A lengyel út követésével még többen élhetnének a CSOK-kal
Ingatlan

A lengyel út követésével még többen élhetnének a CSOK-kal

Portfolio
Kevesebb, mint egy hét múlva, február 3-án jelenik meg két új kormányrendelet, melyek minden szabályt és módosítást tartalmaznak majd a lakáspiacot érintő támogatási rendszerrel kapcsolatban. Már számos konkrét változást bejelentettek, melyek jelentősen könnyíthetik a CSOK igénybevételét a gyereket vállalók számára, a jelenlegi szabályozásban szereplő egyes anomáliáknak a sorsa azonban továbbra is tisztázatlan.
"A CSOK által új építésű lakásként definiált 2008. július 1-et követően megszerzett építési engedély alapján épült lakások azon körének első értékesítését, melyek egyszerűsítéssel élve praktikusan 2014. január elseje előtt szereztek használatbavételi engedélyt, az áfára vonatkozó eltérő értelmezés okán továbbra is 27%-os áfa terheli" - írta nekünk néhány héttel ezelőtti olvasói levelében Péter Gábor MRICS, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Volumetric Magyarország Kft. cégvezetője.

Az áfacsökkentés bevezetése során példaként tekintett Lengyelországban sem tesznek különbséget az új építésű lakások között azok kora szerint a kedvezményes áfakulcs alkalmazása során, érdemes lehet Magyarországon is elgondolkozni a definíció egységesítésén.

Országszerte ezres nagyságrendben találhatunk olyan új építésű lakásokat, melyeket a definíciós anomália miatt továbbra is 27%-os áfa terhel, ez pedig két oldalról is hátráltatja az újlakás-piac fejlődését és ezáltal nehezítheti a kormányzati intézkedések céljainak elérését. Egyrészt, az elmúlt évek gyenge fejlesztési aktivitásának köszönhetően meglehetősen szűkösek a választási lehetőségei azoknak, aki az új CSOK segítségével most kívánnak új építésű lakóingatlant vásárolni és nem egy-két év múlva, amikor elkészülnek a most elindított projektek. Másrészt, ha nem észszerűsítik a szabályozást, félő, hogy számos 2014 előtt átadott új építésű lakás a fejlesztők nyakán marad és így azok nem tudnak belevágni újabb beruházásokba.

Bár valószínűleg nem minden két évnél régebben használatbavételi engedélyt szerzett új építésű lakás felel meg a 10+10 milliós CSOK feltételeinek, a szabályozás egységesítésével biztosan növekedne az ilyen típusú ingatlanok kínálata. Ez pedig nem csak arra adhatna lehetőséget, hogy többen éljenek már most a bőkezű állami támogatással, hanem akár az újlakás-árak emelkedésének - rövid távú - mérséklődését is lehetővé tenné.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1398060869