Ingatlan

Nem lesz olcsóbb új lakást venni

Portfolio
A CSOK bejelentése óta eltelt időszak tapasztalatai alapján nem csökken az új építésű ingatlanok ára. Az Otthon Centrum szerint ennek három oka van: a rendkívüli módon megugrott vásárlói kereslet, a keresletet kiszolgálni képes fejlesztők nagymértékű építkezésekbe kezdenek, és ez felhajtja a fejlesztési telkek árát, valamint a felfutó fejlesztések megterhelik az építőipari kapacitásokat. Ezen tényezők akár már fél éven belül a fejlesztési költségek emelkedéséhez vezethetnek.
Az Otthon Centrum szerint az idén és a következő években az adásvételek száma elérheti a válság előtti esztendők éves 180-190 ezres szintjét. A saját célra vásárlók körében komoly tartalék van, hiszen 2009 és 2013 között tranzakciók százezreit halasztották el. Ezt támasztja alá, hogy 2016. január első két hetében az Otthon Centrumhoz betelefonáló érdeklődők száma 15%-al nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Természetesen a CSOK-os ingatlanok esetén idő kell, míg ezekből az első érdeklődésekből regisztrált ügyfelek lesznek. Nagyon rövid idő telt el még a bejelentéstől, most még csak tájékozódnak a potenciális ügyfelek. Ugyanakkor, az látszik, hogy most leginkább azok a vevők jelentek meg a piacon, akik a CSOK nélkül nem vásárolnának, azaz ők emiatt hoznák előre az ingatlanvételüket.

Az erős kereslet átmenetileg hiányt is generálhat az új építésű ingatlanok piacán, hosszú távon azonban a lakásberuházások alkalmazkodni fognak a piaci igényekhez. Márg több beruházó elindította korábban felfüggesztett projektjeit. Ezek alapján akár 8-9000 ezer új lakás kerülhet a piacra idén. Főleg Budapesten és a megyei nagyvárosokban rendelkeznek az ingatlanfejlesztők engedélyezett projektekkel, ezeken a területeken fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma.

Mi lesz az árakkal?

Mivel az élénkülő újlakás keresletet a lakásépítők csak hosszabb távon tudják kielégíteni és magasabb fejlesztési költségekkel kell számolniuk, továbbá az eladatlan állomány az elmúlt időszakban töredékére apadt, ezért az áfacsökkenés és a CSOK intézkedések összességében inkább stabilizálódó árakat, vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak, de nem árcsökkenést az új építésű lakások piacán.


"Ezek a hatások együttesen az áfacsökkenés mértékénél jóval kisebb, mintegy 5-8%-os árcsökkenést eredményezhetnek az új építésű lakások piacán" - néhány nappal ezelőtt még így foglalta össze az Otthon Centrum lakáspiaci várakozásait a Portfolio megkeresésére. Új elemzésük közzététele jól mutatja, mennyire felgyorsultak a lakáspiaci folyamatok. A vásárlók és a fejlesztők részéről érkező reakciók egyértelműen azt mutatják, hogy ideje tartósan elfelejteni a csökkenő lakásárakat.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1398060869