Ingatlan

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!

Portfolio
Bár az elmúlt években csekély forgalmat láthattunk az ingatlanpiacon, a rekordalacsony ingatlanárak és a kedvező kamatkörnyezet újra egyre többeket sarkall lakásvásárlásra - akár lakhatási, akár befektetési céllal. Mi magyarok Európa élvonalában járunk a saját tulajdonú lakásban élők arányát tekintve és egész biztosan nincs olyan, aki ne gondolkozna el időről időre azon, hol élne a legszívesebben. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy mások is hasonló preferenciákkal rendelkeznek - ezt cáfolja meg nagy eséllyel az itt bemutatott táblázat. Kiderül, hogy - forgási sebesség alapján - melyek a legnépszerűbb települések az országban lakásvásárlás szempontjából.
A toplista

Az alábbi táblázat mutatja sorrendben a legnagyobb forgási aránnyal rendelkező településeket és budapesti kerületeket, az adott év adatai alapján. A toplista kialakításánál nem vettük figyelembe a községeket, és a nagyközségeket, mert ezeknél a kis lakásállomány miatt néhány eladás is 5-10%-os forgási arányt hozhat - mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!
Tavaly a fővárosi Terézvárosban és Erzsébetvárosban forogtak a leggyorsabban a lakások, véget vetve ezzel a Balaton környéki települések több évig tartó uralmának. Utóbbi már régóta benne van a top 15-ben, a 6. kerület ezzel szemben elszánt feltörekvőként jutott a lista élére: 2008-ban még csak a 42. legnépszerűbb település/kerület volt, tavaly pedig már a 7. helyen állt. A top 15-be még három másik budapesti kerület került be az idén, az 5., a 13. és a 14. Utóbbi kettő már hosszú évek óta népszerűnek mondható, előbbi 5 évvel ezelőtt még a top 45-ös listára sem fért fel.

Budapest egyébként valamennyit vesztett népszerűségéből 2012-hez képest, legalábbis ezt sugallja, hogy tavalyelőtt még 16 kerület szerepelt a toplistán, 2013-ban azonban már csak 9. Az örök kedvencnek számító 2. kerület például egy év alatt 10 helyet zuhant, a vélhetően olcsó panelházai és új építésű lakóparkjai miatt a listára került 10. került pedig 20 helyet zuhant 2012-höz, 30-at pedig 2008-hoz képest.

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!
A top 45-ös lista első felébe budapesti kerületek mellett általában üdülővárosok (2013-ben a top 20-ban 8 is helyet kapott) és agglomerációs települések kerültek fel. Feltűnő azonban, hogy az agglomerációs települések jelenléte 2008-hoz képest jelentősen csökkent, tavaly Budapest vonzáskörzetéből egyedül Dunakeszi tudott felkerülni a toplistára.

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!
Az is szembetűnő, hogy az említett kategóriákon kívülről (fővárosi kerületek, üdülővárosok, agglomeráció) a top 15-be kizárólag Győr-Moson-Sopron megyei települések fértek be (Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron), ami már önmagában arra enged következtetni, hogy a nyugati határhoz közelebb eső országrészekben gyorsabban forognak a lakások, mint máshol. Erre szolgál bizonyítékul a fenti táblázat, mely azt mutatja, hogy 2008-hoz képest folyamatosan nőtt az ország nyugati fele iránti érdeklődés.

Gyorsan forognak?

A lenti táblázat jól mutatja, hogy milyen hatással volt a válság az ingatlanpiacra. Az elmúlt években a 2008-as forgási arány alig több mint felét sikerült elérni. A 2013-as adat ugyan valamivel kedvezőbb az egy évvel korábbinál, de még így is azt mutatja, hogy a tavalyi vélhetően még nem az áttörés éve volt. Idén azonban már több piaci szereplő is az adásvételek számának növekedéséről, valamint - országos szinten - az árcsökkenés megállásáról számolt be, így a 2014-es évre vonatkozóan már a korábbi években tapasztalt forgási arányt jobban megközelítő értékeket várhatunk.

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!
A lentebb látható, 2013-as évre vonatkozó forgási arányokat előzetes KSH adatok alapján számolták ki. A felhasznált 80 462-es tranzakciószámmal szemben a statisztikai hivatal végleges adatai szerint tavaly mintegy 88 700 lakás cserélt gazdát, tehát a tényleges forgási arány számos település esetén valamivel magasabb, mint a lentebb felsorolt értékek.

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!
Bár az egyes településekkel kapcsolatban pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, az országoshoz hasonló tendenciákat figyelhetünk meg, ha a top 45 teleülés forgási arányát vizsgáljuk. Ugyanúgy a 2008-as számoknak alig a fele szerepel az elmúlt két év oszlopaiban. Bizakodásra ad okot azonban, hogy 2013-ban - már az előzetes adatok alapján is - sikerült növekednie az aránynak az ország 15 legnépszerűbb településén. Reméljük, hogy a tendencia 2014-ben is folytatódik.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Mystery_Hotel_Budapest - 8