Ingatlan

Kifacsarják a plázákat?

Portfolio
A plázák közül ugyan sok tervezi, hogy március 15-e után is nyitva tart vasárnapokon, de a bennük található boltok egy jelentős része azonban biztosan nem nyithat majd ki. Érdekes kérdés lesz a bérleti díjak sorsa, hiszen a korábbi 7 nap helyett, most csak 6 nap után kell ugyanazt az összeget kifizetnie a bérlőknek, míg a másik nagy kérdés az üzemeltetési költségek szétosztása lehet.
Mi lehet a bevásárlóközpontok stratégiája március 15-e után? A bérlők mennyire állhatnak elő bérletidíj-csökkentési igényekkel a 6 napos hét miatt? Megindulhat a bevásárlóközpontokból a belvárosokba való költözési hullám? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat több szakértő megkérdezésével.

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára:

A bevásárlóközpontok igyekeznek felkészülni a vasárnapi nyitva tartást tiltó törvény márciusi életbe lépésére. A mozival is rendelkező épületekben elvileg továbbra is nyitva tarthatnának a hét utolsó napján a vendéglátóhelyek mellett azok az üzletek, melyek megfelelnek a törvényi kivételekkel szemben támasztott követelményeknek. A bevásárlóközpontok üzemeltetői folyamatosan egyeztetnek a nyitva tartható üzletek körével a nyitva tartás részleteiről.

A törvény által a nyitva tartható üzletek kategóriájába elég kevés esik azok közül, melyek a bevásárlóközpontokban találhatóak. A méretbeli követelményeknek még talán könnyebb megfelelni, de így is nagyon változik házanként ezen boltok aránya. Akad olyan pláza, ahol a 200 üzlet közül mindössze 4 tarthatna mérete alapján nyitva, míg máshol a mindösszesen 40 üzlet kényszerül bezárni. De természetesen még tovább szűkül a körük, ha a másik (a tulajdonos vagy annak családtagja általi vasárnapi működtetés) feltételnek történő megfelelést nézzük. Ezek alapján tovább csökkenhet a valóban vasárnap is nyitva tartható bevásárlóközpontbeli üzletek köre. Több bevásárlóközpont esetében a mégis ez utóbbiak közé tartozó kis egységek számára a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozóan próbaidőt határoznak meg, 3-6 hónap derülhet ki, hogy valóban megéri-e a vasárnapi működést választani úgy, hogy mellettük a nagyobb üzletek zárva tartanak.

A plázák tehát a fentiek fényében készülnek a március 15-e utáni időszakra, elsősorban a hétköznapokon várhatják majd hosszított nyitva tartással a vásárlókat. Ennek módja azonban házanként eltérő is lehet, van ahol több napon is a korábbiakhoz képest tovább várhatják majd a látogatókat, míg máshol a hét egy bizonyos napját jelölhetik ki erre a célra. Általánosságban elmondható, hogy vidéken a korábbi 8 órás zárás 9 órára, míg Budapesten a 9 órás zárás 10 órára módosulhat. Jellemzően a hosszított nyitva tartást inkább próbajelleggel vezethetik be, mivel a vásárlók 9 órakor már eléggé fogynak az áruházakból.

Szabó Viktória, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának partnere és a kiskereskedelmi üzletág vezetője:

Eddigi információink szerint a legtöbb bevásárlóközpont március 15. után is nyitva tart majd vasárnap, ahol az épületben mozi is található, azok mindenképpen. Az üzemeltetésünk alatt működő Aréna Plaza például a nemzeti ünnepeken szokásos üzemeléssel számol, amikor a mozik és az éttermek nyitva tartanak, a többi üzlet zárva van. A nyitva tartó üzletek száma bevásárlóközpontonként nagyon eltérhet, ezért különböző megoldásokra számítunk. Az Aréna Plazában a nagy, nemzetközi bérlők nagy aránya miatt várhatóan kevés üzlet nyit majd ki vasárnap. Más plázákban azonban, amelyekben nincsen mozi, akár teljes zárva tartást hirdethetnek ezekre a napokra. A törvényi előírást a központok leginkább meghosszabbított hétköznapi nyitva tartással próbálják majd kompenzálni, mely jellemzően plusz egy órát jelent pénteken és szombaton, de minden ház a saját igényei szerint alakítja majd a működését. Vidéken több központ a korábbi nyitást is fontolgatja, de ennek Budapesten nem lenne létjogosultsága.

