Előfizetői tartalom

A görögök nem viccelnek - Eladhatják a saját szigeteiket

Portfolio
Görögország hatalmas adóssággal rendelkezik, miközben óriási vagyonon ül. Az új mentőcsomag szerint most ebből a nagy vagyonból kellene értékesítenie 50 milliárd euró értékben hiteltörlesztéseinek finanszírozására. Görögország több ezer szigettel rendelkezik, melyek közül csak pár száz lakott, a többi még fejlesztés előtt álló, lakatlan terület. Ezek értékesítése már többször felmerült, az ötlet pedig vegyes fogadtatásra lelt. Az első 2010-es javaslatot még vehemens tiltakozás követte, 2012-ben azonban fordult a kocka, és az állam jelentette be, hogy eladásra hirdet szigeteket. A téma ismét nagyon aktuális, Görögországnak pénzt kell szereznie, kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a hatalmas ingatlanvagyonból értékesít egy jelentős részt. Kérdés azonban, hogy valóban lesz-e rájuk kereslet, illetve jó áron lesznek-e képesek túladni rajtuk.

A görög megállapodásnak részét képezi a számos egyéb pont mellett, hogy a hatóságoknak egy jelentős mértékben kiszélesített privatizációs programot kell kidolgozniuk. Ennek értelmében az értékkel rendelkező görög eszközöket/vagyontárgyakat egy független alapba helyezik, és ezeket privatizáció útján, vagy egyéb eljárások segítségével pénzzé teszik. A befolyó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái