Ingatlan

Megszavazták! Íme, a vasárnapi boltbezárás 10 pontban

Portfolio
A parlamenti képviselők elfogadták a kisebbik kormánypárt, a KDNP által beterjesztett, majd a miniszterelnök által személyesen is felvállalt törvényjavaslatot, amely a nagyobb üzletek vasárnapi bezárását szabályozza. A százezrek életét befolyásoló intézkedésről hatástanulmány nem látott napvilágot, miközben gazdaságilag nehezen lehet megindokolni a korlátozó lépést. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy a most karácsonyi nagybevásárláson lévők is tisztában legyenek azzal, hogy 2015. március 15-étől mi vár rájuk.

Így szavaztak Az üzletek vasárnapi zárvatartásáról szóló törvény simán átment a parlamenten. 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A szavazás részletes eredménye ide kattintva található. Ez alapján néhány érdekesség: - Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Tállai András, Lasztovicza Jenő a Fidesz részéről igazoltan távol volt, így nem szavaztak - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (aki korábban nem tartotta jó ötletnek) igennel szavazott - Bencsik János fideszes képviselő jelen volt, de nem szavazott - Varga József fideszes képviselő jelen volt, de nem szavazott - Fazekas Sándor, Horváth István, Kósa Lajos, Németh Zsolt a Fidesz részéről nem szavazott.

1. A törvény végső verziójában már a neve is megváltozott: "Az üzletek nyitva tartásáról" szóló jogszabály helyett "A kiskereskedelmi szektorban történ ő vasárnapi munkavégzés tilalmáról" szóló törvénynek nevezik.

2. A törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki.

3. A törvény kimondja, hogy az üzleteknek vasárnap zárva kell tartaniuk, kivéve melyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert és a boltot működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap.

4. Ezeken kívül lesznek még kivételek: nemzeti dohányboltok, gyógyszertárak, reptéren kialakított üzletek, pályaudvarok területén kialakított üzlet, büntetés-végrehajtási intézetekben történő kereskedelmi tevékenység, egészségügyi intézményekben működő boltok, piacok, vásárok, benzinkutak, katonai objektumon belül folytatott kereskedelmi tevékenység

5. Az általános nyitva tartás reggel 6-tól este 22 óráig szól, vagyis az éjjel-nappali hipermarketeknek ez is fájni fog.

6. Ezen kívül minden üzlet nyitva lehet az adventi vasárnapokon 6-22 óráig és ezen kívül még egy tetszőleges vasárnap az évben.

7. December 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között lehetnek nyitva a boltok.

8. A pékségek kiskereskedelmi napokon 5 és 22 óra között lehetnek nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig 5 és 12 óra között.

9. A törvény arra is felhatalmazza a kormányt, hogy az adott település sajátosságaira tekintettel (idegenforgalom, vásárlási szokás, foglalkoztatottak száma, lakókörnyezet érdekei) az üzletek egyedi nyitvatartását engedélyezze és ennek szempontjait rendeletben állapítsa meg.

10. A törvény március 15-én lép hatályba.

+1: A hatástanulmányokat nem ismerjük, mivel a kormány nem hozta ezeket nyilvánosságra. Érdemes itt felidézni az előző szabad vasárnapról szóló törvényjavaslat 2010-2011-es benyújtásakor kialakult vitát. Akkor a Fidesz egy állítólagos NGM-háttértanulmányra hivatkozva nem támogatta a javaslatot.

Megszavazták! Íme, a vasárnapi boltbezárás 10 pontban
A szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. december 15-én, miután a parlament 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett elfogadta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnap néven ismert javaslatát, amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak. Az első sorban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b-j), a másodikban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (b).
Az alábbi szavazáson kifejtheti véleményét a parlament döntéséről vagy ha már megtette, megnézheti, hogy a Portfolio olvasói mit gondolnak a kérdésről.De mégis milyen hatása lesz?

Bár a kormány hivatalos hatásvizsgálata nem látott napvilágot, néhány hatást valószínűsíteni lehet az eddig megjelent reakciók alapján. Ezeket alábbi cikkünkben foglaltuk össze:
gyár190920
klimakiller
BET
öngondi
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848