Bombaüzlet a budapesti belváros
Ingatlan

Bombaüzlet a budapesti belváros

Portfolio
A lakáspiac 2014-ben kezdődő fellendülése következtében a budapesti belváros rendkívül népszerű helyszínné vált a befektetési célú vásárlók körében. Ennek hatására az áremelkedés is kimagasló volt, így mára az V. kerület lett a főváros legdrágább városrésze, miközben a VI. és a VII. kerület árszintje is a budai oldallal vetekszik. Befektetési szempontból azonban még mindig megéri itt vásárolni, mivel a hagyományos lakáskiadás mellett az Airbnb típusú rövid távú lakáskiadással a turisták magas száma miatt jelentős hozamok érhetők el.
Az Airbnb ugyan már hat éve jelen van Budapesten, de a kezdeti években csak lassan növekedett a lakáskiadásnak ez a formája. 2015-ben viszont szinte robbanásszerűen ugrott meg a budapesti Airbnb lakáskiadók száma, aminek következtében jelenleg már 5000-nél is több aktív hirdetés közül lehet választani. Noha a pénzkeresetnek ez a formája jóval több időráfordítást igényel mint a hagyományos lakáskiadás, egyre több cég kínálja szolgáltatásként, hogy leveszi a kiadással járó terheket a tulajdonos válláról. Ennek költségei azonban csökkenthetik az egyébként elérhető magas hozamokat.

Arról, hogy mennyi Airbnb jellegű lakásra van még szüksége a belvárosnak megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a következő években növekedhet a konkurencia. Az is igaz ugyanakkor, hogy a külföldi turisták száma is egyre nő, tehát összeségében a kereslet is tovább élénkülhet.

Airbnb Európa városaiban

Európa, turisták által leglátogatottabb városai közé tartozik London és Párizs, így nem meglepő, hogy az Airbnb típusú szállások számát tekintve is ez a két vezető város. Míg előbbiben közel 30 ezer, utóbbiban 35 ezer lakást hirdetnek aktívként az Airbnb oldalán. Ebben a tekintetben a Budapesten található 5000 feletti Airbnb-s lakás nem tűnik soknak, érdemes azonban megnézni a turisták által a városban töltött vendégéjszakák számához viszonyítva is a számokat.

Bombaüzlet a budapesti belváros
Hiába van több tízezer lakás az Airbnb-n Európa - turizmus szempontjából - legnépszerűbb városaiban, ha az ott töltött vendégéjszakák száma is sokszorosan meghaladja a többi városét. Emiatt objektívebb képet mutat, ha a vendégéjszakák számát is figyelembe vesszük. Ebben a tekintetben Lisszabon, Párizs és Firenze áll az élen. Ezekben a városokban van a legtöbb elérhető Airbnb szálláshely, vagyis itt a legnagyobb a lakások közti konkurencia. A legkevésbé ellátott városok Frankfurt és Brüsszel. Itt feltehetően erősebben dominál az üzleti turizmus mint a mediterrán városokban, így az ide érkezők többsége leginkább a szállodákat részesíti előnyben. Ugyancsak kevés az Airbnb lehetőség Stockholmban, Bécsben és Berlinben. Róma, Prága, Velence és Budapest azonban jobban el van látva, így itt is számos lehetőség közül választhatnak az ide érkező turisták.

Bombaüzlet a budapesti belváros
Az Airbnb turizmussal való összefonódását jól mutatja, hogy a budapesti szálláshelyek legnagyobb része a Nagykörúton belül helyezkedik el. A pesti belvárosban szinte minden háztömbre jut legalább egy, de néhol két-három Airbnb céljából üzemeltetett lakás. Emellett kisebb számban ugyan, de a budai oldalon is vannak elérhető szállások. Itt főként a várban, a Margit körút környékén valamint a XI. kerület Dunához közelebb eső részeiben találunk lakásokat.

Belvárosi lakásárak

Két év alatt országos átlagban mintegy 20 százalékkal drágultak a lakások, az egyes országrészek szerint azonban meglehetősen nagy területi eltérések tapasztalhatók. Míg a keresettebb megyeszékhelyeken vagy Budapesten a növekedés mértéke akár az országos átlag kétszeresét is elérhette, továbbra is találunk olyan - főként periférikus elhelyezkedésű - településeket ahol az árrobbanás még várat magára. A legnagyobb áremelkedés egyértelműen a budapesti belvárosban következett be, ahol a rövid távú lakáskiadással elérhető hozamok is egyre több befektetőt győztek meg a lakásvásárlásról.

