Ingatlan

A kínaiak már Amszterdamot ostromolják

Portfolio
Az ázsiai tőke globális szinten egyre több országban és iparágban válik jelentős szereplővé. A keleti országok újabb hódításai közé tartozik a nyugati világ ingatlanpiaca, amely az általános gazdasági hangulat javulásának köszönhetően vonzó alternatívává vált, megtörve ezzel a fix kamatozású eszközök egyeduralmát. Megnéztük, hogy hol, melyik ázsiai országok és mibe fektetnek be a legszívesebben.
Az ázsiai - kezdetben koreai és malajziai, majd egyre inkább kínai - befektetések mértéke az Egyesült Királyságba elképesztő mértékben - az előző évhez képest több mint 80%-kal - növekedett 2013-ban, köszönhetően annak, hogy a befektetők biztos menedékként tekintenek a szigetországra a látszólag megállíthatatlan ingatlanár-emelkedés miatt. A West End és a City irodapiaca jelenleg 3,75%-os, illetve 4,5%-os hozamot kínál, alacsony kockázattal, ami globális szinten mindenképp csábítónak mondható.

A kínaiak már Amszterdamot ostromolják
Ázsiai diákok árasztják el Angliát

A CBRE egyik elemzése szerint egy sajátos faktor még tovább növeli a kínai érdeklődést a brit piacon. Az elmúlt négy évben mintegy 62%-kal nőtt a távol-keleti országból az Egyesült Királyságba tanulni érkezett diákok száma, akiknek jelentős része - természetesen a családja révén - ingatlant is vásárol. Szintén meglepő, hogy az egészségügyi intézmények piacán is sorra jelennek meg a keleti befektetők.

Ahogy az Egyesült Királyságba tanulni érkező kínaiak, úgy a befektetők sem kizárólag Londonban nézelődnek új lehetőségek után - elsősorban a magasabb kockázatú eszközök iránt világszerte tapasztalt érdeklődés növekedésének köszönhetően. A legnépszerűbb régió nem meglepő módon a Londont is magába foglaló Délkelet-Anglia, de az országon belüli befektetési szokások megváltozása miatt az Európa legnépszerűbb metropoliszától távolabb eső nagyvárások is egyre népszerűbbé válnak, a kínaiak pedig - mind a magán mind az intézményi befektetetők - követik a trendet.

A világ legnépesebb kontinenséről érkező tőke amellett, hogy a londoni belvárosi irodaházakba fektetett összeg harmadát adta, egyre jelentősebb szereplő Délkelet-Angliában is, ahol tavaly több mint 200 millió font értékben vásároltak be közel- és távol-keleti országok befektetői. Magyarországhoz is hasonlóan itt is számottevő a katari befektetők jelenléte, az év legnagyobb tranzakciója az öböl menti ország egyik magánbefektetőjéhez volt köthető, aki 7,5%-os hozamot tudott elérni a The Ark nevű patinás irodaház megvásárlásával Londonban.

A kínaiak már Amszterdamot ostromolják
The Ark London. Forrás: e-architect.co.uk
A CBRE elemzői egyébként végtelen potenciált látnak az ázsiai befektetőkben, úgy vélik a Távol-Kelet legnagyobb szereplőinek érdeklődését idén a szigetország logisztikai szektora is felkeltheti. Egyes közel-keleti országok állami alapjai már eddig jelen voltak ebben a piaci szegmensben, de a kínai befektetők számára is vonzó lehet az Egyesült Királyság.

Hollandiát viszont még nem tudják bevenni

Nyugat-Európában nem mindenhol sikeres az ázsiaiak hódítása, Hollandiában például - ahol a válság után sem torpantak meg az ingatlanfejlesztések - nehezen tudják csak növelni befektetéseiket, a németek, britek és amerikaiak dominálta piacon. A PropertyEU által nyomon követett tranzakciók közül egy jelentőset találunk, ami ázsiai befektetőkhöz köthető: a kínai NHA hotellánc és az AXA Real Estate közösen vásárolták meg az Amszterdam belvárosában lévő Hotel Krasnapolsky szállodát 157 millió euróért. Idén azonban egyelőre nem láthattunk hasonló méretű ázsiai terjeszkedést Hollandiában, egy Amszterdam déli részén található irodakomplexumnál ugyanis német befektetők felüllicitálták a keleti üzletembereket és elhappolták a 213 millió eurós tranzakciót. Ugyanaz a forgatókönyv zajlott le néhány héttel később is, akkor egy 244 millió eurós üzletről csúsztak le az ázsiaiak egy német befektetőcsoport miatt.

A kínaiak már Amszterdamot ostromolják
A Hotel Krasnapolsky Amszterdamban
A helyzet azonban várhatóan változni fog, már csak idő kérdése, hogy a keletről érkező befektetők - elsősorban kínaiak és koreaiak, akiket előszeretettel vezetnek körbe az országban helyi ingatlancégek - sikeresen licitálják felül a piacot régóta uraló nyugati befektetőket.

A szomszédos Belgiumot jobban eléri az ázsiai tőke, 2013-ban egy meg nem nevezett ázsiai alap vásárolta meg német alapkezelőkön keresztül a 11 emeltes Belair komplexumot Brüsszel belvárosában, 300 millió euróért.

A kínaiak már Amszterdamot ostromolják
A Belair komplexum egyik látványterve. Forrás: openbuildings.com
Nincs megállás?

Bár úgy tűnik, az ázsiai terjeszkedés az európai ingatlanpiacon megállíthatatlan, vannak szakértők, akik óvatosságra intenek. A PropertyEU-nak adott videóinterjúban Peter Hobbs, az IPD ügyvezetője például a jelenlegi terjeszkedést ahhoz hasonlítja, amikor 25 éve Japán befektetők hada özönlötte el a londoni ingatlanpiacot, ahonnan aztán jelentős veszteséggel távoztak. Hobbis szerint a nyugat-európai piacok jelenleg magas árazása, a hosszú távú partneri kapcsolatok kialakítása, valamint az igényeknek leginkább megfelelő kockázatú eszközök megtalálása is nehézségeket okozhat a keletről érkező befektetők számára.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Green House