Ingatlan

Az MNB-alapítványok reagáltak az EKB kritikáira

Portfolio
Az EKB jelzései miatt is kezdtek el a jegybanki alapítványok az ingatlanbefektetések felé mozdulni az állampapír-vásárlások helyett - nyilatkozta a Figyelőnek adott interjújában Fekete Zoltán, a jegybank köré épült alapítványi világ vagyonkezelője. Azt is részletezte, hogy a jelenlegi közel 200 milliárd forintnyi államkötvény-vagyon jelentős részét tervezik átcsoportosítani.

Állampapírból ingatlanba

A vagyon esetében a következőket kell figyelembe venni. Egy induló szervezet először a leggyorsabb, legbiztonságosabb befektetési lehetőségeket keresi meg. Adta magát, hogy kezdetben állampapírba fektessünk, ugyanakkor a jegybank eredményes működésének köszönhetően az utóbbi években jelentősen, mára történelmi alacsony szintre csökkentek a pénzpiaci kamatok. Emiatt az állampapírok hozama is kisebb, mint volt korábban. Közben az Európai Központi Bank részéről felmerültek bizonyos kérdések a portfóliót illetően. Ugyan nem osztjuk az aggodalmukat - az általunk kezelt államkötvény-portfólió kevesebb mint egy százaléka a teljes államadósságnak -, de reagálva a jelzésekre is, megkezdtük a vagyon átcsoportosítását

- jelentette ki a hetilapnak a Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója.

Az EKB rendszeresen kritikáiról itt írtunk:


Az alapítványokat nem zavarja, hogy az EKB a monetáris finanszírozás tilalmát vetette fel az állampapír-vásárlásaik kapcsán. A jegybank eredeti ígérete, miszerint az állampapír-befektetések hozamaiból működteti az alapítványokat, eddig is csak erős megszorításokkal volt érvényes, hiszen láthatóan szívesen költekeztek az átadott vagyon terhére. Az EKB észrevételével lényegében megvan a hivatkozási alap arra, hogy a pénzt más eszközökbe fektessék, illetve közvetlenül el is költhessék.
Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló elvvel, az alapítványi ember úgy felelt: "Ha elő is fordult ilyen, az alapítványok mindig törekedtek arra, hogy a másodlagos piacon fektessék be a vagyonukat, és hogy a befektetések hozamát maximalizálják". Annyit még hozzátett, hogy az ügyben az MNB egyeztet az Európai Központi Bankkal.

A piaci kamatkörnyezet miatt merült fel, hogy az alapítványok az ingatlanok felé mozdulnak el befektetéseikben.

Irány az ingatlan

Azt is elárulta, hogy magyarországi, minőségi kereskedelmi, iroda-, illetve egyéb, ipar célú ingatlanokba fektetnének, a lakáspiacban nem gondolkodnak.

Az összegről szólva annyit mondott, hogy a jelenlegi, majdnem 200 milliárd forint államkötvény-állomány jelentős részét tervezik átcsoportosítani az ingatlanpiacra. Konkrét befektetési lehetőségeket is vizsgálnak a fővárosban és vidéken is.

Arra is kitért az interjúban, hogy az alapítványok vagyonuk egy részét, 8,5 milliárd forintot a Ferida Zrt-n keresztül vállalati kötvényportfólióba fektetik. Részvénypiaci, árutőzsdei befektetést viszont nem terveznek.Arra számítanak az alapítványi vagyonkezelőnél, hogy
  • a következő 3-5 évben az ingatlanpiaci értékelések növekedni fognak
  • az épület recesszió idején is meg tudja őrizni értékét
  • a kamatok hosszabb távon is alacsony szinten maradnak, ezért az ingatlanpiaci hozamok csökkenése, illetve az értékelések növekedése várható
  • ugyanazt az ingatlant többre értékelik ma Varsóban, mint Budapesten
  • a következő 3-4 évben 10-15 százalékos ingatlanpiaci növekedést várnak

Így működik a vagyonkezelő

Fekete Zoltán kifejtette azt is, hogy az alapítványok és a vagyonkezelő a jegybanktól függetlenül működik. A vagyonkezelő befektetési stratégiájának kialakításakor más szuverén alapot vizsgáltak meg, és szerinte a tevékenységük nem nagyon tér el attól, mint egy magánpiaci alapé.


A vezérigazgató itt elfelejtette megemlíteni, hogy az alapítványok első emberei szorosan köthetők a jegybankhoz, illetve annak vezetéséhez.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,