Sokan, sokat nyerhetnek a Brexiten
Ingatlan

Sokan, sokat nyerhetnek a Brexiten

Portfolio
Sokan tartanak a Brexit negatív hatásaitól Magyarországon. Ezek között vannak a hazai szállásadók, airbnb-zők is. Valójában azonban a brit kilépés még pozitívan is érintheti a hazai lakásszállodásokat. A gyengülő brit gazdaság és gyenge font ugyan csökkenti az Egyesült Királyság külföldi utazást tervezőinek nyaralásra szánt keretét, ez azonban nem jelenti azt, hogy nálunk is megcsappan a brit turisták száma. Budapest ugyanis az egyik legolcsóbb turisztikai helyszínnek számít mind szállás, mind szolgáltatás áraival, így a méregdrága francia, spanyol és olasz utakat lecserélve akár növekedhet is a kisebb utazási keret miatt hazánkat választó brit turisták száma.

Negatív hatása szinte nem lesz?

Az unióból történő kilépésről szóló szavazás megviselte a briteket, a font árfolyama 31 éves mélypontra zuhant. A kilépésük az Unióból biztosan számtalan változást hoz, amelyek közül több hatása Magyarországra gyűrűző is lehet. Az egyik, negatívan érintett szektorként többen a hazai turisztikai ágazatot jelölték meg, a gyengülő brit gazdaság miatt kevesebb turistára számítva.

Jelenleg a két ország állampolgárai vízummentesen utazhatnak, és ez várhatóan a kilépés után sem változik, az addigi két évben pedig biztosan marad minden a régiben. Vagyis az utazási feltételek megmaradása miatt a szavazás után sem lesz nehezebb a brit turistáknak felkeresni Magyarországot. Jelenleg az Egyesült Királyságból érkezők nagy része Budapestre érkezik, közülük is sok az úgy nevezett buliturista, aki egy legénybúcsú vagy egy születésnap megünneplésére érkezik hozzánk. Sokuk nem szállodában száll meg, hanem Airbnb-s szállást keres, aminek a hazai rövid távú lakáskiadásba fektetők örülhetnek. Felmerül ugyanakkor, hogy a Brexit szavazás és majd a tényleges kilépést követően hogyan alakul a számuk, és tényleg van-e oka félni a az airbnb-zők sokaságának. Mivel a beutazás nehezedésére nem számítunk, csak a gazdasági helyzet romlása idézheti elő a visszaesést, de ez sem feltétlenül jöhet rosszul a magyar szállásadóknak - mint azt majd későbbiek során bemutatjuk.

Britek aránya alacsony

A brit turisták száma évről évre nő. 2013-ban közel 14 százalékos volt a bővülés mértéke, de 2014 és 2015-ben is sikerült folyamatosan egyre többeket idecsalogatni. Vagyis a számok ígéretesnek tűntek a hazai turisztikai iparág számára, de különösen a fővárosi szálláskiadóknak. Számuk azonban még továbbra sem volt jelentős, mindössze a Magyarországra érkező külföldiek valamivel több, mint 2 százalékát tették ki. Bár az igaz, hogy az lakásszállodát üzemeltetők vendégkörét illetően vélhetően ennél jóval magasabb volt az arányuk. A rövid távra szállást kiadóknak azonban egyelőre még kár aggódni, még ha a gazdasági visszaesés miatt egy részük el is pártolna a külföldre utazástól, még marad a vendégkörből a más országokból történő beutazások miatt.

Sokan, sokat nyerhetnek a Brexiten
Hova utaztak eddig szívesen a britek?

A britek körében Magyarország a kevésbé kedvelt úti célok közé tartozik, mindössze az Egyesült Királyságból külföldre utazók 0,8 százaléka érkezik hozzánk. A legnagyobb a részesedése Spanyolországnak, amely az utazások közel 20 százalékában szerepel a célpontok között, de sok brit keresi fel Franciaországot is, mely részesedése a külföldi utakból 13,4 százalékos. A britek kedvelik még Olaszországot, Görögországot, Portugáliát és Németországot is. Akiknek van okuk tehát valóban aggódni a gyenge font, és a brit gazdaság esetleges visszaesése miatt azok ezen országok szállásadói.

