Előfizetői tartalom

A válság nagy nyertesei - Akiknek egyre kevesebb munka egy lakás

Portfolio
A 2008-ban kitört válság még mindig érezteti hatását, és a gazdaság szereplői lassú kilábalásra rendezkedtek be. A folyamatok azonban különbözőképpen hatnak a különböző helyzetben lévő családokra. Az FHB 2011-ben indította útjára az Első Lakásukat Vásárlók helyzetének elemzését, melynek legfrissebb tanulmányából kiderül, hogy egyre jobb helyzetben vannak Magyarországon azok, akik elős lakásuk megvásárlására készülnek. A lakásárak és a jövedelmek viszonya, a hitelezés, valamint az infláció ugyan kimondottan jó pozíciót eredményeznek a jellemzően fiatalabb korcsoportokba tartozó első lakásvásárlók számára, ám leginkább a munkalehetőség és az állami támogatások azok, amik árnyalják a képet. Ha a fiatal vagy, van fix munkád, és lakást vennél Magyarországon, te vagy a válság igazi nyertese.

Az elemzés épít az FHB Lakásárindex eredményeire, de a lakásvásárlás sok tényező által befolyásolt döntését további szempontokból is megragadja. Az 5 legfontosabb szempontot ábrázoló pókháló-ábra bemutatja, miért indokolt a több mutatót is vizsgáló elemzés. A 2002-es és a 2013-as helyzet igen eltérő: a költségvetési szempontból fenntarthatatlan folyamatokba torkolló...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés