Ingatlan

Így még nem láttad a budapesti lakáspiacot!

Portfolio
Az új építésű és újszerű lakások a következő években komoly versenytársként találkozhatnak a budapesti lakáspiacon. Az új építés felfutása a következő években látványos lesz, míg sokan az elmúlt évtizedben épült lakásaikat cserélnék majd le egy másikra. De mi várható? A témát részletesen körbejáró Budapesti Lakáspiaci Riportot az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index közösen jegyzi.
A stabilizálódó makrogazdaság kedvező alapot kínál a lakásépítések felfutásának. Az új lakások piaca azonban más lesz, mint az előző évtizedben, amikor a jelenlegi fővárosi lakásállomány egytizede épült meg és talált vevőre. A jelenleg nem nagy számú új fejlesztés szembetalálja magát a piacon nem olyan rég, korszerűbb technológiával létesült 95 ezer újszerű budapesti lakással.

Így még nem láttad a budapesti lakáspiacot!
A térkép bemutatja, hogy különösen nagy kihívást jelenthet ez Pesten a VIII., IX., XIII. és XIV. kerületekben, Budán a XI. kerületben, ahol a korábbi lakásberuházások koncentrálódtak. A lakásfejlesztők munkáját támogató Budapesti Lakáspiaci Riport ezért foglalkozik kiemelten az újszerű lakások piacával.

Az elmúlt időszakban megépült lakások közül azok, amelyeknek beigazolódott a jobb minőségük, versenytársai lehetnek az elkövetkező fejlesztéseknek. A jelenség vizsgálatára ideális terepet nyújt az ezredforduló után jelentősen megújult Középső-Ferencváros. A KSH népszámlálási adatai alapján készült térképek azt mutatják be, hogy szinte valamennyi lakótömbben épült új társasház, és a megújulás a Mester utcától a Duna felé haladt.

Így még nem láttad a budapesti lakáspiacot!
Az ebben az időszakban átadott középső-ferencvárosi lakások árai nemcsak hogy jól tartják magukat a régebbi lakóépületekben találhatóakhoz képest, hanem négyzetméteráraik alapján a jelenlegi fejlesztésekhez állnak közelebb. A Drégely utca környékén épülő lakások hirdetési áraira a 450 ezer forintos négyzetméterár a jellemző. A NAV valós adásvételeken alapuló adatbázisa szerint a régebbi építésű lakások ezen a környéken 200 ezer forintot nem sokkal meghaladó áron kelnek el. Viszont a fejlesztések szűk környezetében az újszerű, 2008-ban átadott lakásokért 2013-ban is 400 ezer forintot adtak négyzetméterenként, és a mostani hirdetések árai e fölé is mennek.

Úgy tűnik tehát, hogy a vásárlók a nemrég épült, leinformálható műszaki állapotú és lakóközösségű lakásokat majdnem ugyanannyira értékelik, mint a vadonatúj fejlesztéseket. Az újszerű lakások ezért a legújabban átadott lakások egyértelmű versenytársai.

Ugyanakkor a kétezres évek városrész megújulását nézve, sok érv szól amellett is, hogy az akkori fejlesztések megágyaznak a mostani építéseknek. Ráadásul, az utóbbi években a közfejlesztések sok környéket még jobban felértékeltek: a tömegközlekedés megújulása, a sétálóutcák, a kerékpáros közlekedés örömteli fejlemény az ott lakóknak. Az új lakóközönség pedig vonzza a szolgáltatásokat, a kiskereskedelem fejlődését. A Középső-Ferencváros példájánál maradva, a Tompa utca nem alakult volna így át a lakásállomány megújulása nélkül, most pedig már ez is része annak a vonzerőnek, ami a lakásvásárlókat csábítja. A környéket megkedvelő lakók pedig ragaszkodnak a megszokott környezethez, közlekedési kapcsolatokhoz és intézményekhez, így nem kell messze keresni a környék új fejlesztéseinek potenciális vásárlóit.

A korábban új lakásba költözőknél pedig nagyobb valószínűséggel adott a vásárlóerő is. Az alábbi ábra azt mutatja be, hogy a nagyobb mértékben megújult középső-ferencvárosi lakótömbökben nagyobb arányban laknak felsőfokú végzettségűek, ami szinte egyet jelent a jövedelmi előnnyel.

Így még nem láttad a budapesti lakáspiacot!
A kézre eső vásárlók igényei jól felmérhetőek. Elismerik a tervezőasztalon rugalmasabban alakítható lakás-beosztás és burkolatválasztás előnyeit. Tudják, hogy a kivitelezés során követhető a minőség, és elvárható, hogy évekig ne legyen szükség felújításra. Számolják az új technológiák kínálta rezsitakarékossági előnyöket. Ráadásul, azzal is tisztában vannak, hogy az állami támogatások komoly segítséget jelenthetnek. Az illetékkedvezmény és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kihasználása már szinte eltűnteti az árkülönbséget egy teljesen új és egy újszerű lakás között.

Az új fejlesztések pedig jó tervezéssel pontosan megtalálhatják ennek a potenciális vásárlókörnek az igényeit. Utolsó ábránk a Középső-Ferencváros esettanulmányát fejezi be: a kétezres évek lakásainak alapterülete alacsony volt még a budapesti átlaghoz képest is, és az 50 négyzetméteres lakások lakói közül az eltelt években sokan családot alapítottak, és bővítenék lakóterüket.

Így még nem láttad a budapesti lakáspiacot!
Nem véletlen, hogy a környék aktuálisan sikeres lakásépítései átlagosan nagyobb alapterületű lakásokat kínáltak.

Az új és újszerű lakások tehát egyszerre versenytársai és támogatói egymásnak. A tervezés és értékesítés során ezekre a közelmúltban épült lakásokra és lakóikra ezért kell kiemelt figyelmet fordítania a fejlesztőknek, amihez a Budapesti Lakáspiaci Riport helyszínre szabott részletes elemzései kínálnak segítséget.
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
CPI gateway office park, irodaház árpád híd