Távol-keletiek vásárolhatják fel a budapesti ingatlanokat
Ingatlan

Távol-keletiek vásárolhatják fel a budapesti ingatlanokat

Portfolio
2015-ben jelentős mértékben, mintegy 60%-kal nőtt a kereskedelmi ingatlanok piacán lezárt befektetési tranzakciók összvolumene, ami így elérte a 740 millió eurót. Az Eston International várakozásai szerint 2016-ban tovább nő majd az ingatlanbefektetők likviditása, ami a hazai vásárlók pozíciójának megszilárdulásán túl új, távol-keleti vevők térnyerését is megalapozza.

Jelentős volumennövekedés

2015-ben jelentős mértékben, mintegy 60%-kal nőtt a kereskedelmi ingatlanok piacán lezárt befektetési tranzakciók összvolumene. Az év első felében közel 300 millió eurót költöttek a befektetők magyar ingatlanokra, az év közepét követően pedig a nagyobb értékű ügyletek kerültek fókuszba. A teljes éves befektetési érték meghaladta a 740 millió eurót.

Távol-keletiek vásárolhatják fel a budapesti ingatlanokat
2015-ben jelentős befektetéseket eszközölt több amerikai hátterű intézményi befektető, emellett előtérbe kerültek a hazai intézményi- és magánbefektetők is. A hazai ingatlanalapok is egyre aktívabbak, bár befektetési tevékenységük még nem tért vissza a válság előtti szintre. 2014-hez hasonlóan több vevő a közel-keleti, ázsiai régiókból érkezett, 2016-ban a várakozások szerint erősödni fog a távolkeleti befektetők jelenléte.

A jelentősebb befektetési ügyletek közül kiemelhető a TriGranit nemzetközi ingatlanportfoliójának eladása, mely során egy 500 millió eurót meghaladó értékű csomag került a TPG Real Estate-hez (magyar telkek, továbbá lengyel és orosz ingatlanok). Szintén jelentős a Morgan Stanley Real Estate Investing vezette konzorcium tranzakciója (AEW Europe portfoliója); az év egyik legnagyobb értékű megállapodása magában foglalta a MOM Parkot, a West End Business Centert és az EMKE irodaházat, összesen közel 85 ezer négyzetméternyi iroda és kiskereskedelmi területet. A jelzetteken kívül 2015-ben több portfolióértékesítés is történt; elkelt egyebek mellett a Szeged Plaza - Csepel Plaza - Zalaegerszeg Plaza csomag, a Kálvin Center - Duna Office Center - Baross 52 irodaház portfolio, és az Erste Bank ingatlanai (Tabán, Irene és Királyhágó irodaházak).

További, jelentős befektetési ügyletek: Office Garden I. és Premiere Outlets Center (vevő: Lonestar), Infopark E (Magyar Posta Ingatlan Alap - Diófa Alapkezelő), Europolis Park Budapest M1 (Prologis). 2015-ben több fejlesztésre alkalmas telek is eladásra került, a fejlesztési ingatlanok - és előkészített projektek - keresettsége pedig 2016-ban várhatóan tovább erősödik.

Erős kereslet, csökkenő hozamok

A befektetési ingatlanok hozamszintje az év során nem változott számottevően, a kiemelt befektetési volumen hatására sem. A portfolióértékesítések és a nagyértékű tranzakciók arányának növekedése miatt ugyanakkor, egyes részpiacokon enyhe hozamráta-csökkenés volt megfigyelhető. Modern, prémium bérirodák esetében a megtérülési mutató 7-7,25% körül alakul, ami mintegy 25 bázispontos csökkenést jelent az előző évhez képest. A logisztikai célú ingatlanok piacán továbbra is limitált az eladói szándék, az adott részpiacon 9% körüli hozamszint a jellemző. Nem változott érdemben a kiskereskedelmi célú ingatlanok jellemző megtérülési rátája: a kiemelt - prémium - ingatlanügyletek esetén 7% körüli volt.

Távol-keletiek vásárolhatják fel a budapesti ingatlanokat
Az Eston International várakozásai szerint 2016-ban tovább nő az ingatlanbefektetők likviditása, ami a hazai vásárlók pozíciójának megszilárdulásán túl új, távol-keleti vevők térnyerését is megalapozza. A fejlesztői tevékenység élénkülésével várhatóan ismét lesz példa épülő beruházások értékesítésére (forward purchase), emellett várakozásaink szerint, a fejlesztési telkek iránt tovább erősödik a kereslet. Az új beruházások mellett a befektetői figyelem homlokterében továbbra is az értéknövekedési potenciállal bíró ingatlanok lesznek, ebben a vonatkozásban az irodaházak kiemelt szerephez juthatnak - kommentálta a tanácsadó cég piaci jelentését Salamon Adorján, az Eston International Zrt. elnök-vezérigazgatója.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
City of Tomorrow Malmö