Nagy meglepetés várhat az ingatlanfejlesztőkre
Ingatlan

Nagy meglepetés várhat az ingatlanfejlesztőkre

Portfolio
Dinamikus piac, fejlesztési telkek minden mennyiségben, kedvező gazdasági folyamatok, beinduló hitelezés, alacsony infláció, élénkülő fogyasztás - ezekkel a címszavakkal jellemezte mai sajtóreggelijén az Eston vezérigazgatója azt, amit most a hazai ingatlanpiacon látunk.
Régiós összehasonlításban a cseh és a lengyel piac már néhány éve lendületet kapott, idehaza pedig 2015-ös év második felétől vált egyértelművé, a piaci növekedési pályára állt. Hogy ez mennyire a régióból begyűrűző piaci folyamatok hatása, és hogy 2-3 éves fáziskéséssel azonos pályán fog-e mozogni a magyar ingatlanpiac, nem teljesen egyértelmű még. Salamon Adorján szerint nagyon sok lokális input is van a kedvező nemzetközi gazdasági folyamatok mellett, amelyek miatt bizakodó a piaci légkör. Az alacsony európai kamatkörnyezet pedig jelenleg mindenképpen a reálgazdaságot támogatja.

"Rengeteg olyan félelem is van ugyanakkor a piacon, amelyek 2008 előtt nem léteztek ilyen mértékben" - hívja fel a figyelmet Salamon Adorján. "Egyfelől ma mindenki érzékenyebb mindenre, árgus szemekkel figyeli mennyire túlfűtött a régió, hogyan alakulnak a világgazdaság motorját jelentő országok gazdaságai (köztük például a kínai gazdasági illetve tőzsdei folyamatok), mi lesz Oroszországgal, az olajárral, azaz sokkal több bizonytalansági faktor van most jelen. A magyar gazdasági folyamatokat tekintve - még annak ellenére is, hogy az első negyedéves növekedési adatok nem voltak kedvezők - 2018/19-ig pozitív várakozással vagyunk a hazai ingatlanpiac fejlődése kapcsán." Az Eston vezetője a hitelezési piac további erősödésével is számol mind lakossági mind vállalati oldalon. A hitelállomány bővülésének pedig a GDP növekedésre is pozitívan kell visszahatnia.

A befektetési ingatlanok piacán teljesen egyértelmű a kereslet megerősödése: szinte minden ingatlanra könnyen lehet találni 3-4 fizetőképes befektetőt, akik éles árversenyt hoznak létre. Az Eston szerint ez a folyamat már gyakorlatilag piaci szegmenstől, lokációtól és volumentől függetlenül megfigyelhető.

A fejlesztési telkek piacán is óriási mozgások indultak be az elmúlt félévben. 2015 októbere és 2016 áprilisa között az Eston annyi telket értékesített, amelyen 500 000 négyzetméter ingatlan kivitelezése lehetséges (ennek 30%-át irodafejlesztési célra értékesítették). Ha az elmúlt fél évben eladott telkeken új irodaházak épülnének fel, azok területe megegyezne az azt megelőző 3 évben átadott bérterülettel. A lakáscélú fejlesztések esetében is hasonló arányokat láthatunk. Ez az élénk kereslet a fejlesztési telkek iránt jelenleg is érzékelhető, de nehezen mérhető fel, meddig fog kitartani. A telekárak az elmúlt fél évben 30-50%-kal növekedtek, de a 2007/2008-as árszínvonalat még mindig nem érték el, ehhez további mintegy 20%-os növekedésre lenne szükség.

Nagy meglepetés várhat az ingatlanfejlesztőkre
Ami a nagy telekkereslettel együtt jár, hogy vannak bizonyos funkciók, amelyek korábban a város magjához közel voltak, de most folyamatosan szorulnak kifelé, a barna övezetek egyre inkább "kivilágosodnak", a szigetszerű fejlesztések elkezdenek összeérni, és önálló életet élni, és így egy-egy régiót vagy városrészt felfelé pozícionálnak. Budapest két pontján is nagy szabású városrészfejlesztésre lehet számítani az elkövetkezendő években: az Árpád híd metróállomás környékén (HB Reavis) és a Kopaszi gátnál (Property Market).

A piacon felgyorsultak a befektetői döntések és sok olyan befektető is az ingatlanpiac felé fordult, akinek korábban nem vagy csak részben voltak befektetései ebben a szegmensben. Olyan végfelhasználók is elkezdtek vásárolni, akik a saját igényeik (pl. székházfejlesztés) kapcsán jelentek meg a keresleti oldalon, de akár spekulatív céllal is érdeklődnek a lehetőségek iránt. Amíg ez a részükről nem torkollik aktív fejlesztői tevékenységbe - amint ez 2006 és 2008 között látható volt - nem okozhat gondot a piac fejlődésében - véli Salamon Adorján.Bár az ingatlanfejlesztők számára a legvonzóbb lehetőségeket kínáló irodapiacon az elmúlt időszakban több komoly projektet is bejelentettek, ezen a piacon igazán nagy robbanással csak 2018-tól számol az Eston. Az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány miatt egyre több fejlesztő szembesül azzal, hogy az üzleti tervben szereplő költségen nem tudják megvalósítani beruházásaikat, ami csökkentheti a projektek profitabilitását.

A fejlesztők között verseny fokozódását egyébként az is jól példázza, hogy a cégek egyre kevesebb információt hajlandók megosztani előzetesen az ingatlanügynökökkel.

Az Eston piaci tapasztalati szerint a budapesti kereskedelmi ingatlanpiacon tovább folytatódott a hozamcsökkenés. Bár 7 százalékos hozamszint alatt továbbra sem kötöttek tranzakciót az irodapiacon, már zajlanak olyan tárgyalások, ahogy ebben a tartományban tartózkodnak a hozamok. Két év múlva pedig akár az is elképzelhető, hogy általános lesz a 6% körüli hozamszint - ismertette várakozásait Salamon Adorján.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Irodaház ablakok