Ingatlan

Nem maradunk pláza nélkül vasárnap! - De melyik lesz nyitva?

Portfolio
A mozis bevásárlóközpontok március közepe után is nyitva lehetnek vasárnap. A plázák stratégiája a hét többi napján a hosszított nyitva tartás lehet. Kik lesznek nyitva és meddig? Megkérdeztük magukat az érintetteket, a plázákat.
Általánosságban elmondható, hogy a bevásárlóközpontok igyekeznek felkészülni a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény március 15-vel történő életbe lépésére. Ebben ki előbbre, ki pedig hátrébb tart. Sok bevásárlóközpont esetében már ismert, hogyan befolyásolja a nyitva tartást a jelentős változás, de még több esetben jelenleg is folynak az egyeztetések.

Kik lesznek nyitva vasárnap?

Összességében az látszik, hogy a mozival is rendelkező házak jellemzően továbbra is nyitva tarthatnak vasárnap, ezekben a mozi mellett még a vendéglátó egységek lehetnek nyitva főként, de csatlakozhat még néhány, a házban található a kivételek közé tartozó üzlet is. Az a ház azonban, ahol nem üzemel mozi vélhetően nem nyit majd ki vasárnapokon március közepétől.

Nem maradunk pláza nélkül vasárnap! - De melyik lesz nyitva?

A megkérdezett bevásárlóközpontok nyilatkozataiból is a fenti trend látszik, az Arena Plaza, a Duna Plaza, a MOM Park, az Allee, a Mammut, a SUGÁR, a Campona, a Pólus Center és a Westend kérdésünkre elmondta, hogy március közepétől továbbra is várják a látogatókat vasárnap. Az Árkádok viszont jelezték, hogy nem nyitnak ki a hét utolsó napján. A Köki Terminál ugyanakkor annak ellenére, hogy nem üzemel benne mozi várhatóan nyitva lesz majd vasárnap. A Hegyvidék Bevásárlóközpont, és az Asia Center még egyeztet a nyitva tartást illetően.

Mi lehet a bevásárlóközpontok stratégiája?

A vasárnapi kieső vásárlások pótlása érdekében hétköznap több pláza is tervezi a hosszabb nyitva tartást. Ennek pontos paraméterei azonban épületenként eltérőek lesznek. Egyesek a hét minden napján tovább tarthatnak nyitva, míg mások pár napot választanak ki erre a célra. Jellemzően a budapesti központok esetében a korábbi 9 órás zárást 10 órára módosíthatják, míg vidéken a 8 órás zárás változhat 9 órára. De vidéken szintén felmerült annak a lehetősége is, hogy esetleg nem az esti nyitva tartást hosszabbítanák meg, hanem korábban nyitnának ki az épületek, ezt azonban még egyelőre vizsgálják.

Nem maradunk pláza nélkül vasárnap! - De melyik lesz nyitva?

A hosszított nyitva tartás a megkérdezett bevásárlóközpontoknál is megjelenik, egyedül a Duna Plaza nem változtat a meginterjúvolt plázák közül a nyitva tartásán. Valamennyi napon este 10-ig lesz majd nyitva az Allee, míg az Árkádok a csütörtök, péntek és szombati napokat, az Arena Plaza pedig a péntek szombatot választotta ki a hosszított nyitva tartásra. A Westend és a MOM Park esetében egyelőre csak annyi látszik, hogy lesznek hosszított napok, de hogy melyikek pontosan az még nem ismert.

Általánosságban igaz, hogy a meghosszabbított nyitva tartást először próba jelleggel vezetik be, majd azok eredményességének megvizsgálása után döntenek a továbbiakról. Ennek hátterében az áll, hogy a bevásárló központok számára már az este 9 sem számít csúcsidőszaknak, kérdés, hogy mennyien maradnak majd még este 10-ig is vásárolni.

Jó, hogy van mozi, vagy nem?

Megéri mozit építeni? Az, hogy van-e értelme a bevásárlóközpontokba mozit építeni, komoly dilemmát okozott korábban a fejlesztőknek. Mivel amellett, hogy az ezek által generált hozzáadott érték kérdéses, hatalmas területet, legalább 3 ezer négyzetmétert foglalnak el. Ráadásul egy négyzetméterre vetítve a legalacsonyabb bérleti díjat fizetik, az egyéb üzletekhez és vendéglátóhelyekhez képest. Magyarországon ennek ellenére nagyon sok bevásárlóközpontban van mozi. Kivételt képeznek ez alól a német ECE által épített bevásárlóközpontok, de nem raktak mozit a Köki Terminálba, a Hegyvidék Bevásárlóközpontba, és a Corvin Plázában sem (Ez utóbbi mellett üzemel a Corvin mozi, így ezért nem volt szükség plusz mozi kialakítására). A mozik nagyon sok embert vonzanak be a plázákba, ami jó hír a sikerességük szempontjából, de az már korántsem ennyire egyértelmű, hogy a mozilátogatók mennyire válnak vásárlókká az egyéb üzletekben, bár a vendéglátó egységek számára nagyobb közönséget jelenthetnek.

Számunkra kérdéses, hogy az a tény, hogy egy plázában van mozi a jelen helyzetben pozitív, vagy negatív hír az üzemeltető, vagy a tulajdonos számára. Előny lehet, hogy a mozik üzemelésével vasárnap is nyitva maradhat a pláza, ami a vendéglátóhelyeknek szintén jól jöhet, csak az ő kedvükért vélhetően nem nyitnának ki. Még azon egy két bolt számára is örömteli lehet ez a hír, amelyek a törvény feltételeknek megfelelő üzletek is nyitva lehetnek.

Rögtön felmerül azonban a kérdés, hogy ilyen esetben ki fizeti az üzemeltetéssel együtt járó költségeket. Mert amíg az év során alig volt pár nap, mikor az állami ünnepek alkalmával csak a mozik és vendéglátóegységek maradhattak nyitva, könnyű volt rá venni a bérlőket az üzemeltetési költségek közös viselésére. Ha azonban az év során már 47 lesz ilyen, már nem biztos, hogy a többi üzlet önként és dalolva vállalja a közös számlák ráeső részét.

A mozik előnye lehet ugyanakkor, hogy pont a rájuk való tekintettel szeretnék elérni a bevásárló központok, hogy felmentést kapjanak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény hatálya alól. A plázák által nagyon várt, a törvény kiegészítésének szánt kormányrendelet ugyanakkor egyelőre rögzítette, hogy nem lesznek további kivételek a zárva tartás alóli felmentés esetében.
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Irodaház ablakok