Ingatlan

Hoppá! Ingyenhitelből épülnének a családi házak jövőre?

Varga Mihály nem kevesebbet állított egy mai sajtótájékoztatón, minthogy célszerű lenne megfontolni a hitelprogramok magánlakás építésére vonatkozó kiterjesztését. Erre már mi is felkaptuk a fejünket. Mit is jelenthet ez? Jövőre már bárki a Matolcsy-féle "ingyelhitel"-hez hasonló program segítségével építheti fel új házát? Szerintünk akár ezt is jelentheti.
A hazai lakáspiacról többet is megtudhat, ha jelentkezik a november 28-ai, Portfolio.hu Property Investment Forumra, ahol a szakma legfontosabb képviselői beszélgetnek a lakáspiac jelenéről és jövőjéről.


"Mi is jobban örülnénk, ha magánberuházások, magánlakás építések is hajtanák az építőipart. Célszerű lenne megfontolni azt, hogy a következő hónapokban azok a hitelprogramok, amik korábban elindultak, azokat vajon nem lehetne-e kiterjeszteni a magánlakás, a magánerős építkezések támogatására is." - mondta Varga Mihály. Vagyis véleményünk szerint a nemzetgazdasági miniszter nem állít mást, minthogy nemsokára akár a Matolcsy György jegybankelnök által bevezett NHP-hoz (Növekedési Hitelprogram) hasonló programból juthatunk hozzá akár mi is, mint magánszemélyek, egy rendkívül alacsony kamatozású finanszírozáshoz, magánházunk felépítéséhez.

Az eredeti bejelentést az alábbi linken olvashatjákVarga Mihály kacsázott egy nagyot a hazai lakásépítési piac szinte már kiszáradt tavának megmaradt felszínén. Amennyiben, a miniszter szándékával megegyezően, ténylegesen megindul a magánemberek számára is elérhető, NHP-hoz (Növekedési Hitelprogram) hasonló, alacsony kamatozású hitelek kiterjesztése, úgy az egyéb feltételek függvényében akár még érdemi piaci növekedéssel is lehet kalkulálni. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a remélt emelkedés, a válságban tapasztalt drasztikus zuhanás után, egy történelmi mély szintről fog csak tudni megvalósulni.

A legfrissebb lakásépítési statisztikák szerint idén Magyarországon akár 7 ezer darab alatt is maradhat az épített lakások száma az év végéig - a KSH adatai alapján az első 9 hónapban 4077 átadásnál jártunk - és a kiadott építési engedélyek tekintetében is hasonlóan gyengén teljesít az ország, ami ugye a jövőbeli átadások intenzitása szempontjából vetít kevésbé jó fényt a várható piaci folyamatokra.

Hoppá! Ingyenhitelből épülnének a családi házak jövőre?
A következő két grafikonunk azt hivatott szemléltetni, hogy mekkora léptékről beszélhetünk éves szinten, amikor a magánszektor lakásépítését vesszük górcső alá. Jól látszik, hogy a 2000-es évek közepén, a vállalkozók berobbanásával párhuzamosan elkezdett megtorpanni és stagnálni a természetes személyek által épített lakások száma, ami a válság kitörése után hasonlóan zuhanópályára állt. Ám a tavalyi évig viszonylag stabilabb bázisnak számított, a 2000-es évek közepén mért mintegy 50%-os részaránya mellett, 2012-ben már a lakásépítési piac teljesítményének kétharmadáért felelt a magánszektor. Idén azonban az átadások ezen a területen is újabb negatív rekordot döntenek majd. Ezért is állítjuk azt, hogy egy-két jól elhelyezett programmal nem lesz nehéz látványos növekedési számokat produkálni.

Hoppá! Ingyenhitelből épülnének a családi házak jövőre?


Hoppá! Ingyenhitelből épülnének a családi házak jövőre?
Minden a részleteken múlik

A bejelentés önmagában biztató és reménykeltő a hazai lakásépítési piac fellendítése szempontjából, ám ebben a formájában közel sem elégséges ahhoz, hogy bármiféle érdemi következtetésre jussunk belőle. A "program" sikerességének szempontjából rengeteg múlik majd azokon a részletkérdéseken, amik a hitel felhasználásának feltételeiről, a jogosultak köréről, illetve az egyéb kondíciókról szólnak majd. Ezen a területen a jelenlegi ismeretink alapján végtelen számú lehetőséget vehetnénk számításba.

További problémát jelenhet a társadalmi igazságosság szempontjából az a tény, hogy ma Magyarországon nem elsősorban a magas jelzálogalapú piaci hitelek okozzák a lakáspiac haldoklását (hiszen a kamatok rendkívül alacsonyak a korábbi évekhez képest), hanem egyéb, a létbiztonsággal, a jövőbe vetett bizalommal, vagy a hosszú távú eladósodottsággal szembeni félelmek, amik jellemzően a társadalom alsóbb és középső rétegeit érintik. Egy ilyen típusú (jelenleg kitételek nélküli) lakásépítést ösztönző program bevezetése egyértelműen azoknak kedvezne, akik már ma is anyagi biztonságban érzik magukat és van megfelelő hátterük ahhoz, hogy nyugodtan belevágjanak egy bár rendkívül kedvezőnek tűnő, ám mindenképp hosszú távú elköteleződést jelentő magánberuházásba.

Félszocpol helyett olcsó hitel?

Eddig a lakáspiacon mindenki az úgynevezett félszocpolra várt, ami a feltételezések szerint lehetővé tette volna a szocpol igénybevételét (kisebb összegben) használt lakások vásárlása esetén is. Ez az idén márciusban a köztudatba robbant hír azóta is hivatalos megerősítésre vár az NGM részéről. A megerősítés azonban lassan háromnegyed éve nem érkezik, ám a ingatlanközvetítők közül sokan számoltak be arról, hogy potenciális lakásávásárlók tömegei továbbra is inkább kivárnak, hátha a kormány legkésőbb a választások előtt még bevezeti ezt az extra lakásvásárlás-ösztönző támogatási formát.

Erre most itt a legújabb hír, egy újabb olcsó hitel. Hogy ezzel végérvényesen elszállna a félszocpol bevezetésének esélye, még nem tudni. Mindenesetre ismerve a költségvetés korlátozott lehetőségeit, és a kormány eddigi lakástámogatási programjának elemeit, segíteni vélhetően nem fog az ügyén. Az azonban már most biztosra vehető, mivel a magánszemélyek többsége jellemzően nem többlakásos társaházakat épít, hanem inkább családi házakat, hogy ez a segítség elsősorban a vidéken élőket, avagy a vidéki élet irányába orientálódókat fogja tudni különösen jól érinteni. A városlakók pedig bízhatnak tovább a félszocpol jövőbeli bevezetésében, vagy az ingatlanfejlesztők aktivizálódásában, akik a számukra szintén elérhető olcsó hitelt felhasználva elérhető árú új lakásokat építenek majd.

A részletek megismerése után folytatjuk.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Irodaház ablakok