Ingatlan

Kiderült: elképesztően olcsó dolog Magyarországon lakást bérelni

Portfolio
Bár ha ezt azoktól kérdeznénk meg, akik havonta több tízezer forintos lakbért fizetnek, biztos nem gondolnák így, de Magyarországon (abszolút értéken) elképesztően olcsó a lakhatás. Egy új nemzetközi összehasonlítás szerint ugyanis a világon mindössze 17 olyan ország van, ahol alacsonyabb bérleti díjakkal találkozhatunk, mint hazánkban.
A numbeo.com rangsort állított fel a világ országai között a megélhetési költségek alapján. Az összesített index alapján Magyarország a 39. legolcsóbb a vizsgált 119 ország közül. Az oldal összeállítása szerint a világ legdrágább országa Svájc, amit Norvégia és Venezuela követnek, a legolcsóbban pedig Indiában, Nepálban, illetve Pakisztánban lehet megélni. Az európai országok közül Moldova a legolcsóbb (ez világszinten a 6. helyre volt elég), ám érdekes módon Magyarország csak a 14. legolcsóbb a kontinensen. Az EU-tagállamok közül Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban is olcsóbb az élet, mint nálunk.

Az összesített eredményt adó fogyasztói árindex több alindex súlyozott átlagaként állt össze. Az egyik ilyen alindex (rent index) a lakhatás árszintjét vizsgálta, ebben Magyarország még "jobban" szerepelt: a világ 18. legolcsóbb országa vagyunk a bérleti díjak szintjén nézve.

A rent index értékét úgy számolták ki az egyes országok esetében, hogy a new yorki lakbérszintet 100-nak vették és ehhez arányosították az országos átlagokat. Magyarország mellett 9,52-es érték szerepel, ami azt jelenti, hogy itthon kevesebb mint tizedannyiba kerül a lakásbérlés, mint a Amerika legnagyobb városában. Európában öt délkelet-európai ország előz csak meg minket, a közép-európai régióban nálunk a legolcsóbbak az albérletek. A világon egyébként Szingapúrban, Hongkongban és Katarban a legdrágább lakást bérelni.

Kiderült: elképesztően olcsó dolog Magyarországon lakást bérelni
Az ilyen világszintű rangsorokat persze fenntartásokkal kell kezelni, hiszen az adatgyűjtés többségében a felhasználok bevallása alapján történik, ráadásul a különböző területeken különböző mennyiségű mintával dolgoznak, ami torzíthatja a végeredményt. Szintén fontos megemlíteni, hogy Magyarországon európai uniós viszonylatban rendkívül alacsony azoknak az aránya, akik lakást bérelnek és nem saját tulajdonú ingatlanban élnek, ami szintén azt eredményezheti, hogy a kapott érték hibásán mutathatja be, mennyire magasak a lakhatás költségei hazánkban.
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
STA_3979_2040