Bombaüzlet a budapesti belváros
Az áremelkedés ellenére ugyanakkor még mindig könnyebb ma lakást vásárolni, mint 2008-ban. A lakások reálértéke 2013-ban és 2014-ben volt a legalacsonyabb, de a bérekhez viszonyítva még most is mintegy 20-25%-kal olcsóbban juthatunk lakáshoz, mint a 2008-as lakáspiaci boom csúcspontján. Éppen ezért saját célra történő vásárlásnál nem érdemes a következő években árcsökkenésre számítva kivárni, befektetőként pedig a világszerte alacsony alapkamatok miatt éri meg ingatlanba csoportosítani a pénzt.

Ilyen szempontból Budapest különösen kedvező célpont, mivel a hozamokra a turizmus is kedvezően hat. Míg hosszú távú lakáskiadással többnyire 4-5 százalékos nettó hozamok érhetők el, addig rövidtávon a turistáknak kiadott lakásokkal 7 százalék is lehet az elérhető hozam. Természetesen ebben az elhelyezkedésnek kiemelt szerepe van, így érdemes megnézni azokat a helyszíneket, amelyek közelében turista-attrakció található, így nagyobb eséllyel fogják bérbe venni a lakást.

Bombaüzlet a budapesti belváros

Budapesti lehetőségek

Az Airbnb-nek a jelenlegi kamatkörnyezet is erősíti a terjedését. Míg a bankba tett pénz után sok esetben egyáltalán nem kapunk kamatot, addig rövid távú lakáskiadással az inflációt is jelentősen meghaladó hozamra tehetünk szert. A statisztikák szerint ma Budapesten akár 6-7 százalékos nettó hozam is elérhető Airbnb-vel, amihez az esetleges lakásfelértékelődést is hozzászámítva kétszámjegyű hozamnál tartunk. Ehhez természetesen a megfelelő helyszínen és a megfelelő áron kell megvásárolni a lakást. Ilyen helyszínnek számít a külföldiek körében még mindig népszerű bulinegyed, ahol sok esetben az év 80 százalékában is kiadhatók a lakások.

Éppen ezért az utóbbi időben a lakásfejlesztők is kezdenek visszatérni a belvárosba, mint például a TriHolding Klauzál utcába tervezett 104 lakásos Klauzál Residence nevű társasháza. Az itt megvalósuló lakások között a 33 négyzetméteres garzontól a 120 négyzetméteres penthouseig széles méretek közül választhatnak a leendő vásárlók. Az épület sajátosságát pedig a 8. emeleti tetőteraszon elhelyezett szauna és jakuzzi adja.

Szintén a belvárosban, a Király utca 40-ben valósul meg a cég egy másik beruházása, ahol a 2018-ra felépülő 106 lakás között a nagyobb méretek mellett már 26 négyzetméteres stúdiólakások is lesznek.

"A belvárosban azért is megéri új lakást venni, mert a használt lakások sok esetben elavultak, nagy méretű, nehezen kihasználható terekkel rendelkeznek, az árakban azonban ez kevéssé mutatkozik meg. Ezzel szemben hiába drágább fajlagosan egy új lakás, a jobb alaprajz miatt kisebb alapterületen is tudja ugyanazokat a funkciókat mint egy használt, így összességében jóval kisebb az árkülönbség." - mondta el Aradi Ferenc a TriHolding projektvezetője. A projektvezető szerint egyértelműen a tervasztalról érdemes új lakást vásárolni, mivel így a lakás a leendő vevők igényeire alakítható. A választható igényeket anyagokban, burkolatokban és alaprajzban a beruházó mind megvalósítja, a házak szolgáltatásai a bérbeadhatóságot is nagyban segíti és könnyebbé teszi. Ezen túl az új lakások energetikai szempontból is korszerűbbek, mint például a K40 projektben kialakításra kerülő levegő-hőszivattyús megoldású hűtő-fűtő rendszer, aminek használatával a lakás fenntartási költségei is kedvezőbben alakulnak.

A lakásár emelkedés ellenére tehát még mindig kedvező hozamok érhetők el a fővárosban, ami egyértelműen a turizmus növekedésének köszönhető. Mindaddig, amíg a Budapestre érkező turizmus ilyen ütemben növekszik és az Airbnb árak is versenyezni tudnak a három vagy kevesebb csillagos szállodákkal, addig a belvárosi lakások rövid távú kiadása átlag feletti hozamokat eredményezhet.

A cikk megjelenését a TriHolding csoport támogatta.
Frankfurt Stock Exchange
Boris Johnson
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848