Ingatlan

Itt a bizonyíték: Budapesten jobb élni, mint Londonban

Portfolio
Az Economist Intelligence Unit idén is publikálta a világ legélhetőbb városainak listáját, ahol a top10-ben továbbra is az ausztrál, kanadai és új-zélandi városok dominálnak. Az EUI szerint 2014-ben a világ legélhetőbb városa Melbourne volt, a vizsgált metropoliszok közül pedig Damaszkuszban volt a legrosszabb élni. De mi a helyzet Budapesttel, a többi régiós fővárossal és a kivándorló magyarok kedvelt úticéljaival? Cikkünkből kiderül az is, jobban élünk-e, mint öt éve.
Az "élhetőségi index" egy 0 és 100 közötti pontszámmal rangsorolta a vizsgált 140 várost, ahol 100 jelenti az ideális, 0 pedig az elviselhetetlen körülményeket. Öt területen - stabilitás, infrastruktúra, oktatás, egészségügy és környezet - összesen 30 indikátor figyelembe vételével készült az elemzés, mely alapján nem igazán jelenthetjük ki, hogy Európában érdemes keresgélnie annak, aki a világ legélhetőbb városában kíván élni. A top10-ben mindössze két európai város kapott helyet, Bécs a második és Helsinki a nyolcadik helyen. Az EIU szerint a legélhetőbb városok közös tulajdonsága, hogy magas jövedelmű országokban helyezkednek el és relatíve alacsony népsűrűséggel rendelkeznek. Ez feltételezések szerint elősegíti a szabadidő kellemesebb eltöltését, alacsonyabb bűnözéshez és kevésbé túlterhelt infrastruktúrához vezet. A klasszikus világvárosok (London, Párizs, New York, Tokió) pont a zsúfoltság, a magas bűnözés és a forgalmi dugók miatt nem tudnak bekerülni az élvonalba.

Itt a bizonyíték: Budapesten jobb élni, mint Londonban
A lista másik végében, a tíz legkevésbé élhető város listáján európai várost nem találunk. Itt a világ legszegényebb országainak nagyvárosai, túlnépesedett afrikai és ázsiai metropoliszok kaptak helyet, ahol a részpontszámok alapján a legtöbb problémát a stabilitás és a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya okozta, de a legtöbb helyen az oktatással is komoly problémák vannak.

Itt a bizonyíték: Budapesten jobb élni, mint Londonban
Az Economist Intelligence Unit tanulmányából kiderült az is, hogyan változott a vizsgált városokban az életminőség az elmúlt évek folyamán. Tavaly óta összesen 20 város pontszáma változott, ezek többségében fegyveres konfliktusok által sújtott gócpontok (pl. Kijev, Damaszkusz). Az ezekben a városokban folyamatosan romló életkörülmények hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt 6 hónapban 0,16, míg az elmúlt 12 hónapban 0,22 ponttal csökkent a világ városainak átlagos életminőségi indexe, amely jelenleg 75,33 ponton áll. Ha valamivel hosszabb, 5 éves időtávot nézünk, még elkeserítőbb a helyzet: 0,68 ponttal csökkent az átlag értéke. Bár az index csak 140 várost vizsgál, ráadásul csak bizonyos indikátorok figyelembe vételével, ez alapján azt is kijelenthetnénk, hogy 2009 óta valamivel rosszabb lett élni a Földön.

Öt év alatt 82 város pontszáma változott, ebből 51 esetében omlott. Nem túl meglepő módon a három legnagyobb esést produkáló város Kijev, Tripoli és Damaszkusz, melyekben rendre 17,8, 18,1 és 28,3 ponttal csökkent az index értéke. Ezen kívül jelentősen csökkent az EIU által mért életminőség többek között Moszkvában, a régiós Szófiában, valamint Athénban is. A legnagyobb javulást felmutató városok között elsősorban feltörekvő ázsiai és afrikai országok fővárosait találjuk, de a szomszédos Pozsony is felkerült a listára, ahol sikerül 80 felé emelkednie az index értékének.

Itt a bizonyíték: Budapesten jobb élni, mint Londonban
Bár pontos számadatokat nem tett közé az EIU, egy feltöltött grafikonból kiderül, hogy Budapesten is nőtt valamelyest az index értéke az elmúlt öt évben, nagy valószínűséggel elsősorban az infrastruktúra állapotának javulása miatt. Budapest egyébként a vizsgált 140 ország között valahol a 25. hely körül helyezkedik el a maga 88 pontjával, ami meglehetősen előkelő helynek tekinthető. Ezzel Bécs kivételével az összes régiós fővárost megelőzzük, bár Prága az elmúlt 5 évben többet tudott javítani, mint a magyar főváros, így semmiképpen sem ülhetünk a babérjainkon, ha ezt a kedvező pontszámot meg szeretnénk tartani.

Külön érdekesség, hogy az elmúlt 5 évben jelentősen csökkent a vizsgált életminőség Londonban. 2009-ben a brit főváros valamivel még jobb pontszámmal rendelkezett, mint Budapest, mára viszont egyértelműen megelőzi a magyar főváros az itthonról elvándorlók legkedveltebb úticélját.
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1398060875