Sokan, sokat nyerhetnek a Brexiten

Magyarország még profitálhat is

Ráadásul hazánk még profitálhat is a Brexit hatásaiból. A font gyengesége miatt jelentősen megdráguló spanyol, francia, német, görög és portugál helyszínek helyett a külföldre vágyó britek előszeretettel választhatják inkább az olcsóbb helyszíneket, mint amilyen például Budapest. A magyar főváros ugyanis áraival vonzóbb mint Bécs vagy Prága.

Budapesten a tipikus díj éjszakánként egy különálló apartmanért 52 dollár ( 14 500 Forint), Prágában egy ugyanilyen szállásért már 69 dollárt (19 ezer forintot) kell fizetni. Ezekhez képest azonban sokkal többe kerülnek a spanyol, olasz és német városok, ahol 74-150 dolláros (20 500 - 41 500 forintos) szállások találhatóak. Franciaországban is drága az Airbnb, egyedül Montpellier és Toulousse árai tűnnek alacsonyabbnak, bár itt is 58 dollár az egy éjszakáért elkért tipikus bérleti díj.

Ráadásul hazánkkal nem csak a szállás árain spórolhatnak az ide látogatók, de a szórakozás és kikapcsolódás is kevesebbe kerül nálunk. Toulouse-ban például a numbeo.com adatai szerinte egy középkategóriás étteremben közel 16 ezer forintba kerül egy vacsora két főre, míg Budapesten 8000 forint. Sörből pedig nálunk 400-450 forint 0,33 liter, míg Franciaországban 1700-1800 forint. Bár Athén szintén olcsóbbnak tűnik a szállásait illetően a költségek ott is magasabbak. A korábbiakban említett étteremben a számla több mint 11 ezer forint lehet, a sörért pedig 1100-1200 forintot kell fizetni.

De jelentősek a britek által otthon és Budapesten fizetett árak közötti különbségek is. A sörért például 1400 forintnál is többet kell adni Londonban, Birminghamben több, mint 1100 forintot és Manchesterben is 1300-1500 forint között mozognak a sör árak. Egy átlagos brit turista 24 ezer forintot költött tavaly egy nap Budapesten, a buli turisták ennek jelentős részét alkoholra. Szállást (egy több főt befogadó lakásnál) már fejenként 4-6 ezer forintért lehet találni, étkezésre napi 8 ezer forintot számolva is azt jelenti, hogy napi 10 ezer forintot legalább alkoholra költöttek, ami 450 forintos sör árakkal számolva 22 pohárt jelent, ami a briteknél 24-33 ezer forintba kerülne naponta.

Otthon utazva önálló 4 szobás szállást Londonban 100 ezer forintért lehet átlagosan bérelni, ami 8 vendéggel számolva fejenként 12,7 ezer forintot jelent. Manchester még ennél is drágább egy 4 szobás lakás éjszakánként több mint 140 ezer forintba kerül átlagosan. Ehhez jön még a fogyasztás árai (például alkohol) közötti különbségek. Bár a font gyengesége miatt a magyar főváros valóban drágult, ennek mértéke egyelőre 10 százalékos. A sör, szállás és étkezés árak közötti különbség azonban 140-300 százalékos, így egyelőre továbbra is megérheti még utazással együtt is Budapestet felkeresni a brit legénybúcsúzók számára.

Sokan, sokat nyerhetnek a Brexiten


Ha tehát óriási baj nem lesz a briteknél, ami miatt egyáltalán nem utaznak külföldre az állampolgárai, akkor Magyarország és így a hazai Airbnb-ző réteg még jól is járhat a font gyengeségével és az enyhe gazdasági megtorpanással. A kisebb költségvetésből megvalósított nyaralások egyik ideális helyszíne lehet Magyarország, amely alacsony szállás és szolgáltatás áraival az egyik legjobb árértékaránnyal rendelkező célpont lehet. Emellett pedig a bulizóknak is megérheti továbbra is felkeresni Budapestet.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_389893837