A közös költségnek a nyitvatartási időn alapuló elszámolása szóba sem kerül. Hasonlóan egy társasházhoz, ahol szintén nem csak az emeleti lakások fizetik a lift üzemeltetési költségeit, itt sem lehet ezt ilyen alapon vizsgálni. Elképzelhető azonban, hogy azon házak, melyek mozi hiányában vasárnap teljes zárva tartásra kényszerülnének, ám egy-két bérlőjük ragaszkodik a nyitáshoz, megfizettetik majd a felmerülő költségeket.

A fentiek fényében sem futottak be még hozzánk a bérleti díjak csökkentésére vonatkozó igények, de fontos megjegyezni, hogy a bérleti szerződéseink nem is adnak lehetőséget ilyesmire. A zárva tartásból adódó forgalom-visszaesés a tapasztalatok alapján csupán ideiglenes, és egy átmeneti állapot után újból rendeződik. A bevásárlóközpontok és a belvárosok tekintetében komolyabb átrendeződésre nem számítunk, leginkább azért nem, mert a bevásárlóközpontok nemzetközi bérlőinek nagy része eleve képviselteti magát a belvárosban.

Tapasztalatok szerint a bevásárlóközpontok komplexitását és kényelmességét nem pótolhatja az utcai vásárlás, és nem érdemes elhamarkodott lépéseket tenni, hiszen olyan esettel is találkoztunk már, hogy egy-egy országban a forgalom visszaesését és egyéb hatásokat látva, visszavonták a korlátozó intézkedést. Arra azonban nagy valószínűséggel számítani lehet, hogy vasárnaponként a belvárosban növekedni fog az átmenő forgalom, és így várhatóan az üzlethelyiségek forgalma is, mivel a törvény szerint a világörökségi helyszínekre, illetve annak védőövezetére nem vonatkozik a törvény. Ennek köszönhetően az olyan lokációk, mint a Váci utca, a Vörösmarty tér, a Fashion Street és az Andrássy út üzletei továbbra is nyitva lehetnek vasárnap.

Koroknai Szabolcs, a CBRE vezető kiskereskedelmi tanácsadója:

Avasárnapi boltbezárás nem érinti a mozikat és az éttermeket, így ezek akár a plázákon belül is látogathatóak lehetnek március 15-től a hét utolsó napján. Ez a két szolgáltatás általában egy helyen található az épületeken belül, így az üzemeltetés nem jelent plusz költségeket, úgy működne, mint az állami ünnepek idején. Az egyes, esetleg nyitva tartó 200 négyzetméternél kisebb üzletek bevásárlóközpontokon belüli nyitva tartása ugyanakkor már sokkal több problémát vethet fel. Pár üzlet miatt ugyanis nem éri meg kinyitni a plázákat.

A bérleti díjakat illetően több féle nézőpont van arra vonatkozóan, hogy a vasárnapi zárva tartás milyen változásokat hozhat. A bérletre, így a bérleti díjra vonatkozó szerződések alapvetően hosszú távúak, amelyekben nincs szó ilyen nagy horderejű változás kezeléséről. Ez alapvetően egy jogi kérdés lehet a jövőben. Egyesek szerint a szabályozási környezet változása nem érinti a szerződéseket, míg van, aki szerint bíróság mondhatja majd ki a döntést ez ügyben.

Egyelőre annyi látszik, hogy a kereskedők nincsenek pánikban a 2015. március 15-vel életbe lépő változások miatt. Ez részben annak is köszönhető, hogy a piaci környezet most meglehetősen kedvező, a forgalom az elmúlt másfél évben növekedett. Ez azonban még elég törékeny lehet, meg kell várni, hogy a szabályozás hatályba lépése után pontosan hogyan változik a forgalom. A kereskedők az alkalmazotti költségek csökkentésével reagálhatnak az elmaradó bevételekre, 10-20 százalék körüli elbocsátás, vagy munkaidő csökkentés várható.

A belvárosok ismételt felfedezése már egy ideje tart. Egyre több bolt döntött amellett, hogy a plázák helyett inkább ismét a sétáló utcák, és terek környékét választják. Ugyanakkor a belvárosok limitált kínálattal rendelkeznek, nem megvalósítható, hogy a plázák kis boltjai mind kiköltözzenek ezekre a helyszínekre. Egyes területeken pedig még a parkolás okoz gondot, például a Kossuth Lajos utca környékén.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
terézváros utcakép