Előfizetői tartalom

A CSOK sem hozta vissza a lakásépítések fénykorát

Portfolio
2015 a lakáspiac fellendülésének éve volt Magyarországon, ugyanakkor a lakásépítés hosszú évek óta folyamatosan stagnál - írja az Otthon Centrum. Az elmúlt 15 év vizsgálatából kiderül, hogy a lakásépítés csúcséve 2004 volt, ekkor majdnem 44 ezer lakás épült Magyarországon. A legszűkebb esztendő pedig 2013, amikor országoson 7213 új lakás került piacra. Tavaly sem épült sokkal több lakás, szám szerint 7619, ugyanakkor a lakásépítési engedélyek száma mintegy 30%-kal haladta meg az előző évi adatot. 2016-ban az építési engedélyek száma alapján valamint az engedélyezési eljárás könnyítése nyomán országos szinten akár 10-12 ezer lakás is épülhet.

Az elmúlt bő két évtized távlatában jól látható, hogy a 90-es évek első felében - a rendszerváltás előtt kezdett nagy állami lakásépítési programok kifutását követően - a lakásépítés csak a támogatott jelzáloghitelek megjelenésével tudott fellendülni a kétezres évtized elején. A támogatások átalakítása nyomán az Európai Unióhoz való csatlakozás időszakában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés