Ingatlan

Örülhetnek a szállodások

Portfolio
2015 májusában többen töltötték idejüket a magyar szálláshelyeken, a vendégforgalom 3,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ebben elsősorban a belföldi turistáknak volt nagy szerepe, akik 6,1 százalékkal töltöttek el több éjszakát a különböző szálláshelyeken, míg a külföldi vendégek esetében a bővülés csak 1,9 százalékos volt 2014 májusához képest - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.
2015. májusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 4,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 221 ezer) 1,9%-kal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent, növekedés a Balatont, a Nyugat-Dunántúlt és a Budapest-Közép-Duna-vidéket jellemezte.

A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1%-kal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt, egyedül a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Közép-Dunántúlon csökkent.

Örülhetnek a szállodások
A fent említett vendégforgalom növekedés a szállodák eredményességét is javította. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékponttal emelkedett, 56,2%-os volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (33 milliárd forint) pedig 5,5%-kal volt több, mint egy éve. Ezen belül a szállásdíjbevételé (20 milliárd forint) 7,4%-kal növekedett, a vendéglátásé (7 milliárd forint) stagnált, az egyéb bevételeké (7 milliárd forint) 5,8%-kal emelkedett. (A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 2 forintot gyengült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.)

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 6,6%-kal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2063 egység fogadott el Pihenőkártyát, 1 milliárd 788 millió forint értékben.)

A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom 19, 11, 2,0, illetve 1,1%-kal gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták 22%-kal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

2015. január-májusban az előző év azonos időszakához képest a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 4,7, a belföldieknél 7,5%-kal nőtt.

A szálláshelyek 6,0%-kal többet, összesen 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4 millió 242 ezer, a belföldi vendégek 3 millió 694 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,1 százalékponttal emelkedett, 47,3%-os volt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8%-kal több, 123 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártya felhasználási értéke kismértékben nőtt, összesen 5 milliárd 375 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Mozit kaphat a Köki