Előfizetői tartalom

Újra rettegjen Európa? - Itt pukkadhat ki a következő ingatlanlufi

Portfolio
A 2008-as válság a világ szinte minden országának lakás- és ingatlanpiacán is végigsöpört. Azóta csak néhány országban regisztrálták az ingatlanárak növekedését, a legnagyobb mértékű emelkedést a skandináv országokban, Svájcban, Ausztriában és Hollandiában mérték, mindenhol 5% felett. Három ország (Svédország, Svájc, Ausztria) és azok három városa (Stockholm, Zürich, Bécs) esetén különösen szembetűnő az emelkedés, olyannyira, hogy többen ingatlanlufik kialakulásával riogatnak. Megnéztük, hogy ezeken a helyeken milyen folyamatok mentén és hogyan alakult a lakáspiac az elmúlt években.

Ingatlanlufiról vagy buborékról akkor beszélhetünk, ha a lakásárak emelkedése jelentősen meghaladja egyéb, a gazdaság növekedését jelző indikátorok, például a fizetések növekedését. Ha a túlértékelt ingatlanok ára túlságosan távol kerül reálértéküktől, a buborék kipukkad, jelentősen lecsökkentve az árakat és évekre megbénítva a gazdaságot.Látható, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés