Ingatlan

Nehéz dolga lesz annak, aki a CSOK-kal akar nagyot kaszálni

Portfolio
2016 elején két markáns kormányzati döntés is élénkíti a lakóingatlanok piacát - ezek várható hatását elemezte az Otthon Centrum. A megváltozott jogszabály szerint idén januártól a 150 négyzetméternél kisebb lakások és a 300 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű új családi házak esetében a korábbi 27%-ról 5%-ra csökkent az áfa mértéke. A 2015. július 1-től bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) pedig 2016. január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel vált igényelhetővé.
A keresleti oldalon, 2015 folyamán tapasztalt nagyon komoly bővülés szinte teljes egészében a használtlakás-piacra koncentrálódott. Az Otthon Centrumnál megjelenő keresési preferenciákat elemezve - figyelembe véve a kimondottan új lakást keresőket, és azon keresőket, akiknek bár irreleváns, hogy új vagy használt lakás vásárolnak, de keresési preferenciájuk az új lakást keresőkére hasonlít - az volt látható, hogy az összes érdeklődő nagyjából 15 százaléka keresett a fővárosban új építésű lakást, míg vidéken 10 százalék körüli volt a részarányuk. Ezt összevetve az új építésű lakások összes eladáson belüli arányával az látható, hogy bár volt kereslet az új építésű lakásokra, ez azonban mégsem realizálódott tranzakcióként.

2016-ban, valamint az előttünk álló években még komolyabb mozgás várható a lakáspiacon, az adásvételek száma elérheti a válság előtti évek 180-190 ezres szintjét. Az utóbbi egy-másfél évben nagyon jelentős hatást gyakoroltak a spekulációs lakásvásárlások, Budapest egyes belső kerületeiben majdnem minden második vevő befektetési céllal vásárolt ingatlant. Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója szerint a saját célra vásárlók körében nagyon komoly tartalék van, hiszen 2009 és 2013 között vásárlások százezreit halasztották el. A befektetők persze továbbra is jelen lesznek a piacon, ám egyre kevesebben.

A családi otthonteremtési kedvezmény jelentős mértékű kibővítésével és a forgalmi adó 5%-ra való csökkentésével végre az új lakások piaca is fel fog lendülni. Az Otthon Centrum szerint az áfacsökkentés a kínálatot, míg az új CSOK a keresletet fogja élénkíteni.

Az Otthon Centrum előzetes becslése szerint az áfa mértékének csökkentéséből "felszabaduló" bevétel egy részét a fejlesztők profitjuk javítása érdekében megtartják, amivel a megtérülési számítások átfordulhatnak a pozitív tartományba, ezzel tehát részben teljesülni fog a jogalkotói szándék és elindulhatnak a beruházások. Ezzel együtt az építési telkek iránt is megnövekedhet a kereslet, aminek hatására a felszabaduló összeg egy másik részét a magasabb telekárak kötik majd le. Ehhez jön még a CSOK új feltételei révén, elsősorban a nagyobb alapterületű lakások iránt élénkülő kereslet árfelhajtó hatása. Ezek a hatások együttesen az áfacsökkenés mértékénél jóval kisebb, mintegy 5-8%-os árcsökkenést eredményezhetnek az új építésű lakások piacán.

Mivel az élénkülő keresletet a lakásépítők csak hosszabb távon tudják kielégíteni - az eladatlan állomány az elmúlt időszakban töredékére apadt -, ennek hatása akár ki is egyenlítheti az áfacsökkentéstől várt lakásár csökkenést, ezért az intézkedések összességében inkább stabilizálódó árakat, vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak.

Kosztolánczy György úgy véli; a kormányzati intézkedések már 2016 első hónapjaiban érezhető hatással lehetnek az új építésű ingatlanok építésének és értékesítésének felfutására, mivel számos fejlesztő készített elő beruházásokat az utóbbi időben, amelyeket csak el kell indítani. Idén akár 8-9 ezer eladásra szánt lakás is épülhet. Ennek azonban viszonylag kevés hatása lesz a használt lakóingatlanokra: 2015-ben 140-150 ezer körüli tranzakció zárult le, ebből mintegy 4300 volt az új építésű. Amennyiben az új építés a duplájára nő, arányaiban az még mindig csak a 2-3%-ot vonna el a használt piacról.

A piacon 2016-ban 170-180 ezer tranzakció várható. Az új kínálat nem tud akkora keresletet a használt lakások piacáról elvonni, hogy azzal megállítsa az áremelkedést, inkább csak mérsékelni a fogja az ütemét.

Jelentősebb hatás az újszerű lakások piacán jelentkezhet. Ezek eddig az új kínálat szűkössége miatt akár drágábban is elkeltek, mint az új építésűek. A CSOK révén azonban ezek a vevők várhatóan átpártolnak az új fejlesztésekhez, ezáltal az újszerű lakások iránt csökkenhet az érdeklődés, ami az áraikban is tükröződni fog, annak ellenére, hogy ezeket az áfacsökkentés közvetlenül nem érinti. A használt lakásoknál 2013 és 2015 között 15-20 százalékos volt az áremelkedés országosan, míg Budapest belső kerületeiben éves szinten volt ilyen mértékű növekedés. Míg 2015-ben a befektetési motiváció volt a meghatározó a bérbeadás révén realizálható kedvező hozamok miatt, 2016-ban a családi otthonteremtés válhat húzóerővé.

Kérdés persze, hogy a célcsoport méretéhez képest mennyi adásvétel fog ténylegesen megköttetni. A CSOK-ot az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül lehet igényelni, olyan új építésű ingatlan esetében, amely már rendelkezik használatba vételi engedéllyel. Ennek következtében az engedéllyel még nem rendelkező beruházók várhatóan csak 2017-ben tudják majd megkötni vevőikkel a szerződést.

Fontos szempont az is, hogy a klasszikus készültségi fokhoz igazodó szakaszos finanszírozás a CSOK esetében nem alkalmazható. Azoknak beruházóknak, akik CSOK-os ügyfeleket szeretnének, leginkább saját erőből, vagy banki finanszírozással kell eljutniuk a használatba vételi engedélyig, a vevők várhatóan csak minimális önerőt fognak befizetni, de semmi esetre sem a készültségi foknak megfelelő mértékben. Megfelelő finanszírozásra lesz szükség a beruházói oldalon, amivel kizárólag a stabil hátterű fejlesztők rendelkeznek.

Az Otthon Centrum szakértői a már befejezett, azonban még nem értékesített társasházi lakások területén nem számítanak sok tranzakcióra az idén, mert a meglévő és használatbavételi engedéllyel rendelkező projektek lakásmixében (főleg vidéken) leginkább a 2 szobás, 40-50 négyzetméteres lakások dominálnak és kevés a 60 négyzetméternél nagyobb ingatlan, amire a legkedvezőbb támogatás igényelhető.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
aldishutterstock