Most jött meg igazán a Diófa vásárlási kedve
Ingatlan

Most jött meg igazán a Diófa vásárlási kedve

Portfolio
Kiskereskedelmi ingatlanokkal bővítette portfólióját a Magyar Posta Takarék Ingatlanbefektetési Alap (MPTIA). A Diófa Alapkezelő által képviselt cég megvásárolta a 26 ezer négyzetméteres Europarkot, a 14 ezer négyzetméteres Zala Parkot, illetve a retail befektetések mellett egy pécsi háromcsillagos szállodát is.
A Magyar Posta Takarék Ingatlanbefektetési Alap, amelyet a Diófa Alapkezelő Zrt. képvisel a közelmúltban kettő kiskereskedelmi ingatlannal egészítette ki portfólióját. Az akvizíció keretében az Unibail Rodamco által tulajdonolt 26 000 négyzetméteres Europark bevásárlóközpont került az Alap portfóliójába, melyet egy éve tartó tárgyalások után saját tőkéből finanszíroztak. Az Europark mellett szóló érv volt a bevásárlóközpont jó teljesítménye, mely a kiéleződött piaci környezetben is meg tudta tartani versenyelőnyét a helyi piacon, amit bizonyít, hogy több kulcs bérlő is meghosszabbította szerződését. A jövőben egy nagyobb volumenű beruházást is terveznek a bevásárlóközpontban.

A második ingatlant, a Zala Parkot, a 14 000 négyzetméteres zalaegerszegi bevásárló parkot pedig a Resideal Zrt.-től vette meg az Alap egy nyílt, többfordulós pályázat keretében. Mindkét ingatlan értékében magas potenciál rejlik, több mint 90%-os bérbeadottsággal és kiváló bérlőkkel működő bevásárlóközpontokról van szó.

A retail historikusan kedvelt befektetési termék hazánkban, különösen a jó elhelyezkedésű, megfelelő bérlőkkel és feltöltöttséggel rendelkező ingatlanok. Az utóbbi években a befektetési volumen több mint egy negyedét tették ki retail tranzakciók. A folyamatosan csökkenő hozamráták, és a tulajdonosi oldal irányába változó piaci hangulat miatt is érdemes erre a szegmensre belépni - emelte ki Vas László, a Diófa Alapkezelő Zrt. ingatlanbefektetési vezetője. A Magyar Post Takarék Ingatlanbefektetési Alap aktív befektetési időszakban van, , a kiskereskedelmi ingatlan befektetések mellett egy három csillagos pécsi szállodával is bővítette portfólióját. Az Alap áprilisban vásárolta meg a Hotel Pátria épületét, a korábbi években többnyire használaton kívül álló szállodából diákszállót kíván kialakítani. Az üzemeltetéséhez már megtalálták a helyi partnert, akivel hosszú távú bérleti szerződést kötöttek.

Nem most kezdte a vásárlásokat az Alap

A Diófa Alapkezelő Zrt. aktív szereplője a hazai befektetési piacnak. Május végén jelentették be, hogy a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapján keresztül megvásárolja a Váci úti irodafolyosón épülő 12 700 négyzetméteres V17 irodaházat a WING Zrt.-től. Az épület többségi részét, 80%-át az E.ON Magyarország Zrt. bérli, a tranzakció a vállalat beköltözését követően 2016 októberében zárul.

A Diófa Alapkezelő Zrt. ez előtt már több tranzakciót lebonyolított, az idén szerezte meg szintén a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapján keresztül az Infopark G épületét a tulajdonos Magyar Telekom Nyrt.-től, míg 2015 augusztusában az Infopark E épületét vásárolta meg. A Diófa Alapkezelő Zrt. portfóliójába tartozik több irodaház, a Green House, Óbuda Gate és Buda Business Center; valamint az InNove Business Park városi logisztikai park. A Diófa Alapkezelő Zrt. által 2014 eleje óta megvalósított ingatlanbefektetések összértéke megközelíti a 200 millió eurót, összesen 4 ingatlanalapot kezel, a második legnagyobb hazai nyíltvégű alap, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetésialap mellett 3 zártkörű, intézményi befektetők számára létrehozott ingatlanalapja is van.

Mit hoz a jövő a kiskereskedelmi szektorban?

Bevásárlóközpont és kiskereskedelmi egység fejlesztések nem nagyon vannak folyamatban Magyarországon, egy nagyobb beruházásról tudunk, az IKEA 3. áruháza nyílik meg 2017-ben a XXIII. kerületben. Így a bolthálózatoknak egyelőre a most meglévő állományban kell megtalálniuk a helyüket. A kereslet élénkülését mutatja, hogy 2016 első negyedévében több nyitásra is sor került, új üzletet nyitott a H&M, a Spriengfield és az iStyle a Váci utcában, a CCC is több helyszínen nyitott, a Max&Co. pedig a MOM Parkban helyezte el első üzletét.

A kiskereskedelmi egységek életébe nagy változást hozott, hogy egy év után eltörölték a vasárnapi zárva tartást, bár a forgalom még emellett is jelentős növekedést mutatott, 2016 első negyedévében 4,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a nem élelmiszer termékek fogyasztása pedig még nagyobb növekedést mutatott 7,2 százalékos teljesítményével a CBRE adatai szerint.

A piaci körülmények most kedvezőek a kiskereskedelmi ingatlanok esetében, a szűk kínálat és az élénkülő kereslet a már az elmúlt egy évben is emelkedésnek indult bérleti díjakat tovább lökheti felfelé. A prémium bevásárlóközpontokban 5 százalékos volt az emelkedés, 2016 első negyedévében 55-85 euró között mozgott a havi bérleti díj négyzetméterenként, a prémium retail parkokban a bérleti díjak szintén 5 százalékkal emelkedtek átlagosan az elmúlt egy évben, jelenleg 10-15 euró/négyzetméteres szinten állnak.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
GettyImages-1185435380