Ingatlan

Budapesten épül a régió első környezettudatos egyeteme

Portfolio
A Közép-európai Egyetem (CEU) új campusának terve "Nagyon jó" minősítést kapott a BREEAM szakembereitől. A CEU a kontinentális Európában a második felsőoktatási intézményként, Közép- és Kelet-Európában pedig elsőként kapta meg ezt az elismerést. Az angol Építéstudományi Intézet (BRE) által kidolgozott "Környezettudatos Építkezési Elvek" (BREEAM) a világ vezető tervezési és értékelési módszerét képviselik a fenntartható épületek vonatkozásában. A tervezés során a BREEAM elveket alkalmazták a CEU fenntarthatóság iránti elkötelezettségének kifejezéseként.
"Az új dizájn egyharmadával csökkenti az energiafogyasztást, ezáltal jelentősen mérsékli a CEU épületeinek környezeti hatását. Emellett az energiahatékonyságnak, a tér átgondolt kezelésének és a fenntartható gyakorlatokkal kapcsolatos fokozott felhasználói tudatosságnak köszönhetően évente közel 1 millió euró megtakarításra számítunk" - mondta Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese. "Olyan hallgatói, oktatói és adminisztratív dolgozói bázisunk van, amely elkötelezett ezen ügyek mellett, és úgy döntöttünk, hogy nagyon magas környezetvédelmi elvárásoknak kívánunk megfelelni."

A campus-újjáépítési projekt az egyetemi közösség tagjaival, a fenntartható építészetben és építkezési gyakorlatokban jártas szakértőkkel és a helyi örökségvédelmi hatóságokkal lefolytatott részletes konzultációk és elemzések végeredménye. Sheila O'Donnell és John Tuomey díjnyertes építészek számára rendkívül fontos volt, hogy figyelembe vegyék azt is, ahogyan az emberek dolgoznak és tanulnak a térben, ugyanakkor kényelmes és jól kihasználható campuskörnyezetet hozzanak létre. Az építészek számos BREEAM tanúsítvánnyal rendelkező campusépületet terveztek már városi környezetben, ami egybevágott a CEU szükségleteinek profiljával.


"Ez a tanúsítvány több mint háromévnyi közös munka eredménye, amelyben az egyetem vezetőségének elhatározása ötvöződik egy elszánt projektvezetéssel és egy tervezőcsapat azon vágyával, hogy egy környezetileg fenntartható új

O'Donnell és Tuomey "zöld" CEU koncepciója környezetbarát elemeket tartalmaz, ami kulcsfontosságú tényező az új konstrukció beillesztésénél a már meglévő épített környezetbe. Az energiahatékony berendezéseken és épületgépészeti rendszereken, valamint a hozzáadott ökológiai értéket képviselő, két épületet is lefedő és őshonos fajokat felsorakoztató tetőkerten túl a CEU 100 százalékot kapott a BREEAM közlekedési szempontjára is, mivel a terv bőséges biciklitároló kapacitást és zuhanyzókat biztosít a kerékpárral munkába járók számára. Az építészek azt is alaposan átgondolták, hogy hogyan hozható összhangba a természetes fény és az árnyékolás az építészeti elemekkel és az épületirányítással oly módon, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a campuson belüli munkakörülményekre. Az energiatakarékosságot segíti az is, hogy az új campus kevésbé lesz rászorulva a mechanikus fűtő-, hűtő- és világítási rendszerekre az ideális benti körülmények biztosításához. Ehelyett a természetes fény- és árnyék hatását használja ki, illetve a masszív építészeti kialakítást, amelyek segítségével magas minőségű munkakörnyezet tartható fenn.

A CEU a Market Strabag Konzorciummal dolgozik együtt, hogy körültekintő és fenntartható építésiterület-kezelési gyakorlatok valósuljanak meg az építkezés során, illetve a BREEAM tanúsítvány megszerzése érdekében a projekt építési szakaszában is.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-618656563