Előfizetői tartalom

CSOK: régi trükkel próbálkozik a kormány

Budai Ákos
A tavalyi év végén a kormány egy óriási intézkedéscunamit indított útjára a lakáspiacon, melynek a pontos hatását egyelőre nehéz megbecsülni. Ami valószínű, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) jelentős bővítése növelni fogja mind a használt, mind az új építésű lakások iránti keresletet, az utóbbi ingatlantípus iránti fogyasztói igény pedig végre kielégítésre kerül majd az újlakás-áfa csökkentésének köszönhetően. Az Orbán-kormány nem először próbálja hasonló módon felpezsdíteni a lakáspiacot, legutóbb a lakásépítések óriási felfutását és az áremelkedés mérséklődését hozta magával a beavatkozás.

Több évnyi csökkenés után 2014-ben indultak újra emelkedésnek a lakóingatlan-árak, 2015-ben pedig a legfrissebb becslések szerint valóságos robbanás - 10-15 százalékos emelkedés - következett be. Cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy a kormány új intézkedései hogyan téríthetik el ezt a két éve elkezdődött trendet.Keresleti oldalról a lakáspiaci lendület valamelyest megtorpanni...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái