Ingatlan

Újra felpörgött az albérleti piac

Portfolio
Egyre többen böngésznek kiadó lakás, ház, iroda után a nyomtatott lapok mellett az interneten. A kiadó lakást, házat, irodát keresők leggyakrabban telefonon jelentkeznek a bérbeadónál (87,4%), ugyanakkor ma már egyre többen élnek az ingyenes kapcsolatfelvétel lehetőségeivel, az e-maillel és a Skype-pal is - derül ki az Apród.hu elmúlt hat hónapját összegző információkból. Az utóbbi lehetőségekre a kiadó lakást keresők a legnyitottabbak: Debrecenben például a kapcsolatfelvételek 74,1 százaléka e-mailen történik, és itt a legmagasabb a Skype-ot használók aránya is, közel 10 százalék.
A hirdetéseket vizsgálva az is kiderült, hogy a kiadó ingatlanok utáni érdeklődés szempontjából legaktívabb időszak nem meglepő módon országszerte az augusztus, szeptember, tehát ilyenkor vadásznak a legtöbben házra, lakásra. Ugyanakkor az év végi visszafogottabb érdeklődést követően januárban ismét fokozódik, és visszatér a nyár végi, ősz eleji szintre a kapcsolatfelvételek száma. (Az Aprod.hu elemzése nem reprezentatív felmérés alapján készült, az internetes portál következtetéseit a saját oldaláról származó információk alapján vonta le.)

"Az online ingatlanhirdetések száma látványosan és folyamatosan nő. Az apróhirdetés műfaját egyre ügyesebben és okosabban használják a hirdetők és az érdeklődők is. Ez természetes módon hozza magával azt is, hogy a kapcsolatfelvételek száma és módja is változatosabb lesz: lassan, de biztosan mozdulunk az ingyenes, online megoldások felé" - véli Dobra Péter, az Allergo Group apróhirdetési üzletágának vezetője.

Budapest a mellett Debrecen és Győr a legaktívabb

Nem csak a kapcsolatfelvételek típusa, de azok intenzitása is árulkodó. Nem ritka, hogy 15 megkeresés jut egy-egy hirdetésre - ezt természetesen befolyásolja az ingatlan földrajzi elhelyezkedése is.

A kapcsolatfelvételek számát vizsgálva ugyanis az is kiderült, hogy a kiadó lakás kategóriában a fővárosi hirdetők felé kezdeményezett kapcsolatfelvételt a legtöbb érdeklődő: januárban közel 204 ezer megkeresést regisztráltak az Apródon, vagyis átlagosan 22,6 megkeresés jutott egy hirdetésre. A városok közül ugyanebben a hónapban a győri hirdetőknél mutatkozott a legnagyobb mértékű érdeklődés: minden aktív hirdetésre átlagosan 15,2 megkeresés jutott, ami részben az itt található német autógyár intenzív munkaerő-toborzásának is köszönhető.

A kiadó házak iránt is számottevő volt az év elején a kereslet: a fővárosban 2014 januárjában például 20 211 megkeresés történt a kategóriában, vagyis átlagosan 11 megkeresés jutott minden aktív hirdetésre. De Pest megye kínálata is vonzotta a felhasználókat (5200 megkeresés - 2014. január), itt egy hirdetővel átlagosan 6,2 kapcsolatfelvételt kezdeményeztek. A vidéki városok közül pedig Debrecen emelkedik ki (1520 megkeresés), ahol egy hirdetésre átlagosan 8,3 megkeresés jutott.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
aldishutterstock