Ingatlan

Sokan irigykedhetnek a gyermekükre

Portfolio
Amikor Kovács úr megvette első lakását 1990-ben, még nem tudta, hogy 25 évvel később a lányának könnyebb dolga lesz-e a lakásvásárlásnál. Horváth Áron és Sápi Zoltán, az ELTINGA és a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági- és Regionális Tudományos Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetének munkatársainak elemzéséből kiderül, hogy a kérdésre a válasz egyértelműen igen. De nézzük mennyivel lett egyszerűbb a lakásvásárlás!
A lakásárak régi adatai ma is érdekes tanulságokat hordoznak. Megmutatják az egyik legfontosabb szükséglet, a lakhatás hozzáférési lehetőségeinek alakulását, segítenek az aktuális ciklus értelmezésében. Emiatt kapnak történelmi hosszúságú adatok is kiemelt figyelmet, mint például a XVII. századig visszamenő hollandiai kutatás vagy a XX. századot teljesen átfogó amerikai adatsor . Magyarországon egyelőre nincs lehetőség ilyen távlatú vizsgálatra, de a téma hazai úttörőinek eredményeihez illesztve az FHB Index 1998-tól induló adatait, 25 évnyi lakásárat tekinthetünk át.

Kiásott kincs

Az adatok A kirakós első darabja Farkas János, Vajda Ágnes és Vita László tanulmánya , amely alapos és saját korábbi eredményeiken alapuló elemzés eredményeként dokumentált 1990 és 1994 közötti budapesti lakásárakat illetékhivatali adatbázisból. 1996-ról kérésünkre Székely Gáborné kutatott fel eddig nem elemzett adatokat a KSH archívumában, és számított átlagárat belőlük Budapestre. 1997-re az első Ingatlanadattár adatait vettük alapul, 1998 és 2014 között pedig az FHB Index adatbázisából számítottunk átlagárakat a fővárosra. A kirakós darabjait egymás mellé illesztve negyedszázad lakásárait nézhetjük meg egyben a következő ábrán, amelyből egyedül az 1995-ös árszint hiányzik.Sokan irigykedhetnek a gyermekükre
A budapesti lakásárak 2 millió forint körüli szintről indultak a rendszerváltás idején, és a válság előtt, 2008-ban érték el a 15 millió forint feletti maximum értéket. A válság nem hagyta érintetlenül a fővárosi piacot sem, és 2013-ra egy évtizeddel korábbi szintre csökkent a lakóingatlanok átlagára, míg az öt szűk esztendő után 2014 pozitív fordulatot hozott.

Egy teljes ciklus?

Természetesen ilyen hosszú időtávon az infláció igencsak átrajzolja a trendeket. A következő ábra a fogyasztói árindexszel normált lakásár-változást mutatja a fővárosban, azaz a lakások árának alakulását a fogyasztási cikkekéhez képest.

Sokan irigykedhetnek a gyermekükre
Az ábra szerint a negyedszázados mélypont és csúcs is a kilencvenes években realizálódott. A rendszerváltáskori magas lakásértéket csak megközelíteni tudta a kétezres évek aranykora. A makrogazdasági konszolidáció előtt pedig olyan mélyponton mozoghatott a fővárosi lakások értéke, amilyen mélységbe még a válság keresletcsökkentő ereje se nyomta. Már csak azért is érdemes volt egymás mellé tenni a régebbi kutatások eredményeit, mert a kilencvenes évek völgye és az ezredforduló hegye egy makro közgazdászok szemének szép, 2014-ben végződő teljes ciklust rajzol ki.

A lakáspiac ciklusáról eddig is tudtunk, a rendszerváltás óta megépített lakások száma is hasonló pályát írt le, amit a következő ábrán mutatunk be.

Sokan irigykedhetnek a gyermekükre
Az ábra segítségével régebbi hatásokat is felidézhetünk a lakáspiacról. Az árak kilencvenes évekbeli hullámvölgyének mélységében alighanem szerepet játszott a kedvezményes önkormányzati privatizáció után szabadpiacra kerülő lakáskínálat, és a befektetők tőzsde iránt megnövő érdeklődése is. Azt is láthatjuk, hogy az árak mélypontja és csúcspontja 'tankönyvszerűen' megelőzte az építés fordulatait.

Kovács úr irigykedhet lányára

A makrogazdasági összefüggéseknél talán még érdekesebb Kovács úr és lánya lakásvásárlási lehetőségének összehasonlítása. Még egy klasszikust hivatkozva, Hegedüs József kezdte el elemzéseiben használni ezt a megfizethetőség mutatót. Az utolsó ábra szerint a jövedelem tartós növekedésének köszönhetően szinte sosem lehetett olyan gyorsan megkeresni a lakásra valót, mint tavaly. A kilencvenes évek első felében mutatott értékhez képest kevesebb mint felére csökkent a lakásár / jövedelem hányados.

Sokan irigykedhetnek a gyermekükre
Természetesen a bemutatott számokban könnyen lehet pontatlanság, a lakások minősége és a lakásforgalom összetétele vagy éppen az illetékhivatali adatok valóságtartalma egész más lehetett 1990-ben, mint 2014-ben, de mindezekkel a fenntartásokkal együtt is több mint érdekes volt újra felfedezni az úttörő kutatások eredményeit.

Lakást keres? Nézelődjön az Otthontérképen!
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
címlap