrnek is az évek során az út- és a közműhálózat fejlesztésére. Az idegenforgalmi, turisztikai beruházásokban pedig számítanak a magántőkére is, szintén mintegy tízmilliárd forintos értékben.

Épül-szépül

Győr esetében különösen örvendetesnek számít, hogy indulnak újlakásfejlesztési projektek, ami ma Magyarországon olyan ritka, mint a fehér holló. "2010-2012 között a fejlesztési piac itt is kiszáradt, de mára megint lendületet kapott, és ebben az évben a sok kicsi mellett 2-3 jelentősebb, 50 lakásnál nagyobb léptékű fejlesztés is indult- mondja Papp Rudolf , a Duna House győri irodájának vezetője (melyek ezek?). "Döntő részben azonban 6-12 lakásos projektekről beszélhetünk, amelyek többnyire Győr legnépszerűbb városrészeiben, Révfaluban, Nádorvárosban, és korlátozott számban a belvárosban épülnek. Ezek a projektek többnyire saját erőből, banki finanszírozás nélkül valósulnak meg" - teszi hozzá. A Győr agglomerációjába tartozó Ménfőcsanakon egy szintén jelentős újépítésű fejlesztési terület van születőben. a Mediterrán lakópark több kisebb projektből áll, egy egész új városrészt alkotva.

Szintén mérföldkőnek számít a város életében a Sziget, pontosabban az Újváros szociális rehabilitációja, amely az újlakás-fejlesztések szempontjából lényeges vállalkozás. A 2017-ig tartó projekt keretében a területen a régi, rendkívül rossz állapotban lévő - sok esetben szociális bérlakásoknak otthont adó - házakat csaknem mind lebontják, és az önkormányzat a lakosságcseréről is gondoskodik. Ezzel párosulnak a közeli, az ifjúsági olimpiához kapcsolódó fejlesztések, amelyek további lendületet adnak az újlakásfejlesztési projekteknek. Igaz, ami igaz, ennek a vállalkozásnak komoly negatív következményei is vannak. A helyiek tapasztalata szerint a lakosságcserével más területekre költöztetett családok miatt néhány utcában teljesen befagyott a piac, a korábban gyorsan pörgő utcákban is eladhatatlanná téve a lakásokat. Ugyanez a helyzet a Győr kertvárosának számító Győrszentivánon is, ahol a lakosság egy része akár a költözést is megfontolná.

Egy város mind felett - Válság előtti hangulat
Győr Sziget városrésze, Forrás: MTI
A város legnagyobb újlakásfejlesztési projektjébe, a Városrét Lakópark építésébe még a válság előtt fogott az Engel Csoport. A válság beköszöntével azonban a projektet a fejlesztő leállította, és azt később az OTP Ingatlan Zrt. vásárolta meg tovább folytatva az építkezést. Ennek legutóbbi ütemét november 1-én adják át.

"Az újlakások esetében az árak csaknem válság előttinek mondhatóak. A legnépszerűbb városrészben, Révfaluban egy 45 nm-es lakás (nappali+fél szoba, amely egyébként a legkeresettebb lakástípusok egyike) négyzetméterára eléri a 300-330 ezer Ft-ot, esetenként akár a 360 ezer Ft/nm-es szintre is felkúszhat. A város magjától kijjebb eső területeken némileg olcsóbb a kínálat, azonban 300 ezer forintos négyzetméterár alatt már itt sem nagyon érdemes keresni" - mondja Wagner Katalin, az Otthon Centrum helyi irodájának vezetője. A Szigeten alacsonyabb - 270-280 ezer Ft/nm-es - árszintről beszélhetünk, az agglomerációban pedig "külvárosi", 250 ezer körüli árakra számíthatunk. A presztízsberuházásnak számító Városrét projektben a kulcsrakész lakásokat 330-360 ezer Ft/nm-es áron kínálják.

Egy város mind felett - Válság előtti hangulat
A Városrét Lakópark
Dinamikus használtlakás piac

A győri használtlakás piac szintén élénk, és egyes ingatlankategóriából - így pl. a felújított, vagy jó állapotú, központi elhelyezkedésű, 2-3 szobás lakásokból- kimondottan hiány van a piacon, vagy csak extrém magas áron juthatunk hozzá. Ezek pedig jellemzően 1-2 nap alatt elkelnek. "Bár a használtlakáspiacon is közel válság előtti árakkal találkozunk, a forgalom lényegesen alacsonyabb a korábbinál" - hívja fel a figyelmet Papp Rudolf, a Duna House győri irodájának vezetője. "A használtlakáspiacon az árak nyilvánvalóan rendkívüli mértékben szóródnak, de ha átlagárat akarunk meghatározni, akkor egy jobb helyen elhelyezkedő társasházi lakás vagy családi ház átlagára 250-260 ezer Ft/nm környékén alakul, míg egy jó állapotú panelt (Adyvárosban, Marcalvárosban) 150-170 ezer Ft/nm-ért kínálnak" - mondja Szepessy Anita, a győri Open House iroda értékesítési vezetője.

"Az egyik legkeresettebb lakástípus, egy 50 nm-es jó állapotú panellakás esetén 9-10 millió forint reális, ám 8 millió alatti árra biztosan nem számíthatunk" - mondja Wagner Katalin. Szintén hiánycikknek számít a magasabb árkategória egyik legnépszerűbb ingatlantípusa, a 90 nm környéki, nappali + 2-3 szobás, teraszos lakás. Ezeket 25 millió forint környékére taksálják.

Csúcsra járó az albérleti piac

Már régóta nem újdonság, hogy az albérleti piac különösen aktív Győrben, a főbérlők válogathatnak a bérlők között. A piacot itt is nyilvánvalóan a városba költöző munkaerő, illetve az egyetemisták kereslete pörgeti. Egy jobb elhelyezkedésű, másfél szobás lakás havi bérleti díja 80-120 ezer forint, ami akárhogy is vizsgáljuk, a budapesti árszinteknek felel meg. Egy kétszobás panel bérleti díja 70-90 forint/hó, egy család számra optimális 100 nm körüli (2+3 szoba+nappalis) ház havi bérleti díja pedig 250-300 ezer forint környékén alakul, de egy ilyen méretben/kialakításban társasházi lakást már 200 ezer forint/hó áron is megszerezhetünk. Az egyetem környékén a kisebb lakások egy szempillantás alatt eltűnnek, és a 30 nm-es lakások is 60-70 ezer Ft/hó környékén kelnek el.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
CSOK, babaváró, lakáspiac - Getty