Ingatlan

Az IKEA a belvárost is meghódítja!

Portfolio
A hazánkban csak bútoráruházként ismert IKEA lecserélte a külvárosi elhelyezkedést, s a világon először a belvárosban, Hamburg sétáló utcájában nyitott új üzletet. A belső és a külső dizájnon is változtattak, hogy jobban megfeleljenek a belváros követelményeinek. Az IKEA tovább folytatja tehát az újításokat, hamarosan nyílhat az első eleme szállodaláncának, a Moxy Hotelsnek is.
Magyarországon az IKEA azonos a bútoráruház fogalmával, míg más országokban ennél sokkal szélesebb tevékenységet végez. Számos országban iroda- és raktárépületekkel rendelkezik, valamint bevásárlóközpontokat fejleszt. Az IKEA több mint 350 áruházat üzemeltet világszerte, amivel a cég a világ legnagyobb bútoráruház lánca.

A magyar IKEA áruházak más által fejlesztett bevásárlóparkban, vagy bevásárlóközpont mellett kaptak helyet. De külföldön több bevásárlóparkot, illetve központot maga fejlesztett az áruházlánc. Nevéhez fűződnek a legnagyobb bevásárlóközpontok, a MEGA családba tartozó óriás plázák, melyek elsősorban Oroszországban találhatók. A régiós versenyben a nagyságukat tekintve élen járó bevásárlóközpontjai azonban kicsit eltérnek a hagyományos komplexumoktól, a terület felét nagyobb üzletek, mint amilyen az IKEA, az OBI, vagy az Auchan foglalják el, de a klasszikusabbnak nevezhető területek sem elhanyagolhatóak 60-100 ezres négyzetméterükkel. Bevásárlóközpontjai azért máshol is megtalálhatóak, pl. Olaszországban az IKEA területével együtt összesen bruttó 88 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot fejleszt, míg egy másik helyszínen bruttó 90 ezer négyzetméteres kiadható felületű komplexum épül.

Az IKEA áruházak többnyire a városok külvárosi részén, forgalmas utak és autópályák mellett kapnak helyet. Igazi újítás tehát, hogy először a világon Hamburg belvárosában, a sétálóutcában nyitott üzletet a láncolat. Az új létesítmény Hamburg Altona kerületében kapott helyet, s a beruházás 80 millió euróba került. A várakozások szerint átlagosan 4000 vásárló keresi majd fel munkanapokon az új létesítményt, míg csúcsidőszakban kétszer annyian is lehetnek a látogatók.

A környezetbe történő jobb illeszkedés érdekében az egyébként kevés ablakkal rendelkező koncepción változtattak, s az egész földszinti rész nagy üvegfelületet kapott. Szintén újítás, hogy az egyébként kétszintes, a piacteret a bemutató tértől elválasztott koncepciót lecserélték, s azok egy szinten, keverve helyezkednek el. Az IKEA hagyományosan elsősorban az autóval történő megközelíthetőséget helyezte előtérbe, az új elhelyezkedésnek köszönhetően azonban nagyobb hangsúlyt kap az alternatív elérés, így ennek megfelelően biciklibérlési lehetőséget is biztosítanak.

Az IKEA már korábban is nyitott új irányokba 2 éve jelentették be, hogy portfoliójának színesítéseként beszállt egy új, alacsony kategóriás európai szállodalánc építésébe. Alacsony árfekvésű, de stílusos berendezésű budget hotellánc kiépítését tervezik, mellyel elsősorban az olcsó, fapados járatokat preferáló turistákat célozzák meg. Az olcsó szállodák üzemeltetését a Marriott végzi majd. Az IKEA nem bútorokat szállít, hanem építőipari technológiát, külső telephelyeken előre gyártott helyiségekből, a bútorokhoz hasonlóan összeszerelve állítják össze a 150-300 szobás szállodákat.

Tíz országban összesen 150 Moxy Hotel létesítését tervezik. Az első idén nyáron nyílhat meg Milánóban a Malpensa reptérnél, amit a müncheni követhet az év végén. További 10 nyitást terveznek még 2015-re. A külvárosi hotelek 18 négyzetméteres szobáiért körülbelül 55-76 eurót kell majd fizetni. Az első öt évben az IKEA 500 millió dollárt fektet be a programba.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1077065507