A garázs még a lakásnál is jobb befektetés?
Ingatlan

A garázs még a lakásnál is jobb befektetés?

Portfolio
A nagyobb városok központjában folyamatos kihívást jelent a megfelelő parkolóhely megtalálása. Nincs ez másként Budapesten sem, ahol a szűkebb, sokszor egyirányú belvárosi utcákban gyakran hosszú percekig kell körözni, amíg végre sikerül az autóval leparkolni. Éppen ezért nagy kincs, ha valakinek garázs van a tulajdonában, mivel így nem csak a saját autóját tudhatja biztonságban, hanem a garázs bérbeadásával akár kiemelkedően magas hozamokra is szert tud tenni.
Az utóbbi időben a befektetők többsége a lakáspiacra koncentrálva keresi a legjobb vételi lehetőségeket. Az ingatlanpiacnak van azonban egy másik, sokkal kisebb szegmense is, ahol akár a lakáspiacinál magasabb hozamok is elérhetők, ez pedig a parkolóhelyek és garázsok piaca. Az ország egészéhez hasonlóan Budapesten is egyre több autó kerül forgalomba, ami a parkolóhelyek felértékelődését hozza magával. A belvárosban különösen nehéz helyzetben vannak az autótulajdonosok, mivel a sok régi épülethez az építésük idején még egyáltalán nem terveztek autóbeállót, így az ott lakók kénytelenek a korlátozottan rendelkezésre álló utcai helyek közül választani. Mindez a parkolóhelyek folyamatos drágulását eredményezi. Jól mutatja ezt a következő ábra, amin a budapesti kerületek átlagos garázsainak eladási árait látjuk. Szinte nincs olyan kerület ahol az elmúlt két évben ne emelkedtek volna akár 20-30 százalékkal is a garázsok árai.

A garázs még a lakásnál is jobb befektetés?
A garázsnak, mint befektetésnek számos előnye lehet a lakásokkal szemben. Egyrészt kisebb értéket képvisel, így könnyebb hozzájutni mint egy lakáshoz, másrészt a bérbeadás során szinte egyáltalán nem kell amortizációval számolni, különösen ha teremgarázs beállóról van szó. A megfelelő elhelyezkedés mellett a bérbeadhatósága is legalább olyan kedvező lehet, mint egy lakásnak és akár magasabb hozamokat is el lehet érni vele.

A garázsok átlagára ma 2,3 millió forint Budapesten de 3 évvel ezelőtt még csak 1,9 millió forint volt. Természetesen területenként jelentős különbségek lehetnek. Míg a külsőbb kerületekben egy átlagos autóbeálló már 1,3 - 1,5 millió forintért rendelkezésre áll, a belvároshoz közeledve gyorsan megduplázódnak az árak. Budán a Móricz Zsigmond körtér és a Széll Kálmán tértől a Duna felé eső területeken, Pesten pedig már a Nagykörúton belül is rendkívül nehéz parkolóhelyeket találni, ami az árakban is megmutatkozik. Az említett budai városrészekben 4-5 millió forintba is kerülhet egy 15 négyzetméteres beálló, míg Pest belvárosában akár a 6 millió forintot is meghaladhatja.

Éppen ezért ha egy lakásfejlesztéskor mélygarázs is épül, az abban lévő beállókat előszeretettel vásárolják meg vagy veszik bérbe a környéken garázs nélküli házakban lakók is. A bérbeadásnál a külsőbb városrészek új építésű lakóparkjaiban jellemzően 15-20 ezer forintért lehet fedett autóbeállókat bérbe adni, ami 2-2,5 millió forintos vételárak mellett bruttó 9 százalék körüli hozamot jelent. Mindez arányosan változik a belvárosban is, ahol az 5 millió forintért kínált garázsok bérleti díjai a 40 ezer forintot is elérhetik havonta. Ez ugyancsak 9-10 százalék közötti bruttó hozamot jelent, így az elérhető nettó hozamok is 7 százalék felett lehetnek.

Szerencsére ma már a belvárosi lakásokhoz is terveznek garázsokat, így a Biggeorge Property City Collection portfóliójába tartozó Elisabeth Residence elnevezésű projektben is lesznek elérhető garázsok.

A cikk megjelenését a Biggeorge Property Zrt. támogatta.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,