Ingatlan

Megszavazták! Íme, a vasárnapi boltbezárás 10 pontban

Portfolio
A parlamenti képviselők elfogadták a kisebbik kormánypárt, a KDNP által beterjesztett, majd a miniszterelnök által személyesen is felvállalt törvényjavaslatot, amely a nagyobb üzletek vasárnapi bezárását szabályozza. A százezrek életét befolyásoló intézkedésről hatástanulmány nem látott napvilágot, miközben gazdaságilag nehezen lehet megindokolni a korlátozó lépést. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy a most karácsonyi nagybevásárláson lévők is tisztában legyenek azzal, hogy 2015. március 15-étől mi vár rájuk.

Így szavaztak Az üzletek vasárnapi zárvatartásáról szóló törvény simán átment a parlamenten. 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A szavazás részletes eredménye ide kattintva található. Ez alapján néhány érdekesség: - Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Tállai András, Lasztovicza Jenő a Fidesz részéről igazoltan távol volt, így nem szavaztak - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (aki korábban nem tartotta jó ötletnek) igennel szavazott - Bencsik János fideszes képviselő jelen volt, de nem szavazott - Varga József fideszes képviselő jelen volt, de nem szavazott - Fazekas Sándor, Horváth István, Kósa Lajos, Németh Zsolt a Fidesz részéről nem szavazott.

1. A törvény végső verziójában már a neve is megváltozott: "Az üzletek nyitva tartásáról" szóló jogszabály helyett "A kiskereskedelmi szektorban történ ő vasárnapi munkavégzés tilalmáról" szóló törvénynek nevezik.

2. A törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki.

3. A törvény kimondja, hogy az üzleteknek vasárnap zárva kell tartaniuk, kivéve melyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert és a boltot működtető cég legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy családtagja működteti aznap.

4. Ezeken kívül lesznek még kivételek: nemzeti dohányboltok, gyógyszertárak, reptéren kialakított üzletek, pályaudvarok területén kialakított üzlet, büntetés-végrehajtási intézetekben történő kereskedelmi tevékenység, egészségügyi intézményekben működő boltok, piacok, vásárok, benzinkutak, katonai objektumon belül folytatott kereskedelmi tevékenység

5. Az általános nyitva tartás reggel 6-tól este 22 óráig szól, vagyis az éjjel-nappali hipermarketeknek ez is fájni fog.

6. Ezen kívül minden üzlet nyitva lehet az adventi vasárnapokon 6-22 óráig és ezen kívül még egy tetszőleges vasárnap az évben.

7. December 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra között lehetnek nyitva a boltok.

8. A pékségek kiskereskedelmi napokon 5 és 22 óra között lehetnek nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig 5 és 12 óra között.

9. A törvény arra is felhatalmazza a kormányt, hogy az adott település sajátosságaira tekintettel (idegenforgalom, vásárlási szokás, foglalkoztatottak száma, lakókörnyezet érdekei) az üzletek egyedi nyitvatartását engedélyezze és ennek szempontjait rendeletben állapítsa meg.

10. A törvény március 15-én lép hatályba.

+1: A hatástanulmányokat nem ismerjük, mivel a kormány nem hozta ezeket nyilvánosságra. Érdemes itt felidézni az előző szabad vasárnapról szóló törvényjavaslat 2010-2011-es benyújtásakor kialakult vitát. Akkor a Fidesz egy állítólagos NGM-háttértanulmányra hivatkozva nem támogatta a javaslatot.

Megszavazták! Íme, a vasárnapi boltbezárás 10 pontban
A szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. december 15-én, miután a parlament 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett elfogadta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnap néven ismert javaslatát, amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak. Az első sorban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b-j), a másodikban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (b).
Az alábbi szavazáson kifejtheti véleményét a parlament döntéséről vagy ha már megtette, megnézheti, hogy a Portfolio olvasói mit gondolnak a kérdésről.De mégis milyen hatása lesz?

Bár a kormány hivatalos hatásvizsgálata nem látott napvilágot, néhány hatást valószínűsíteni lehet az eddig megjelent reakciók alapján. Ezeket alábbi cikkünkben foglaltuk össze:
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
STA_3979_2040